De naam zegt het al: wintersport. Dat zijn geen lange luie dagen op het strand of aan het zwembad. Nee, het is de bedoeling dat je in actie komt. Die lange latten op of de wandelschoenen aan en gáán. Na zo’n ochtendje inspanning moet het energiepeil nodig aangevuld worden, en dat doe je met een stevige warme lunch waarop je, in ieder geval tot aan het diner, vooruit kunt. Elk land heeft zo zijn eigen specialiteiten, dus om alvast in de stemming te komen wat winterse topgerechten op een rijtje.

Oostenrijk
Tiroler Gröstl

tiroler-grostl

Eitjes, spekjes en aardappels, meer is het eigenlijk niet. Maar populair dat het is! De Tiroler Gröstl is een eenpansgerecht dat wordt opgediend in een klein pannetje (goh!). Ziet er hartstikke leuk uit, maar het is vooral héél erg lekker. Leuk feitje is dat dit eigenlijk een kliekjesgerecht is, ontstaan toen koks in hotels het teveel aan eten verwerkten in het diner voor het personeel.

Frankrijk
Tartiflette

tartiflette

Frankrijk en kaas worden vaak in één adem genoemd. Het kan dan ook niet anders dan dat het Franse nummer 1 gerecht voorzien is van een flinke portie Reblochon-kaas. Gecombineerd met aardappels, room, ui en spek is dit een wintersport topper waar je u tegen zegt. Het aantal calorieën is groot. Maar ach, dat ski je er daarna toch wel weer af.

Zwitserland
Kaasfondue

kaasfondue

Kaasfonduen is niet alleen lekker, maar ook super gezellig. Allemaal een eigen prikker en dopen maar in de gesmolten kaas. Stukjes brood, groenten, vlees, fruit…de mogelijkheden zijn eindeloos. Je zou verwachten dat je hier een lekker glaasje witte wijn bij drinkt. Niet dus. Warme thee wordt aangeraden omdat de kaas zo lichter verteerbaar is. De witte wijn gaat wel ín de kaasfondue, overigens.

Duitsland
Bratwurst met Sauerkraut

bratwurst

Sauerkraut, oftewel zuurkool, is écht Duits. Wist je dat elke streek in Duitsland zijn eigen zuurkoolrecept heeft? Met appel, krentjes of spek (persoonlijk tip: met banaan!), gecombineerd met brood, aardappelen of pasta. Maar op wintersport eet je het met een échte, onvervalste Bratwurst. bon appetit!

Italie
Canederli

canederli

Tuurlijk, een fijne rijk gevulde Spaghetti Bolognese is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt bij een Italiaans gerecht. En die kun je dan ook op elke kaart vinden. Maar de Italianen hebben nog een andere winterse troef: Canederli. Deze knödel met een heel eigen twist kun je in vele smaken verkrijgen. De Canderli wordt geserveerd in bouillon of in schuimende boter en Parmezaanse kaas. Yummy!