Geen land van chocolade, maar van chocolatiers. En dus ook van echte, authentieke chocoladewinkels. Dat is België. De beste adressen in vijf Vlaamse steden.

Antwerpen & Brugge

In het Paleis op de Meir in Antwerpen vind je de zaak van chocolade-bv Dominique Persoone. Zijn ondertussen twintig jaar oude kind heet The Chocolate Line. Het is echt het paradijs voor chocoholics. Er is een uitgebreid aanbod aan pralines van cacaobonen over de hele wereld. Of hou je liever van chocolade uit eigen land? Kies dan een praline uit de Flanderscollectie. En ook aan de partypeople wordt gedacht. Koop een lipstick met chocoladesmaak of waag je aan de tequila shock-tail. Je likt het zout van het randje van de chocolade, lost de pipet met tequila in je mond en smikkelt daarna het chocoladekuipje met limoensmaak binnen. Liever naar Brugge? De oorspronkelijke Chocolate Line werd onlangs gevoelig uitgebreid en is nog steeds een van de enige zaken in Brugge die zélf pralines maakt.

Gent

Na een patisserieopleiding in Brugge en zijn ervaring bij verscheidene patisseries opende Joost Arijs samen met zijn vriendin Elke in 2011 de deuren van patisserie Arijs in de Vlaanderenstraat, naast het tweesterrenrestaurant Vrijmoed. Zijn zaak is eenvoudig, rustig maar bijzonder stijlvol. Het interieur past volledig bij zijn werk. Daarin draait het vooral rond verfijnde smaken en texturen, zonder al te veel tierlantijntjes of extreme smaakcombinaties. Al snel werd Joost daarvoor geprezen. Een jaar later werd hij door Gault&Millau uitgeroepen tot beste patisserie van België.

Brussel

Frankrijk, Japan, Koeweit, Verenigd Koninkrijk… In al deze landen verovert Pierre Marcolini vele harten met zijn donkere kruidige chocoladecreaties. Al sinds 1995 is hij een begrip binnen de Belgische chocoladewereld en ver daarbuiten. Behalve enkele winkels in Brussel heeft hij er ook eentje in Antwerpen, Knokke en Brugge. Wij raden echter aan om langs te gaan in de vestiging aan de Zavel in Brussel. Daar wordt de voorgevel van de boetiek met oudjaar keer op keer prachtig versierd.

Hasselt

Chocolatier Patrick Mertens is een echte chocoladekunstenaar. Wanneer je de inkomhal van zijn chocoladehuis Boon binnenwandelt, kun je al zijn creaties bewonderen. Daarvoor staat de zaak ook internationaal bekend. Enkele maanden geleden ontwierp het team van Boon nog een dinosaurusei van maar liefst 40 kilogram chocolade, op vraag van de Britse modeontwerper Paul Smith. Merk trouwens in hun etalage ook de chocoladestiletto’s op! Voor al dat creatief lekkers moet je in de Paardsdemerstraat 13 zijn!

Kortrijk

Sinds 1946 is Sweertvaegher in Kortrijk gevestigd. Aan het interieur van de winkel en de kwaliteit van hun vakmanschap werd in al die jaren niet geraakt. Ook al stierf de oprichter Robert Sweertvaegher in 1976. De traditie wordt overgedragen op de nieuwe eigenaar Jan Verougstraete. Daarmee worden vernieuwingen doorgevoerd maar de filosofie blijft dezelfde. Men werkt enkel met natuurlijke vanille en gebruikt nooit bewaarmiddelen en kunstmatige smaakstoffen. Het meest bekende product van Sweertvaegher is de bekende artisanale galet: een vulling van aromatische melkchocolade en boter tussen twee schijfjes melkchocolade. It’s chocolate time!

Bekijk alle vakantiehuizen in België