Kasteel Zafra Tower of Joy

Valar Morghulis (All men must die); Valar Dohaeris (All men must serve); daar kunnen ze ‘All men must be patient’ aan toevoegen. Seizoen 6 zit er weer op, en het wachten geeft ons de kans om na te genieten van de prachtige omgevingen die geweldig verwerkt zijn in de wereld van ‘A Song of Ice and Fire’. Alle filmlocaties zijn gebaseerd op bestaande plekken en hebben vaak hun eigen unieke historie. We noemen er een paar!

Spoiler alert: Als je seizoen 6 nog niet volledig hebt gezien, dan vind je hieronder mogelijk spoilers!

Alcazar Sevilla Watertuinen Sunspear Dorne

Winterzon in Dorne… eeeh Spanje

Winter is coming! Maar niet in het zuidelijk gelegen koninkrijk Dorne. Het is daarom ook logisch dat de producenten zijn uitgeweken naar één van onze eigen favoriete bestemmingen voor een beetje winterzon: Spanje. Hier zijn o.a. scenes in Dorne en Meereen opgenomen.

  • Almeria & Sevilla: In de regio Andalusië, die toch al enorm rijk is aan cultuur en historie, vind je o.a. de Alcazaba van Almeria en de Alcázar van Sevilla. Beiden dienen als Sunspear, de hoofdstad van Dorne. Met name de watertuinen in Sevilla zijn echt een unieke ervaring!
  • Girona: Met name de laatste aflevering van seizoen 6 was een knaller (ha-ha). Cruciaal was de Sept of Baelor, welke vrijwel volledig gebaseerd is op de kathedraal van Girona, vlakbij de Costa Brava. Neem plaats op de trappen en waan je even in het licht van de Zeven.
  • Peniscola: In dit dorpje met kasteel aan de Spaanse kust, vlakbij Valencia hebben opnames plaatsgevonden voor scenes in Meereen, waar onze favoriete karakters Tyrion en Daenerys moeite hebben om de orde te bewaren. Ook in onze eigen geschiedenis heeft dit plaatsje veel problemen gekend, met o.a. legendarische Carthaagse generaals, Antipauzen, en Tempeliers.
  • Guadalajara: Het kasteel Zafra vind je in Castilië-La Mancha. Hier zijn de scenes opgenomen met de Tower of Joy, waar voor de echte diehards de R+L=J theorie zo goed als bevestigd is.

Dubrovnik Kroatië King's Landing Red Keep

King’s Landing aan de Kroatische Kust

Voor de uitgestrekte landschappen van Westeros en Essos heb je als producent in principe keuze zat; genoeg landen met prachtige landschappen. Als het gaat om middeleeuwse steden wordt het al wat lastiger. De oplossing: de Kroatische kust!

  • Dubrovnik: Letterlijk de eerste scene uit seizoen 6 vindt plaats voor de kust van Dubrovnik, waar de middeleeuwse vestingstad als King’s Landing dient, met de iconische Rode donjon (Red Keep) die uitkijkt op de Adriatische zee.
  • Split: Waar Dubrovnik als buitenlocatie voor King’s Landing dient, doet Split dat voor de vele binnenlocaties. Met name het Romeinse keizerlijke paleis van Diocletianus vervult een grote rol in meerdere seizoenen.
  • Sibenik: Wat is het toch met Kroatische middeleeuwse havensteden en grote steden in Westeros en Essos? Havenstad Sibenik speelt namelijk de rol van Braavos en vult die rol met haar oude architectuur met verve.

Ballintoy Harbour County Antrim Pyke Iron Islands

The North remembers… Ierland

De verhaallijnen in het Noorden zijn vaak een van onze favorieten. Dit heeft o.a. te maken met de prachtige en mysterieuze landschappen die we daar zien. Voor bijzonder veel van deze locaties zijn de producenten uitgeweken naar Ierland, een even zo divers land. Met name County Antrim is een geliefde locatie, aangezien vrijwel alle locaties daar te vinden zijn. Een selectie:

  • Magheramorne Quarry: Deze verlaten groeve doet dienst als achtergrond locatie voor veel scenes met The Wall en Castle Black. Hoewel niet zo hoog als de muur uit de serie, heeft deze groeve in ieder geval wel hetzelfde mysterieuze sfeertje.
  • Ballintoy: Zodra je in deze baai bent, zul je meteen het ruwe landschap en het pittoreske haventje herkennen van Pyke, het grootste eiland van de Iron Islands, waar Theon en Yara vandaan komen.
  • Garron Point: Dit is een stuk kustlijn aan de Ierse kust, waar we eigenlijk nog niet veel van gezien hebben. De locatie dient namelijk als Old Town, met haar enorme Citadel. Met deze locatie hebben we pas kennis gemaakt in seizoen 6 en wat Sam Tarly daar gaat ontdekken, dat zien we pas volgend jaar!

Ben jij ooit al op één van deze plaatsen geweest? Wat vond je ervan en herkende je de Game of Thrones locaties erin? Hebben we misschien nog een adembenemende locatie gemist? Laat het ons weten via een reactie!