Of je nu gaat genieten aan een van de stranden in Zuid-Europa of in het heerlijke Nederland blijft voor je volgende vakantie, er is niets leuker dan er even tussenuit gaan. Toch is er altijd een klein nadeel aan op vakantie gaan en dat is dat het geld kost. Om je een beetje op weg te helpen met sparen, heeft Belvilla voor jou een aantal tips verzameld om zo goed mogelijk te sparen.

Tip 1: Stel een doel op

Wanneer je begint met sparen voor een vakantie dan is het verstandig om als eerste een doel voor jezelf op te stellen. Wanneer je geen doel voor ogen hebt, dan haal je tijdens de lunch toch sneller een broodje bij de bakker of een kop koffie op het station. Als je een doel opstelt, dan realiseer je je wat je precies nodig hebt. Hierdoor smeer je voor je werk toch even een paar boterhammen in plaats van naar de bakker om de hoek te lopen. Vergeet niet een tijd te koppelen aan je spaardoel. Wil je elke week een bedrag gespaard hebben of elke maand? En voor wanneer wil jij het bedrag op je rekening hebben staan?

Tip 2: Sparen wanneer je het geld hebt

Het klinkt misschien heel gek, maar je kunt alleen maar sparen wanneer je geld hebt. Aan het einde van de maand moeten vaak de rekeningen betaald worden en ben je bijna door je salaris heen en op dat moment heb je te weinig overzicht om wat geld opzij te zetten voor je vakantie. Probeer daarom op de dag dat je je salaris uitbetaald krijgt een bepaald bedrag opzij te zetten. Vind je het moeilijk om te bepalen welk bedrag je moet reserveren voor je vakantie? Maak hier een spelletje van! Gooi met een dobbelsteen en steek het tienvoud van de worp in je spaarpot. Zo spaar je standaard € 10 tot € 60!

Tip 3: Verzin je eigen spelletjes

Om het sparen zo leuk en uitdagend mogelijk te maken, kun je er een spel van maken. Het sparen door middel van de dobbelsteen is hier slechts een voorbeeld van. Maar je kunt ook met jezelf afspreken dat elke keer als je een bepaald muntstuk in je portemonnee hebt zitten, je deze in een spaarpot doet. Wil je veel sparen, dan stop je steeds een €2 muntstuk in je spaarpot. Wil je het wat rustiger aan doen? Ga dan bijvoorbeeld voor 50 centjes. Dit is een spel waarbij het haast niet opvalt dat je aan het sparen bent!

Tip 4: Ben creatief met eten

Ik ben dol op ergens gaan lunchen of dineren, maar dit is dus ontzettend slecht voor je portemonnee. Tijdens een avond uit eten in een restaurant geef je namelijk ongeveer even veel uit als aan boodschappen voor het avondeten van een hele week. Dit is natuurlijk super zonde! Probeer daarom gewoon elke avond te koken wanneer je aan het sparen bent, in plaats van uit eten gaan. Wil je toch een speciale avond? Kook wat uitgebreider of kook eens iets speciaals wat je nooit zou eten. Tijdens het boodschappen doen moet je natuurlijk ook goed opletten, anders is dat thuis eten allemaal voor niets geweest. Boodschappen doen met een lijstje is een hele goede tip. Hierdoor voorkom je dat je dingen in je mandje stopt die je helemaal niet nodig hebt. Ga ook niet altijd voor de dichtstbijzijnde supermarkt, maar koop je fruit en groente eens een aantal maanden op de markt. Dit kost misschien wat extra tijd en moeite, maar dan heb je aan het eind van de maand wel een vollere portemonnee!

Heb jij nog een creatieve manier om geld opzij te zetten? Laat het ons weten in de reacties.