Oast house_hopdrogerij_Kent_Groot-Brittannië_Belvilla vakantiehuizen

Een bijzondere vakantie vanuit Brits erfgoed

Kent verkennen vanuit een vroegere hopdrogerij

In een land vol traditie, zoals Groot-Brittannië, is het extra bijzonder om te verblijven op een vakantieadres dat zelf historie heeft. Dat kan onder meer in diverse hopdrogerijen ten zuiden van Londen, veelal in de tuinenregio Kent. Deze boerderijen, vroegere droogplaatsen van het bieringrediënt hop, hebben hun voormalige functie verloren en een nieuw leven gekregen als vakantiewoning bij Belvilla.

Bier met hop gevaarlijk?

Engels bier bestaat al sinds de Romeinse tijd, maar pas rond de 16e eeuw werd hop toegevoegd aan het brouwproces. Vanaf toen werd bier met hop ‘beer’ genoemd en het drankje zonder hop kreeg de naam ‘ale’. In eerste instantie stond men nogal huiverig tegenover de toevoeging. Het Londense stadsbestuur tekende zelfs protest aan, omdat hop de drank zou bederven en mensenlevens in gevaar zou brengen. Uiteindelijk bleek dat een storm in een glas bier… eh, water.

Typerende torens in hopregio Kent

Begin 16e eeuw startte de hopteelt in Kent, ten zuiden van Londen. De vermogende, lokale boeren konden het zich veroorloven om de relatief dure hopplantages op te zetten. Daarbij heeft deze regio sterke, vruchtbare, waterdoorlatende aarde en een mild klimaat, wat resulteerde in het meest succesvolle hopgebied van Groot-Brittannië.

Oast house_hopdrogerij_Kent_Groot-Brittannië_Belvilla vakantiehuizen

Het conische dak typeert hopdrogerijen zoals “Marsham Oast Fairlight”

In eerste instantie werd de hop geleverd aan lokale brouwerijen. De spoorwegaanleg in de 19e eeuw maakte het mogelijk om grenzen te verleggen en ook te leveren aan de grote brouwers in Londen. De houdbaarheid gaf echter wel een probleem. Grote hoeveelheden opgeslagen hop gingen rotten in de stadse brouwerijen. Hopboerderijen bleken de oplossing. Hier werd de grondstof eerst gedroogd, voordat het op transport ging. Sindsdien zijn honderden hopboerderijen gebouwd in de omgeving van Kent. Een gedeelte daarvan is nu nog intact.

Hopboerderijen kenmerken zich door hun typische ronde toren met conisch dak en geknakte schoorsteen. Ze bestaan oorspronkelijk uit drie kamers: de oven, de droogruimte en de koelruimte. Onderin de ronde toren brandde de oven die de hop op de bovenliggende, geperforeerde vloer droogde. De hete lucht en stoom konden ontsnappen via de schoorsteen op het dak. Vervolgens werd de hop verplaatst naar de koelruimte om tenslotte als samengebonden pakketten op transport te gaan naar de brouwerij.

Waar hop nu gemechaniseerd wordt geplukt, werd dit voor de Tweede Wereldoorlog nog met de hand gedaan. Een arbeidsintensief klusje! Honderden Londenaren kwamen met hun gezin naar Kent om te helpen met de jaarlijkse pluk. Voor veel Londenaren uit de Victoriaanse tijd, levend in een vervuilde stad, was dit een jaarlijkse, betaalde vakantie op het platteland. Zie je het voor je? Dat is wel wat anders dan de vakanties tegenwoordig!

Symbool van Brits erfgoed

Oast house_hopdrogerij_Kent_Groot-Brittannië_Belvilla vakantiehuizen

De ronde vorm komt prachtig terug in de slaapkamer van “Church Farm Oast South”

Het tij keerde. De meeste hop wordt nu geïmporteerd en het economische belang is enorm gedaald. Hoewel functioneel niet meer nodig, zijn de zogenaamde ‘Oast Houses’ nog steeds een symbool van het Britse erfgoed. Veel hopboerderijen doen nu dienst als gerenoveerd vakantieverblijf, waar de originele kenmerken zoveel mogelijk behouden zijn.

Hopdrogerij als vakantiehuis

Wil je zelf wel eens slapen in de kenmerkende ronde ruimte? Belvilla biedt diverse mogelijkheden. Kijk maar eens op de website voor de hopdrogerijen, maar ook andere bijzondere vakantiewoningen in Groot-Brittannië.

Hopdrogerij Town Farm Oast op tv

Oast house_hopdrogerij_Kent_Groot-Brittannië_Belvilla vakantiehuizen

De ‘master bedroom’ in Town Farm Oast heeft de kenmerkende ronde vorm

Het populaire Vlaamse televisieprogramma ‘Vlaanderen Vakantieland’ reisde naar één van de hopdrogerijen die Belvilla aanbiedt als vakantiewoning. Tijdens hun item over de tuinenregio Kent bezochten ze Town Farm Oast, waar je met acht personen kan verblijven. Deze historische vakantiewoning ligt in Brenchley, een dorp omringd door boomgaarden en landerijen. Benieuwd naar de uitzending? Bekijk het programma online. Het item rond hopdrogerij Town Farm Oast zie je vanaf ongeveer zeven minuten en dertig seconden.

Dus wat let je: hop, hop, hop in Groot-Brittannië!