“Mama ik moet plassen!”, “Zijn we er al bijna? en “Ik heb honger” zijn herkenbare zinnen voor ouders die vaak met de auto op vakantie gaan. Als ouder heb je flink wat geduld nodig als je ervoor kiest om er met de auto op uit te trekken naar bijvoorbeeld Zuid-Frankrijk, Italië of Oostenrijk. Om er voor te zorgen dat iedereen ontspannen aankomt bij de vakantiebestemming, hebben wij een aantal tips voor je verzameld. Zo maken jullie van de vakantie al een succes vanaf het moment dat jullie in de auto stappen!

1. Plannen

Elke geslaagde vakantie begint met een goede planning. Begin op tijd met de voorbereidingen van je vakantie, zodat je relaxt in de auto stapt. Zorg dat je alle reisdocumenten tijdig verzamelt, doe de nodige boodschappen en pak alle koffers de dag voor vertrek, zodat je hier niet het laatste moment nog mee bezig bent. Laad je auto op tijd in, zodat je niet op te laat realiseert dat de auto te vol is. Controleer van tevoren of er op speciale wegen files staan, zodat je deze kunt vermijden.

2. Pauzeren

Het is nu eenmaal een feit dat kinderen niet lang stil kunnen zitten. Regelmatig pauzeren is daarom van groot belang. Kies een pauzeplek uit met speeltoestellen of neem een bal mee zodat de kinderen even lekker kunnen rennen. Dit is natuurlijk ook een perfect moment om wat te eten en om even naar de wc te gaan. Je kan natuurlijk wat te eten kopen, maar dit is vaak erg duur als je onderweg bent. Neem daarom zelf eten en drinken mee en ga gezellig met z’n allen picknicken. Wanneer je regelmatig stopt, voorkom je dat er een plaspauze nodig is op een moment dat er geen wc in de buurt is. Wanneer je bijvoorbeeld naar Spanje of Kroatië rijdt, is het een goed idee om ’s nachts te vertrekken. De eerste uren slapen de kinderen en hoef je ze niet te vermaken. Daarnaast blijven ze in hun slaapritme en zullen ze niet moe zijn bij aankomst!

3. Spelletjes

De beste manier om de tijd sneller te laten gaan voor de kinderen is om spelletjes te doen. Van veel bordspellen zijn handige reisversies te koop, maar ook van de autoreis of de vakantie kun je leuke spelletjes maken. Zo kun je je kinderen laten zoeken naar tien rode auto’s, kun je ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ spelen, ‘Ik ga op reis en neem mee’ doen of gekke woorden op nummerplaten zoeken. Wanneer de kinderen goed meespelen of een spelletje winnen kun je ze iets lekkers of een kleine verrassing geven. Dit houdt de kinderen gemotiveerd.

4. Taal oefenen

Leer de kinderen alvast de basics van de taal van het vakantieland waar jullie naartoe reizen. Er zijn genoeg taalgidsen te koop, maar je kunt natuurlijk ook de vertalingen op het internet vinden. Zo kun je je kinderen (en jezelf!) alvast leren hoe je bijvoorbeeld gedag zegt in deze taal. Heb je meerdere kinderen? Maak er een wedstrijd van wie de meeste buitenlandse zinnen kan onthouden!

Belvilla wenst je een zorgeloze en fijne autorit!