HET UNIEKE VERHAAL, VERTELD DOOR DE HUISEIGENAAR
Deze Noord-Hollandse stolpboerderij uit 1876 is gebouwd op een houten constructie, volgens de huiseigenaar geweldig bouwmateriaal. Hij heeft de stap gezet om de boerderij volledig duurzaam te maken. Waar het vroeger verwarmd werd door het vee wat in het midden van de boerderij stond, werd het vervolgens gedaan met kolen, toen olie en daarna gas. Tegenwoordig is alles in de boerderijwoning elektrisch. De 15.000 kWh elektriciteit die daarvoor nodig is wordt verkregen via zonnepanelen. Het rieten dak zorgde al voor veel isolatie maar daarbij is nog een meter isolatiemateriaal met PIR-platen aangebracht, de ramen zijn allemaal van isolatieglas van HR++, de centrale verwarming is houtgestookt en de verlichting bestaat uit led lampen.
Omdat er ruimte is voor 20 personen is het geliefd bij grotere families en groepen vrienden.
Door de enorme tuin is er voldoende ruimte om te genieten van het buiten zijn. Ondanks dat het een ‘oude’ boerderij is heeft het van binnen een zeer ruime en moderne inrichting waarbij een aantal authentieke details zijn behouden.
Veel mensen die hier naartoe komen gaan eropuit. Je bent hier vlakbij het Noordzeestrand en aan de andere kant ligt het Markermeer. Men fietst gemakkelijk naar het strand en door de natuurlijke duinen, maar ook de stad Alkmaar is vlakbij met zijn beroemde kaasmarkt. In het voorjaar zijn de bloemenvelden in deze omgeving natuurlijk niet te missen. Het huis is voorzien van supersnelle WiFi doordat er nu ook glasvezel in de buitengebieden van Noord-Holland is gelegd. Dit is heel belangrijk omdat iedereen tegenwoordig telefoons en tablets meebrengt op vakantie.
De eigenaren zijn trots dat de boerderij zero impact op het milieu heeft, het verwarmen van het water gebeurt via faseovergangsmateriaal. Een blok zout van 10 kilo dat, als er vraag naar warm water komt van een vloeibare stof stolt naar een vaste stof. Dit gebeurt door de ionen die bewegen tot stilstand te brengen met een elektrisch signaal. Dit hele proces geeft voldoende energie om 280 liter water naar een temperatuur van 70 graden te brengen. Een simpel concept maar o zo effectief en het vraagt totaal geen onderhoud.