Een van onze eigen medewerkers kreeg de unieke kans om enkele dagen in dit bijzondere kasteel, genaamd Château de Balmoral, te verblijven, een prachtig kasteel gelegen in het Belgische Spa. Hij verbleef hier samen met zijn vriendin, broer, diens vrouw en kind. Hoe zij het verblijf in deze sprookjesachtige accommodatie hebben beleefd, lees je hier!

Château de Balmoral: uniek en immens

De mogelijkheid om te verblijven in het Château de Balmoral, gelegen in de buurt van Spa in België, is karakteristiek en vol historie, wat de vakantie extra speciaal maakt.

Het kasteel is een enorm ruime en zeer goed uitgeruste vakantiewoning, waar met gemak 10 volwassenen kunnen genieten van een aangenaam verblijf. Dit kan in elk seizoen en bij alle weersomstandigheden, aangezien er genoeg te beleven is in en rondom het kasteel.

Maar deze feitelijke beschrijving is een understatement vergeleken met de ervaring van een verblijf in Château de Balmoral. Wanneer je de laatste bocht van de stenen toegangsweg passeert, het pad breder wordt en het kasteel zichtbaar wordt tussen de bomen lijkt het net alsof je een sprookje binnenwandelt. Als je op het fijne grind voor het gebouw staat, nog voordat je je eerste stap naar binnen zet, word je verliefd op de architectuur van verschillende stijlen, met zijn torentjes en gevels. Het uitzicht over de beboste heuvels van de Ardennen, een licht briesje draagt ​​de geur van dennen en het ritselen van de bladeren van het omringende bos prikkelen alle zintuigen. Je weet dat je hier onvergetelijke tijd gaat beleven.

Een kijkje in het verleden

Wanneer je de zware, grote houten toegangsdeur opent van het kasteel uit 1913, vraag je je wellicht af wie er voor jou deze drempel heeft overschreden. Baronnen, generaals, kanseliers en premiers hebben dit kasteel betreden – en nu ik met mijn vriendin, broer, schoonzus en hun zoon. Dat is toch bijzonder! Mijn kleine neefje gaf echter duidelijk niets om de geschiedenis toen hij met een kleine koffer vol met zijn favoriete auto’s de meer dan 200 m² van de begane grond begon te verkennen. We volgden hem de koelte en rust in van de ruime hal, die toegang biedt tot alle kamers.  

Rechts leidt een massieve houten trap naar de bovenverdiepingen. Op het zuiden eindigt de gang in de statige kamer met open haard en op het noorden vind je de keuken. Daartussen bevindt zich een ruime eetkamer met een grote open haard en een immense eettafel. Evenals een kamer met een biljarttafel, waarbij je nooit te weinig ruimte hebt om de bal goed te raken met je keu.  

We staan ​​in de hal. De voetstappen van mijn kleine neefje worden luider en stiller afhankelijk van hoe ver hij van ons verwijderd is (je kunt hier zeker over een grote afstand praten). Alles is groot, de ruimte doet de kamers extra luxueus aanvoelen. Om een voorbeeld te geven: van de deur van de badkamer tot aan het bed is het 6 meter. Als je zin hebt in een koud glas witte wijn op het terras met prachtig uitzicht over het Lac de Warfaaz (het meer met de fontein), dan sta je pas 46 stappen later voor de tweedeurskoelkast in de keuken. 

Dit alles liet nog altijd geen blijvende indruk achter op de 3-jarige, een kasteel is gewoon een groter huis – en dus begon hij het meegebrachte speelgoed op te bergen in verschillende ladekasten, dressoirs en andere opbergmeubels. De opmerking dat we misschien op deze manier iets zouden kunnen vergeten als we over een paar dagen vertrekken liet hem zo schrikken dat hij, door het mogelijke verlies, in tranen zijn schatten verzamelde op een centrale plek bij de (goed gestemde!) piano. Mijn broer speelde meerdere keren per dag op de eerder genoemde vleugel en ook ik had mijn lang verwaarloosde gitaar bij me en genoot ervan om op het terras te zitten en mijn vingeroefeningen te delen met de vallei.

Koninklijk ontspannen in de bron van de eeuwige jeugd

Zoals gepland hebben wij 3 volle dagen in het kasteel doorgebracht en deze tijd gebruikt om samen te relaxen, bij te praten en tot rust te komen. Tussendoor vonden de “laissez-faire” activiteiten plaats: heerlijk ontspannen en genieten van de rust. Het weer was overwegend zonnig en met een temperatuur rond de 20°C zeer aangenaam.

Het zwembad, dat op een unieke manier is geïntegreerd, bleek een bron van eeuwige jeugd te zijn – degenen die het koude water van 14 ° C hebben overleefd, kwamen er jonger uit!

Op ontdekkingstocht in Spa en omgeving

Het landschap en de bossen rondom het kasteel hebben we met z’n allen verkend. Een afdaling naar Lac de Warfaaz leidde ons ook naar de lokale gastronomie, waar we volop genoten hebben van de Belgische keuken. 

Helaas was het Spa-Francorchamps circuit, dat op een steenworp afstand ligt, gesloten voor publiek wegens Corona. We konden niet dichter dan 600 meter bij de hoofdingang komen. Stapels autobanden, grote informatieborden en serieus kijkende stewards hielden ons op afstand. We hoorden mensen ‘Quel désappointement!’ schreeuwen door het gebrom van de Ferrari Challenge-sportwagens midden in de Eau Rouge. Helaas konden we er geen glimp van opvangen. Later op deze dag hebben wij zelf de grote Lego Cup georganiseerd in het kasteel.

Onze tijd hier is voorbij gevlogen! We hebben er erg van genoten en zijn ontzettend dankbaar voor dit unieke verblijf.