Op vakantie kies je toch vaak voor veilig, je eet wel wat er lokaal te vinden is, maar je houdt je vooral aan je eigen etenstijden en aan eten wat je kent. Eigenlijk is het toch veel leuker om tijdens je vakantie te leven zoals de locals dat ook doen? Met deze tips kan je de volgende keer in Spanje meedoen met de Spanjaarden en prachtige gerechten ontdekken!

churros and chocolate

El desayuno

In Spanje kun je ’s ochtends heerlijk rustig wakker worden, met de zon die door je raam naar binnen schijnt. Het ontbijt is maar klein, maar zeker niet minder lekker.

  • Een ‘normaal’ ontbijt in Spanje bestaat uit een café con leche, een gewone kop koffie, met een croissant of een ander gebakje. Best wel zoet dus!
  • Een traditioneel Spaans ontbijt is nog iets zoeter. Churros worden helemaal bedekt met suiker en in dikke, warme chocolademelk gesopt. Dat klinkt goed toch?!

Paella

El almuerzo

Net zoals in zo veel Zuid-Europese landen, is de lunch in Spanje de belangrijkste maaltijd. En als je met de echte Spanjaarden mee wilt eten, bestaat je lunch toch echt uit meerdere gangen.

  • Het voorgerecht is vaak iets lichts. Dit kan bijvoorbeeld een soepje of een kleine salade zijn. In vergelijking met wat nog gaat komen stelt dit eigenlijk niet zo heel veel voor.
  • Het hoofdgerecht daarentegen is echt een complete maaltijd. Heerlijke paella met gamba’s, aardappeltortilla’s met alles wat je maar lekker vindt of Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus, het komt allemaal voorbij tijdens je lunch.
  • En dan nog een toetje! Een écht Spaans toetje is de Crema Catalana, een soort crème brûlée maar dan op zijn Spaans. Ga je liever voor een licht toetje? Vers fruit met ijs is natuurlijk ook een lekkere optie!

Tapas

La cena

Spanjaarden eten veel later dan wij Nederlanders gewend zijn, in het weekend zelfs pas rond 10 uur! Dit avondeten is vaak maar iets kleins, in de middag heb je immers al een volledige maaltijd gegeten.

  • Wanneer je ‘s avonds met vrienden nog een drankje gaat doen, kan je allemaal verschillende, kleine hapjes bestellen. In het zuiden van Spanje worden deze hapjes tapas genoemd, in het noorden pintxos. Eigenlijk is dit bijna hetzelfde, alleen zijn de pintxos vaak net iets luxer dan de tapas. Het idee blijft hetzelfde, met vrienden van bar naar bar en overal genieten van gezelligheid en lekkere hapjes.
  • Je gaat natuurlijk niet elke avond met vrienden naar de bar, maar ook wanneer je thuis eet is je avondmaaltijd licht. Zo eten veel Spanjaarden in de avond nog een sandwich of een salade.