Maanden hard sporten en diëten zodat je helemaal klaar bent voor de zomer en vervolgens helemaal losgaan op vakantie. Klinkt dat bekend? Voor veel vakantiegangers zijn vakantiekilootjes geen onbekend probleem. Maar eigenlijk is het zonde, niet? Al die tijd maar gezond doen, en dan weer opnieuw kunnen beginnen. Maar kun je deze extra kilo’s ook voorkomen? Jazeker! Je leest het hieronder!

Let op met uit eten gaan

Als je op vakantie bent ga je meestal wat vaker uit eten dan wanneer je thuis bent. Niet gek natuurlijk, want dat Franse havenstadje of authentiek Italiaans plaatsje voegt toch net wat extra’s toe. Echter, bij restaurants eet je al vaak meer dan normaal.

Bovendien zijn het ook vaak gerechten die wat minder gezond zijn dan wat je meestal thuis eet, doordat restaurants vaker gebruik maken van zout en sauzen. Minder uit eten is natuurlijk niet altijd een optie (het blijft namelijk vakantie), maar je kunt wel opletten waar en wat je eet.

Frans Havenstadje

Lokale valkuilen

Eén van de valkuilen die je op vakantie tegenkomt zijn de lokale eetgewoontes. Simpele dingen zoals een croissant of een cornetto in de ochtend, of een pasta of pizza in de avond zijn dikmakers waar je niet snel aan denkt.

De ergste is misschien nog wel stokbrood. Elke dag een baguette eten zorgt ervoor dat je flink wat koolhydraten en zout binnenkrijgt; véél meer dan je normaal zou eten. Geniet dus van lokale producten, maar wel met mate!

Croissant Baguette

Alcohol

Het hoort natuurlijk bij de vakantie: lekker een glas wijn of een lokaal biertje wanneer je in de zon zit aan het zwembad. Of wanneer je in een leuk stadje op het terras zit. Of als je in dat idyllische restaurant een lekkere, lokale (gezonde) maaltijd voorgeschoteld krijgt.

Met name wanneer je in Zuid-Europa op vakantie bent, dan vind je overal geweldige wijnen. Het is dan ook niet gemakkelijk om hier ‘nee’ tegen te zeggen. Maar denk eraan: alcohol bevat vaak enorm veel suikers!

Oké, tot zover zaken waar je voor op moet passen. Wat kun je verder nog doen om lekker gezond bezig te blijven?

Ga eropuit!

Voor de meeste mensen zal dit geen probleem zijn, maar ga er tijdens je vakantie lekker op uit! Ga lekker fietsen, wandelen, zwemmen of klimmen. Dat zorgt ervoor dat je verbranding omhoog gaat. Als je dan toch meer calorieën binnenkrijgt dan is het gelijk minder erg.

Ben jij meer een persoon die voor zijn rust gaat? Lekker een middag helemaal niets doen? Dat hoeft geen probleem te zijn. Als je bijvoorbeeld een vakantiehuis met zwembad huurt, trek dan op een dag een paar baantjes. Zwemmen is een van de beste trainingsvormen die er is, en al die beetjes dragen bij.

Water, water, water

Veel water drinken is altijd een goed idee, maar op vakantie is het nog belangrijker. Op vakantie is het toch vaak warmer, waardoor je simpelweg meer vocht nodig hebt. Verder helpt veel water drinken ook om de honger en dorst (waardoor je ook minder geneigd bent alcohol te drinken) te verminderen. Tot slot: omdat je op vakantie sowieso al meer beweegt, helpt het je ook om lekker fris te blijven en te herstellen na een flinke inspanning, zoals een wandeling.