Hoge bergen, helderblauwe meren, rinkelende koeienbellen en een gastvrije bevolking, Oostenrijk is een fantastisch vakantieland voor de echte natuurliefhebbers. Toch is het heerlijk om na een lange dag in de natuur even neer te strijken op de top van de berg of beneden in het dal bij een van de echte Oostenrijkse restaurants, en te genieten van de lokale keuken. Kun jij ook nooit kiezen als je de menukaart voor je hebt? Proef dan vooral één van deze gerechten:

Schnitzel

1. De traditionele Wiener Schnitzel

Met stip op één staat natuurlijk de Wiener Schnitzel. Dit typische Oostenrijkse gerecht is ook in Nederland op de menukaart te vinden, maar helaas kunnen wij niet tippen aan de smaak van de echte Wiener Schnitzel. Daarbij is het stuk vlees in Oostenrijk veel groter en wordt het traditioneel geserveerd met een citroentje en een bakje preiselbeeren.

Germknödel

2. De bijzondere Germknödel

Dit gerecht klinkt misschien niet zo bekend, maar het is wel heerlijk! Deze deegspecialiteit wordt gevormd tot een bolletje en vervolgens gekookt of gestoomd in zout water. Daarna wordt de knoedel gevuld met een pruimencompote. Voor de finishing touch wordt de Germknödel overgoten met gesmolten boter en een laagje poedersuiker.

Zwiebel

3. De Zwiebelrostbraten is om te smullen!

Dit Oostenrijkse gerecht is werkelijk om je vingers bij af te likken. De hoofdingrediënten zijn eigenlijk heel eenvoudig: een dun lapje rosbief, gebakken uien, bouillon, wat peper, zout en paprikapoeder. Voordat het gerecht wordt opgediend, wordt het vlees overgoten met bouillon en gebakken uien. Hmm… Smullen maar!

Brettljause

4. De beroemde Brettljause

Brettljause is geen hoofdgerecht, maar wordt vaak ’s middags besteld als een lekker hapje. Vaak worden de verschillende soorten vlees, kazen en brood geserveerd op een speciaal plankje. Toch kan dit plankje qua ingrediënten enorm variëren per regio. Het is zeker de moeite waard om er één te bestellen!

Kaiserschmarnn

5. De allerlekkerste Kaiserschmarrn

Naast de traditionele schnitzel, staat Oostenrijk ook bekend om zijn verrukkelijke Kaiserschmarrn. Het gerecht is een soort variant op de pannenkoek en wordt origineel geserveerd met pruimencompote en poedersuiker. Het gerecht is vaak terug te vinden bij de nagerechten, maar het is ook heerlijk om het als tussendoortje op een terrasje te eten!