Koetshuis op Landgoed 't Haveke_NL-7211-02_Belvilla vakantiehuizen_2

Koetshuizen staan vaak op een landgoed

Logeren op stand

Tijdens Prinsjesdag staat de Miljoenennota natuurlijk centraal, het regeringsbeleid voor het komende jaar. Maar op deze derde dinsdag van september vormt de rit met de Gouden Koets ook een belangrijke traditie. Al ruim een eeuw trekt een koninklijke stoet op Prinsjesdag door hofstad Den Haag. De Gouden Koets vertrekt van Paleis Noordeinde, het werkpaleis van de koning, naar de Ridderzaal van het Binnenhof. Vrijwel alle andere dagen van het jaar staat de Gouden Koets gestald in de Koninklijke Stallen achter het Paleis Noordeinde. Waar de koets vroeger een veel gezien vervoersmiddel was, staat menig koetshuis nu leeg. Gelukkig kun je nu een koetsloos koetshuis huren als vakantiewoning, waardoor een stuk erfgoed toch behouden blijft.

Hoge deuren kenmerken koetshuizen

Een koetshuis is in feite de voorloper van de garage. Vooral ’s winters werden hier de koetsen gestald. Een koetshuis herken je met name aan de hoge deuren, die groot genoeg moesten zijn om de koets naar binnen te rijden. Naast het koetshuis stonden bovendien vaak de stallen, want een koets zonder paard is als een auto zonder motor. Ontdek zelf hoe bijzonder logeren in een koetshuis kan zijn.

Landgoed langs de Linge

Op een landgoed langs de Linge is een koetshuis in oude stijl herbouwd. Koetshuis ’t Geyn bevindt zich op landgoed Noordenhoek in de Betuwe, de regio die bekend staat om de fruitteelt. Als gast geniet je van een terras in de boomgaard, wat dit ‘Flipjegevoel’ nog eens versterkt.

Het terras tussen de appelbomen bij Koetshuis 't Geyn in de Betuwe_NL-4158-02_Belvilla

Het terras tussen de appelbomen bij Koetshuis ‘t Geyn

Openslaande tuindeuren van Koetshuis 't Geyn in de Betuwe_NL-4158-02_Belvilla

Openslaande tuindeuren van Koetshuis ‘t Geyn in de Betuwe

Monumentaal koetshuis in Arnhem

Op het Gelderse landgoed De Lange Hut staat een koetshuis uit 1915. Een brand verwoestte in 1968 het landgoed, maar het koetshuis bleef als enige gespaard en werd een gemeentelijk monument. Het is in de originele staat teruggebracht, waardoor je kunt proeven van de oude levenswijze met het gemak van de moderne tijd. In vroeger tijden waren koetshuis en paardenstallen nauw aan elkaar verbonden. Bij dit vakantiehuis zijn paarden nog steeds welkom. Er zijn originele paardenboxen en weidegang.

Monumentaal koetshuis De Lange Hut in Gelderland_NL-6816-01_Belvilla vakantiehuizen

Monumentaal koetshuis De Lange Hut in Arnhem

Landgoed ’t Haveke

Eveneens in Gelderland ligt Landgoed ’t Haveke waar naast het grote herenhuis uit 1860 een prachtig koetshuis ligt. Dit statige vakantiehuis verwelkomt maximaal zes gasten en is omgeven door een schitterend, 14 hectare groot, Engels landschapspark met bos en verzorgde gazons. Laat je meevoeren over de kilometerslange wandelpaden door het park dat tegenwoordig een natuurmonument is.

Koetshuis op Landgoed 't Haveke_NL-7211-02_Belvilla vakantiehuizen

Het koetshuis op Landgoed ‘t Haveke is omringd door een prachtig natuurmonument

Vlaams koetshuis met paardenbox

In Maldegem vind je het luxe vakantiehuis ‘Het Koetshuisje’, een prachtig, voormalig koetshuis omgetoverd tot een zeer luxueuze suite voor twee. Het is mogelijk om hier te verblijven met twee kinderen, dus vier personen in totaal. Je verblijft midden in een schitterende tuin op een groot landgoed. De woning is van alle gemakken voorzien, waaronder een sauna met buitendouche. Op aanvraag kun je in Het Koetshuisje ’s morgens genieten van een luxe ontbijt met streekproducten. Ook bij dit koetshuis kan je eigen paard meekomen! Bij Het Koetshuisje is namelijk een paardenbox te huur. En op het landgoed is ook een weide met houten omheining. Zelfs een voedselpakket en stro kan je bestellen!

De grote toegangsdeuren van vakantiewoning Het Koetshuisje te Maldegem_BE-9990-05_Belvilla_2

De grote toegangsdeuren van vakantiewoning Het Koetshuisje te Maldegem

Eeuwenoud kasteel met koetshuizen in de Ardèche

In het departement de Ardèche staat een gerestaureerd, 17e-eeuws kasteel met meerdere koetshuizen. Hier biedt Belvilla drie vakantiewoningen aan in een koetshuis, te weten de zespersoonswoning Frederik, Dagonet, een vakantiewoning voor vijf, en Erec, een gîte voor vier. Natuurlijk beschikken deze appartementen over een eigen keuken, maar je kunt ook aanschuiven bij de table d’hôtes. Een parkachtige tuin van 2,5 hectare omringt het geheel. De tuin biedt meerdere terrassen en privacyvolle plekjes. In de boomgaard is bovendien een bio-zwembad en een kinderbadje plus een zonneweide met ligbedden en parasols, een volleybalveld, een speelweide voor kinderen met een trampoline, voetbalveldje en speeltoestellen. Het domein beschikt ook over een speelzaal waar je onder meer een pingpongtafel en voetbalspel vindt.

Zeventiende-eeuws koetshuis op kasteeldomein in de Ardèche_FR-07270-14_Belvilla vakantiehuizen

Zeventiende-eeuws koetshuis op kasteeldomein in de Ardèche

Koetshuis in de Dordogne

Een koetshuis uit 1880 in de Dordogne biedt nu plaats aan twee landelijke gîtes op een domein met landhuis en zwembad in een natuurrijke omgeving. Beide gîtes zijn voor vier personen geschikt en kun je ook in combinatie huren voor acht personen. De gelijkvloerse gîtes kijken uit over de groene weiden, in het rustige ‘La Forge’, verborgen aan het begin van een beschutte vallei en omgeven door weiland en bos.

Koetshuis in de Dordogne_Souillac_FR-46200-14_Belvilla vakantiehuizen

Koetshuis uit 1880 in de Dordogne

Tot slot in de Eifel

Al sinds 791 staat Slot Wolsfeld gedocumenteerd als woonhuis. Het is één van de minder bekende adelhuizen in het zuiden van de Eifel in het hart van het authentieke dorp Wolsfeld. In de westelijke vleugel van dit kasteel, het vroegere koetshuis, tref je een vakantiewoning voor twee met de naam Schloss Wolsfeld.

Koninklijk genieten

Wil je ook wel eens logeren op stand? Belvilla heeft naast diverse koetshuizen ook heuse kastelen te huur als vakantiehuis. Meer informatie hierover lees je in de blog ‘Koninklijk genieten in een vakantiehuis’.