Behoefte aan lekker lang uitwaaien als er straks weer wat herfst komt piepen? Neem de veerboot naar Texel. Dat is instant vakantie.

Meteen maar toegeven: ik was nog nooit op de Wadden geweest. Veel over gelezen en gehoord, dat wel. Ameland, de Waddendiamant. En Schiermonnikoog, geweldige naam en naar verluidt een plek waar ooit een kist veenbessen aanspoelde en waar het goedje nu bij bosjes groeit. Texel, zeiden ze. Eenvoudig te bereiken. Gewoon met de auto naar het pont bij Den Helder. Halfuurtje varen en klaar.

Een andere wereld

Klaar, dat betekent in dit gevak een andere wereld. Eentje zonder verkeerslichten, met fietsen en schapen, ongeremde vergezichten, lieve mensen en een staaltje gastvrijheid waar ze op mainland Europe nog een puntje kunnen aan zuigen. Het moet het eilandgevoel zijn. Wijlen Boudewijn Büch schreef er over. Eilanders zijn een beetje gek, maar van nature ook rustiger. En als ik ’s anderdaags op het ritme van de paardenkoets de Noordkop van Texel verken, zegt de koetsier eigenlijk net hetzelfde: ‘Er is ongetwijfeld minder stress. En de mensen zijn met minder tevreden.’

Schaapjes tellen

Texel is het enige eiland ter wereld waar je ook letterlijk schaapjes kunt tellen tot je erbij in slaap valt. Zoveel zijn het er. Op de Texelse schapenboerderij De Waddel krijg je alle mogelijke uitleg over de dieren: hun herkomst, de voeding, de wol, de kaas. Het is een wonderlijke duik in de natuur, een verfrissende kennismaking met het vaak harde boerenleven op de eilanden, maar bovenal een betoverende ervaring.

Ongerepte schoonheid

Het knapst van allemaal? Wij hielden er enorm van om een uurtje mee garnalen te gaan vissen vanuit de haven van Oudeschild, de dingen aan boord te zien koken en ze nadien ook te degusteren. De lunch in ’t Pakhuus van Oudeschild was zeer goed. De stranden waren van een ongeziene breedte en schoonheid.

Ecomare

Fantastisch idee om met de kinderen te doen, ook als het weer een keertje tegen zit: het natuurcentrum Ecomare, met zeehondjes en bruinvissen, tegelijk ontspannend als didactisch. Je leert er alles over het maritieme leven rond de eilanden, kunt de zeehondjes zien voederen en voor je het weet, is er weer een dag voorbij.

Veel bio

De Texelaars moeten dan driekwart van het jaar tegen wind en water opboksen. Ze weten wat het is om voor hun stek te vechten. En een beetje commercieel zijn ze natuurlijk ook wel. Eigen microbrouwerij (Skuumkoppe is echt lekker), geiten- en schapenkaas, koekjes bij de vleet en biologische yoghurt van duindoornbessen. Véél bio-dingen op Texel. Je ziet geen etiket of er staat ergens wel een logo van Demeter op.

Zin gekregen in een vakantie op Texel? Check vlug deze pagina en je vindt er al onze vakantieverblijven.