Hoe Nederlands is het om na je vakantie tegen vrienden en familie te zeggen. De vakantie was top máár wel een beetje veel Nederlanders daar. Ergens ergert het ons dat er blijkbaar zoveel landgenoten dezelfde bestemming hebben gekozen maar vinden we het stiekem ook niet juist een beetje fijn om onze landgenoten tegen te komen op onze vakantie? Wij zetten voor je op een rijtje hoe je de typische Nederlander kunt herkennen op vakantie.

1. What do you say?

Engels. Dat spreken wij als Nederlanders ontzettend goed. Vinden we zelf vooral. Wie heeft het volgende nog nooit gehoord op de vakantie? How aar joe? Hello, maai neem is Henk. En nog een stapje verder: Ai want a patat with wanneer je een frietje met probeert te bestellen. Laten we vooral blijven oefenen met z’n allen want we proberen het tenminste!

2. Sandalen met een driekwartbroek

Witte sokken in sandalen, een lekkere praktische driekwartbroek, een fleecevest om je middel geknoopt omdat het misschien nog afkoelt. Tja, op vakantie loopt de gemiddelde Nederlander er niet altijd op z’n meest charmante bij.

3. Oh jullie komen ook uit Nederland?

Je hoort het al van verre. Nederlanders die zich in Dunglish proberen duidelijk te maken of gewoon lekker in het Nederlands iets proberen te bestellen op het terras. Voorafgaand aan de vakantie hebben we als Nederlanders vaak de neiging om uit te spreken dat we niet te veel landgenoten willen tegenkomen. Toch altijd wel leuk als we Nederlanders horen. En na de herkenning: “Jullie komen ook uit Nederland toch”?, volgt standaard de vraag “En waar komen jullie vandaan?”

4. Toch best wel warm hier hè?

Waar het thuis altijd al net te warm, te fris, te hard regent of juist helemaal niet regent, is het weer op vakantie een nog belangrijker gespreksonderwerp. Voor vertrek houden we al weken het weer op bestemming in de gaten en delen we dat met iedereen die het wil horen. En daar gaan we ter plaatse gewoon mee door.

5. Pindakaas, kaas en hagelslag, check!

Tuurlijk vinden we het heerlijk om op vakantie te gaan. En zeker in Frankrijk genieten we van een knapperig vers stokbroodje. Maar het liefst beleggen we dat lekkere broodje wel met pindakaas, kaas of hagelslag. Die we natuurlijk van thuis hebben meegenomen.

Hoe herken jij andere Nederlanders in het buitenland?