Op wintersportvakantie met de auto: het merendeel van de Nederlanders doet dit elk jaar. Je kunt echter niet zomaar in je auto stappen en eropuit gaan. Zo zijn er heel veel dingen waar je rekening mee moet houden. Zo’n lange rit richting je vakantiebestemming kan natuurlijk hartstikke gezellig zijn, maar wees wel goed voorbereid. Wij hebben een aantal handige tips voor je!

Verplichtingen

In Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Tsjechië, Zwitserland en Spanje zijn winterbanden verplicht. Winterbanden hebben een aantal voordelen: ze zijn gemaakt van zacht rubber, waardoor ze meer grip opleveren op de weg en de remweg van je auto korter wordt. Ze zijn niet alleen handig als het sneeuwt, vanaf 7 graden en kouder rijd je met winterbanden een stuk veiliger en heb je meer grip op de weg.

In Oostenrijk, Zwitserland en Tsjechië is een vignet verplicht voor al het toeristische en zakelijke verkeer. Een vignet is aan te schaffen bij alle grensovergangen. Pas op: als je geen of niet het juiste vignet op je voertuig hebt, kan je een hoge boete krijgen! Dit wil je natuurlijk voorkomen.

In Duitsland en Frankrijk kennen ze ook een speciale milieusticker. Deze is in sommige delen het land verplicht waar de luchtkwaliteit gewaarborgd moet blijven. In dit gebied mag je alleen rijden wanneer zo’n milieusticker op je auto zit. Voor extra info kun je een kijkje nemen op de website van de ANWB.

Maak je auto winterklaar

In een koude, winterse omgeving kan je auto het zwaar te verduren krijgen. De deuren kunnen vastvriezen, de accu kan er mee ophouden of de handrem kan vastvriezen: allerlei lasten die je eenvoudig kan voorkomen. Zoals hierboven al is aangegeven, is het in de meeste landen verplicht om winterbanden onder je auto te hebben. Dat is natuurlijk de eerste stap. Daarnaast is het een goed idee om je remmen en je koelvloeistof te laten controleren voordat je op pad gaat. Ook moeten je accu, ruitenwissers, achterruitverwarming, autokachel en uitlaatsysteem in orde zijn. Als je dit vooraf allemaal controleert, dan bespaart dit je een hoop pech onderweg. Een extra tip: smeer je deuren in met vaseline zodat ze niet bevriezen en neem voldoende ruitenwisservloeistof mee in de auto. Door al het vuil en vochtige wegen zijn je ruiten in de winter extreem snel vies.

Zorg goed voor jezelf

Zorg ervoor dat je voor iedereen in de auto genoeg eten en drinken bij je hebt. Helaas staan wintersportvakanties bekend om hun lange files en dan wil je geen last hebben van honger of dorst. Smeer voor iedereen genoeg brood, neem flessen water mee en neem altijd wat spelletjes mee tegen de verveling. Ook is het belangrijk dat je regelmatig even stopt. Hoewel het voor kinderen, maar net zo goed voor de ouders, aangenaam is als de reis niet te lang duurt, is regelmatig stoppen erg van belang. Kinderen kunnen lekker ravotten en de rest kan er even uit om naar de wc te gaan.

’s Nachts rijden

Laat in de avond of ’s nachts vertrekken is erg aantrekkelijk, omdat het dan vaak rustiger op de weg is. Ook is het ideaal als je op vakantie gaat met de kinderen: zij kunnen dan lekker slapen. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is en dat ze comfortabel kunnen liggen, bijvoorbeeld op een zachte tas. Kussens en dekentje erbij en slapen maar! Voor de bestuurder verwijzen we weer naar wat we hierboven schreven: stop regelmatig om even uit te rusten. Ook kun je van bestuurder wisselen, zodat er altijd iemand achter het stuur zit met een frisse blik op de weg!

Heb jij nog andere tips om je reis naar de wintersport zo prettig mogelijk te laten verlopen? Laat het ons weten in de reacties!