Zo gaat de molen!

NL-6617-01_De Verrekijker_molen_close-up_Nederland_Gelderland_Belvilla vakantiehuizen

Bijzonder: een molen als vakantiehuis

”Zo gaat de molen, de molen, de molen, …” Wie kent het liedje niet? Ben jij ook benieuwd hoe de molen nu eigenlijk gaat? Huur dan eens een molen als vakantiehuis! Dat is niet alleen bijzonder tijdens de Nationale Molendagen van aankomend weekend, maar kan bij Belvilla gedurende het hele jaar. De vakantiehuisexpert biedt namelijk tientallen wind- en watermolens die je kan huren als vakantiehuis. Dat is nog eens bijzonder voor een WIEKend of langer!

WIEKendje of langer in een molen

Windmolens zijn een prachtig voorbeeld van cultureel erfgoed. Hun oorspronkelijke functie is in economisch belang gedaald, maar opvallen doen ze nog steeds. Wil jij ook wel eens een WIEKendje of langer in een molen logeren? Bekijk dan hier onze selectie van windmolens die je als vakantiehuis kan huren.

Ver kijken vanuit De Verrekijker

De molen ‘De Verrekijker’ stamt uit 1904 en is één van de weinige windmolens die geschikt is voor bewoning. Erg bijzonder dus om hier te logeren! Deze sfeervol ingerichte molen staat midden in het Land van Maas en Waal en doet zijn naam eer aan. Je geniet van schitterende vergezichten over weidse landschappen, bossen en het pittoreske Bergharen.

NL-6617-01_De Verrekijker_molen_Nederland_Gelderland_Belvilla vakantiehuizen
De Verrekijker is wat je van een molen verwacht

De Verrekijker ligt op een kunstmatige heuvel, die ‘berg’ of ‘belt’ wordt genoemd. Deze ophoging vormde een hoge doorgang. Paard en wagen reden in zijn geheel de molen binnen om te laden en lossen, waarna ze andere kant gewoon weer naar buiten reden. De van oorsprong vijf meter hoge belt van vakantiehuis De Verrekijker is nu aan de binnenzijde deels verlaagd en herbergt onder meer de woonkamer en diverse slaapkamers. Opvallend is verder dan De Verrekijker rond van vorm is, terwijl een beltmolen meestal acht hoeken telt.

De molen is tegenwoordig weer draaivaardig. De beheerder geeft je graag een blik onder de molenkap.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=6iGYJn-7GKs&w=480&h=360]

NL-6617-01_De Verrekijker_exterieur_Belvilla vakantiehuizen
Eén van de weinige Nederlandse molens waar je kan wonen
NL-6617-01_De Verrekijker_molen_belt_terras_Nederland_Gelderland_Belvilla vakantiehuizen
De ophoging – belt – bood vroeger plaats aan paard en wagen

Reusachtige molen

De Reus van Horebeke is de naam van een gerestaureerde windmolen uit 1816 in de Vlaamse Ardennen. Bij de restauratie is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van ecologische, duurzame materialen. De dekbedden zijn gevuld met bio-katoen van alpacawol. Huisstofmijt krijgt zo geen kans, wat de dekbedden ook geschikt voor mensen met allergie en astma. Als gast geniet je hier van een terras met barbecue en een grote tuin van dertien are, volledig afgeschermd met een haag.

BE-9667-05_De Reus van Horebeke_België_Oost-Vlaanderen_Belvilla vakantiehuizen

De Reus van Horebeke torent boven het landschap uit

BE-9667-05_De Reus van Horebeke_slaapkamer_België_Oost-Vlaanderen_Belvilla vakantiehuizen

Ook van binnen is De Reus van Horebeke nog duidelijk een molen

BE-9667-05_De Reus van Horebeke_molensteen als tafel_België_Oost-Vlaanderen_Belvilla vakantiehuizen

