Je gaat pas met een gerust gevoel op vakantie, wanneer thuis alles goed geregeld is. De buren die de post verzamelen, vrienden die voor de kat zorgen en het huis veilig afgesloten. Maar hoe laat je je huis zo veilig mogelijk achter tijdens een vakantie? Wij geven tips!

Zorg voor goede sloten

Ja, voor de hand liggend, maar zeker niet onbelangrijk: goede sloten op je woning. Wanneer je goede sloten op je deur hebt, ga je meteen met een rustiger gevoel op vakantie. Kies er bijvoorbeeld voor om een tweede slot op je voordeur te plaatsen. Controleer voor vertrek ook zeker even of de achterdeur goed dichtzit, de poort afgesloten is en alle ramen dicht zijn.

Automatische verlichting

Tegenwoordig kun je handige timers op je verlichting in en rondom het huis plaatsen, zodat de lamp iedere dag op hetzelfde tijdstip aanspringt. Super handig voor wanneer je op vakantie bent, want zo lijkt er ’s avonds altijd iemand thuis te zijn. Daarnaast is het ook nog eens makkelijk om zelf toe te voegen.

Zet elektrische apparaten uit

Daarmee bedoelen we dat je bijvoorbeeld de tv niet op stand-by moet laten staan, maar helemaal moet uitschakelen. Wat je ook kan doen is bepaalde stekkerblokken uitzetten door de schakelaar om te zetten. Het risico op kortsluiting is hierdoor een stuk kleiner!

Sluit de gastoevoer af

Ook het gastoevoer kun je afsluiten voordat je op vakantie gaat. Wat je in ieder geval goed moet controleren is of alle knoppen van de kookplaat of gasfornuis uit staan. Liever iets te veel uitzetten dan te weinig!

Zoek je koelkast uit

En haal er dingen uit die tijdens je vakantie bederven. Als je dit van tevoren al weggooit, kom je na thuiskomst in ieder geval niet voor verassingen te staan! Liever je koelkast helemaal uitzetten? Dan moet je alles wat kan bederven eruit halen. De koelkast moet dan wel helemaal ontdooid zijn voordat je weggaat. Laat de deur op een kiertje opstaan, zodat er geen schimmel in komt.

Vraag iemand om zo nu en dan langs te komen

Hebben je buren, vrienden of familie een huissleutel? Vraag dan of ze twee keer per week even een rondje door het huis willen lopen om te kijken of alles nog is zoals het hoort te zijn. Daarnaast kun je ze meteen vragen of ze je post willen verzamelen en de plantjes willen water geven!

Berg waardevolle spullen op

Het is niet zo slim om een dure laptop op de salontafel te laten liggen, terwijl de gordijnen dag en nacht open zijn. Zorg er daarom voor dat je waardevolle spullen zoals apparatuur, sieraden en eventueel geld, goed opbergt. Verstop het bijvoorbeeld in een kledingkast, een tas of in een kluis.

Ruim niet té veel op

Een schoon huis achterlaten geeft een rustig gevoel, maar het kan ook ‘nep’ lijken. Zo nep, dat inbrekers al snel denken dat in zo’n schoon huis niet geleefd kan worden. Laat daarom gerust wat rondslingeren in huis. Een kopje op de tafel, een tijdschrift op de bank of verschillende schoenen in de gang.

Voorkom opstapjes in de achtertuin

Staat er al tijden een ladder in je tuin? Berg deze dan maar even op in de schuur of garage voordat je op vakantie gaat. Hetzelfde geldt voor andere opstapjes, zoals een afvalcontainer of vuilnisbak. Deze kunnen er namelijk goed voor dienen om bij een laag raam te komen.

Laat je vakantiegegevens achter bij een bekende

Mocht je in een noodgeval bereikt moeten worden, dan is het wel zo handig als iemand in je omgeving weet waar je precies op vakantie bent. Daarom is het altijd een goed idee om je vakantieadresgegevens achter te laten bij een buur, kennis of familielid.

Pas op met social media

Staan jouw social media-kanalen op openbaar? Pas dan op wat je erop zet. Als je heel duidelijk vermeldt wanneer je op vakantie gaat en wanneer je weer terugkomt, kunnen inbrekers gemakkelijk een dagje prikken om bij jouw achtergelaten huis langs te gaan. Hetzelfde geldt voor een out of office bericht van je persoonlijke e-mailadres of een voicemailbericht op je telefoon.

Na het volgen van deze tips ga jij voortaan met een gerust gevoel op vakantie!