Trainen voor het skiën

Wintersport is een van de leukste vakanties van het jaar. Maar wintersport is ook hard werken! Wanneer je de hele dag op de latten staat, is het belangrijk dat je een goede conditie hebt. Anders ben je tegen het eind van de dag meer aan het sneeuwhappen dan aan het skiën. Daarom hebben wij een aantal trainingtips voor jou op een rijtje gezet!

Wat moet ik trainen om me voor te bereiden op het skiën?

De basis van goed kunnen skiën is het beheersen van een goede techniek, en dat kost tijd. Een goede conditie helpt jou om te compenseren voor het gebrek aan ervaring en techniek. De volgende drie aspecten zijn belangrijk om te trainen: balans & stabiliteit, kracht & explosiviteit en conditie. Hieronder zullen we een aantal oefeningen op verschillende niveaus benoemen, waarmee jij je goed kunt voorbereiden op de aankomende wintersport.

Tip: De genoemde oefeningen kun je (bijna) allemaal zonder extra hulpmiddelen uitvoeren. Maar om ervoor te zorgen dat je ze op de juiste manier uitvoert, raden we je aan om een professional te raadplegen.

Kind skiën trainen

Balans & stabiliteit

Een goede balans is enorm belangrijk als basis. Als je namelijk stabiel op de latten staat, dan ben je beter in staat bewegingen technisch goed uit te voeren. De rest van je lichaam belast je dan minder extreem. Een aantal goede oefeningen om jouw balans en stabiliteit te trainen zijn:

  • Neutrale ski positie: hier neem je in principe de standaard positie aan voor tijdens het skiën. Dus buig licht door de knieën, voeten recht naar voeren, kont naar achteren en licht voor over buigen. Als je dit enkele minuten zonder moeite vol kan houden, kun je dit uitbreiden naar een steeds diepere squat. Zorg ook dat je rug altijd recht blijft!
  • Balanceren op één been: Tijdens het skiën zal je veel op één been staan of leunen, met name in de bochten. Dit train je door jouw stabiliteit op één been te oefenen. Begin simpel door rechtop te staan. Dit kun je uitbreiden door met je bovenlichaam voorover te hangen. Om jezelf echt uit te dagen kun je dit op een Bosu doen.

wintersport-zwitserland

Kracht en explosiviteit

Als je snelheid wilt gaan maken, dan is het handig om meer kracht te hebben om scherpere bochten te maken en harder te kunnen remmen. Niet alleen in je benen, maar ook je core (buik, rug), zijn hierbij essentieel.

  • Box jumps: Het makkelijkste is om ergens op te springen, en dit een aantal keer te herhalen. Begin wat lager en bouw dit over tijd op. Zorg ervoor dat je voeten recht onder je knieën blijven tijdens het landen en je rechtop gaat staan.
  • Lunges: Zet één been naar voren, en maak een kniebuiging, waarmee je met je achterste knie net de grond niet wilt aanraken. Zorg ervoor dat je voorste knie recht boven je voet blijft. Wissel beide benen af. Houd wat gewichten vast om het zwaarder te maken.
  • Planken: Om je core te trainen is planken de beste optie. Ga op je voeten en ellebogen staan en houd je lichaam in een rechte lijn (zorg dat je heupen niet te laag of te hoog staan). Span vervolgens je buik aan. Houd dit een minuut of aantal minuten vol.

vrouw wintersport uitzicht

Conditie

Door je conditie te trainen zal je het skiën langer volhouden en sneller herstellen. Tevens kan het helpen als je in hoge gebieden skiet. Qua cardio is eigenlijk alles goed: hardlopen, fietsen en roeien. Overweeg ook eens om met intervallen te trainen (dus tijdje heel snel, dan even rustig aan en dit een aantal keer herhalen). Ook is het een goed idee om je spierconditie te trainen. Voer een oefening eens wat zwaarder uit (maar niet té zwaar), en herhaal dit een aantal keer in hoog tempo. Even rusten en weer een aantal herhalingen. Hiermee train je je spieren om de sportieve uitersten aan te kunnen en snel te herstellen.

Succes met trainen!