Langlaufen heeft een wat ‘stoffig’ imago. Een sport voor de ouderen onder ons. Maar heb je het weleens geprobeerd? Want het is namelijk leuker en uitdagender dan je wellicht denkt. Probeer maar eens met beide ski’s in de juiste sporen te blijven. Daarbij is het één van de gezondste sporten die je kunt beoefenen.

Maar het grootste pluspunt aan langlaufen is dat je écht van de omgeving kunt genieten. Je suist er niet razendsnel aan voorbij, maar glijdt er op je gemak doorheen. Of nouja, op je gemak…Het kost behoorlijk wat inspanning, vergis je niet. Nieuwsgierig geworden? Hieronder alvast 5 populaire langlaufgebieden op een rijtje.

langlaufers-beieren

1. Mieminger Plateau – Tirol

Het Mieminger Plateau in Tirol is door de sneeuwzekerheid een grote favoriet onder langlaufers. Het gebied is hoger gelegen, wat zorgt voor een prachtig winters landschap met bossen en weides. Zowel beginners als gevorderden kunnen hier aan de slag, want je kunt hier kiezen uit 9 verschillende loipes, waarvan de langste 13 km is. Voor beginners zijn er elke zondagochtend proeflessen.

landschap-loipe

2. Jura – Zwitserland

De Zwitserse Jura staat bekend als één van de mooiste langlaufgebieden van Europa. Waarom? De hoogvlaktes, idyllische bergtoppen en de prachtige natuur maken het een uitgestrekt en (niet onbelangrijk) sneeuwzeker gebied. Langlaufers, maar ook wandelaars, kunnen genieten van het Regionaal Natuurpark van de Hoog-Jura. En wilt u even wat anders dan de lange latten? Lausanne en Genève liggen vlakbij.

vrouw-in-sneeuw

3. Reit im Winkl – Beieren

Het is de thuisbasis voor de Nederlandse kampioenschappen langlaufen. Dat zegt natuurlijk al genoeg. In de winter is dit gebied een waar langlaufparadijs met faciliteiten voor iedereen. Nog een leuk feitje over Reit in Winkl: door de frisse berglucht staat het bekend als een luchtkuuroord. Dat is toch even mooi meegenomen! Mocht de sneeuwval een beetje tegenvallen, dan wordt dat door middel van sneeuwopslag en sneeuwkanonnen opgelost.

vrouw-op-langlauf-skis

4. Val di Fiemme – Italië

Over een groot langlaufgebied gesproken: in Val di Fiemme vind je meer dan 150 km aan loipes! Hét centrum waar het allemaal gebeurt, is op de hoogvlakte van Passo Lavazé op 1800 meter. Behoorlijk sneeuwzeker dus. Mede hierdoor hebben de wereldkampioenschappen langlaufen hier al twee keer plaatsgevonden. En we zitten hier in Italië! Dat betekent zonnige middagen en traditionele streekgerechten in één van de vele berghutten.

winterwonderland

5. Willingen – Sauerland

Voor langlaufers is Willingen een ideale bestemming. Bijna 100 kilometer aan langlaufloipes, prachtige winterlandschappen, én…je bent er zo. Vergeleken met andere Duitse wintersportgebieden is Willingen lekker rustig. Fijn als je met kinderen reist. Maar er is meer, veel meer, te doen in dit gebied. Van een zwembad tot kartbaan en van een bioscoop tot musea: het is er allemaal aanwezig.