Nieuwe functie van een molensteen

Gekortwiekte molen in Oost-Vlaanderen

De Nieuwpoortmolen is een vroegere korenmolen. In 1950 is het molenrad verwijderd. Tegenwoordig is alleen de molenromp nog overgebleven, maar dat maakt het vakantiehuis niet minder bijzonder. Op deze locatie stond in 1408 al een staakmolen. Een opvallend verhaal stamt van 12 maart 1876 toen de molenaarsknecht de schrik van zijn leven kreeg. Bij het afzeilen gingen de wieken plots weer aan het draaien door de hevig wind. Hij klampte zich vast aan een wiek en werd mee de lucht in getrokken tot twintig meter hoogte. Na vele pogingen wist de molenaar de wieken te stoppen en liep het verhaal toch nog goed af. De oorspronkelijke molen brandde op zondag 20 mei 1911 af toen de bliksem insloeg. In datzelfde jaar werd begonnen met de bouw van een nieuwe, stenen molen die tot ongeveer 1949 actief draaide. In 1950 werden delen van deze Nieuwpoortmolen verhuisd naar de nog bestaande stenen windmolen Ter Claere van Sint-Denijs in West-Vlaanderen. In 1983 werd de resterende romp verbouwd tot een woning die nu te huur is als vakantiehuis voor vijf personen. De serre en het terras bieden zicht op de omringende natuur en met een beetje geluk kun je hier genieten van een prachtige zonsondergang.

BE-9620-01_Nieuwpoortmolen_België_Oost-Vlaanderen_Belvilla vakantiehuizen

Bijzonder: een molen zonder kap

BE-9620-01_Nieuwpoortmolen_serre_uitzicht_België_Oost-Vlaanderen_Belvilla vakantiehuizen

Vanuit de serre bij deze vakantiewoning heb je een prachtig uitzicht

Historische molen aan de Ostsee

Aan de populaire kust van de Oostzee staat de vakantiewoning Farver Mühle, een historische molen uit 1828. De houten balken, de opvallende vorm en diverse authentieke kenmerken herinneren nog aan de voormalige functie. Het is nu een zeer sfeervol vakantiehuis waar je met een gezelschap van maximaal zes personen kan verblijven.

DE-23758-11_Farver Mühle_Duitsland_Oostzee_Belvilla vakantiehuizen

Aan de Duitse Oostzee staat deze riet gekapte molen

Portugese windmolen

Ook in Zuid-Europa kennen ze windmolens, al ogen die toch echt wel anders. In een Portugees natuurpark staat windmolen Moinho da Senta. De molen ligt op een heuvel in het midden van Portugal en biedt een knus vakantie-adres voor twee personen. Een vakantie in de natuur kun je hier afwisselen met een dagtrip Lissabon.

PT-2040-03_Moinho da Senta_Portugal_regio Lissabon_Belvilla vakantiehuizen

Ook Zuid-Europa kent windmolens, zoals deze in Portugal

Watermolen als vakantiewoning

Niet alleen de kracht van de wind laat molens draaien. Ook op waterkracht maalt een molensteen. In de Belgische Ardennen en in Duitsland vind je veel watermolens, maar bijvoorbeeld ook in Frankrijk, Oostenrijk, Tsjechië, Portugal, Spanje en Italië. Ze zijn er als groepshuis en voor een kleiner gezelschap. Je vindt luxe vakantiehuizen in vroegere molens, maar kunt het ook eenvoudig houden. Extra leuk van een watermolen: vanwege hun vroegere functie liggen deze vakantiehuizen vaak aan een meer of riviertje. Dat betekent dus veel waterpret tijdens de vakantie!

BE-5680-01_Le Moulin de Soulme_België_Ardennen_watermolen_molensteen_Belvilla vakantiehuizen

Watermolen Le Moulin de Soulme in de lente

BE-5680-01_Le Moulin de Soulme_België_Ardennen_watermolen_waterrad_Belvilla vakantiehuizen

Waterrad of waterrat 😉 –
vroegere watermolens staan nog steeds vaak aan het water

BE-6663-08_Moulin de Vellereux_België_Ardennen_Belvilla vakantiehuizen

Ook bij Moulin de Vellereux is de vroegere functie nog goed te zien

Nationale Molendagen

Ieder jaar in het tweede weekend van mei zetten vele molens hun deuren open tijdens de Nationale Molendagen. Dit jaar is dat dus aankomend weekend, zaterdag 10 en zondag 11 mei. Naast deze landelijke versie kun je ook tijdens vele regionale molendagen binnenkijken in dit culturele erfgoed. Meer informatie? Check https://www.molens.nl/site/index.php.

Wil je ook wel eens een molen als vakantiehuis? Neem dan een kijkje bij de wind- en watermolens van Belvilla.