Happy Halloween! In Nederland vieren we dan niet massaal Halloween, het is wel de griezeligste dag van het jaar. De volgende plekken in Europa behoren tot de meest enge plekken ter wereld. Zou jij hier een voet durven zetten tijdens een tripje in een van deze landen?

leap-castle

1. Leap Castle – Ierland

Leap Castle wordt ook wel het spookkasteel van Ierland genoemd. Het kasteel dat behoorde tot de O’Carrols heeft een lange en bloederige geschiedenis, waarbij meerdere mensen in het kasteel werden opgesloten en omgebracht. Er wordt gezegd dat dit één van de redenen is waarom het in dit kasteel spookt. Ieder jaar trekken duizenden mensen naar deze plek om het kasteel te bekijken.

doel-belgie

2. Doel – België

Doel wordt ook wel de spookstad van België genoemd. In dit verlaten dorpje woonden in 2013 nog maar 28 inwoners en inmiddels is het vrijwel volledig verlaten, op alle toeristen na die hier een kijkje komen nemen. Daarnaast is ook de kernreactor in dit plaatsje vaak in opspraak, vanwege de scheurtjes in de reactor.

catacomben-parijs

3. De Parijse catacomben – Parijs, Frankrijk

Hoewel Parijs natuurlijk een prachtige stad is, heeft het ook zo haar duistere kanten. De catacomben van Parijs is een verzameling ondergrondse begraafplaatsen, gelegen onder de Franse stad. In de catacomben zijn beenderen van ongeveer 6 miljoen Parijzenaars opgeslagen, die hiernaar werden overgebracht van overvolle begraafplaatsen. Een gedeelte van de tunnels is open voor publiek.

hill-of-crosses

4. Hill of Crosses – Litouwen

In Litouwen vind je het bedevaartsoord Hill of Crosses. Door de jaren heen zijn er op deze heuvel enorm veel kruisen, crucifixen en beelden geplaatst. De heuvel staat symbool voor de kracht van het katholieke geloof in Litouwen. Hoeveel kruisen er precies staan is niet bekend, maar de schatting ligt rond de 50.000 kruisen. Omdat iedereen hier gewoon kruisen mag plaatsen, ziet de heuvel er een beetje chaotisch uit.

christ-of-the-abyss

5. Christ of the Abyss – Italië

Hoewel je er niet zo snel zult komen, ligt er op de bodem van de Middellandse Zee een bijzonder bronzen standbeeld van Jezus Christus. Tussen Camogli en Portofino aan de Italiaanse Rivièra, vind je het originele Christ of the Abyss beeld. Het beeld is hier expres geplaatst, in de buurt van de plek waar Dario Gonzatti, de eerste Italiaanse duiker, overleed in 1947.

ossuarium-van-sedlec

6. Ossuarium van Sedlec – Tsjechië

De ornamenten van het Ossuarium van Sedlec, een klein rooms-katholieke kapel onder de Allerheiligenkerk in Sedlec, bestaan uit skeletten van 40.000 tot 70.000 personen. Wanneer er in de 15e eeuw op een kerkhof een gotische kerk wordt gebouwd, worden er veel graven leeggehaald. Deze botten werden later gebruikt als grondstof voor de kapel.

old-jewish-cemetry

7. Old Jewish Cemetry – Praag, Tsjechië

Zelf liep ik afgelopen zomer nog over de Old Jewish Cemetry in Praag rond. Niet per se meteen heel eng (oké, wel creepy in het donker), maar vooral erg indrukwekkend om te zien. De begraafplaats is tegenwoordig onderdeel van het Joods Museum, maar was in gebruik van 1478 tot 1786. Het is een enorm klein oppervlakte (ongeveer één hectare), waar ruim 100.000 mensen liggen. Het aantal grafstenen dat hier staat is 12.000. De stenen staan schots en scheef en er staan er vaak meerdere op een klein stukje grond.

Ben jij al eens ooit op één van deze enge plekken in Europa geweest?