Heb je weleens behoefte aan een ander soort vakantie dan alleen maar bakken aan de Spaanse Costa? Denk dan eens aan een mooie rondreis door een Europees land. Er zijn nog zoveel onontdekte pareltjes en je hoeft ook niet ver te gaan om een fijne vakantie te hebben. Ben je van plan binnenkort een roadtrip te maken door Europa, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen en waar je allemaal aan moet denken? Wij zetten voor jou de belangrijkste tips op een rijtje!

Plannen, plannen, plannen

Het is vakantie en je kan op de bonnefooi je auto pakken om ergens heen te rijden, maar wellicht is het toch handiger als je van tevoren bedenkt waar je heen wilt gaan. Welke plekken wil je bijvoorbeeld gaan bezoeken en hoeveel tijd heb je op iedere locatie? Daarom is het aan te raden om voorafgaand aan je trip een planning te maken. Zoek op internet naar absolute must sees in jouw favoriete land en stippel je route uit via bijvoorbeeld Google Maps. Hiermee kan je eenvoudig zien hoeveel reistijd het je gaat kosten om van A naar B te rijden. Denk ook alvast aan het vastleggen van de accommodaties waar je gaat overnachten tijdens je rondreis.

Vliegtuig of auto?

Afhankelijk van het land waar je een roadtrip wilt maken, zal je vooraf zelf moeten bepalen of je met het vliegtuig gaat óf met eigen vervoer. Als je van plan bent om naar een eiland te gaan, dan is het wellicht makkelijker om vanuit Nederland een vlucht te boeken en alvast een huurauto te regelen. Vaak is lokaal een auto huren in het buitenland goedkoper, maar de taal kan een belemmering vormen voor het maken van goede en duidelijke afspraken. Een auto huren via een grote internationale autoverhuurder is waarschijnlijk duurder, maar het voordeel hiervan is wel dat er een Nederlandse website beschikbaar is. Neem voor het uitzoeken van een huurauto voldoende tijd, zodat je de voorwaarden rustig kan doorlezen en niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

En route

Ken jij alle Europese wegen op je duimpje? Vast niet! Bij het boeken van je eventuele huurauto kan je een navigatiesysteem erbij huren. Dit raden we echter niet aan omdat dit vaak al net zo duur is als een simpele TOMTOM in de winkel. Het is daarom net zo makkelijk om er een zelf te kopen en deze mee te nemen. Controleer wel of het land van bestemming in je landenpakket zit. Vind je het toch iets te duur om zelf een navigatiesysteem aan te schaffen? Dan kan je natuurlijk ook je smartphone gebruiken.

Niet vergeten…

Er zijn dingen die je écht in je koffer/tas moet stoppen of in de auto moet leggen voor een geslaagde roadtrip. Zorg altijd dat je voldoende contant geld bij je hebt. In de meeste Europese landen kan je gelukkig met de euro betalen, maar wil je bijvoorbeeld naar Kroatië? Dan heb je toch echt Kroatische Kuna’s nodig. Ook is een creditcard erg handig om bij te hebben. Denk daarnaast aan een oplader voor je mobiele telefoon want die zal vast intensief worden gebruikt om mooie kiekjes te schieten en als eventueel navigatiesysteem. Zorg altijd voor voldoende water en eventueel iets te eten in de auto. Stel dat je met pech langs de weg komt te staan of je ineens in een enorme file beland… Oja, en vergeet je paspoort en rijbewijs niet!