Sommigen maken er een echte sport van, terwijl anderen er een vreselijke hekel aan hebben: afdingen op vakantie. In principe kun je op alles afdingen, van hotelkamers tot levensmiddelen, maar toch dingen de meeste mensen af op souvenirs. Wij hebben 6 tips voor je op een rij gezet waardoor je dat hebbeding voor een habbekrats mee terug naar Nederland neemt.

Tip 1: Blijf altijd vriendelijk

Het is heel belangrijk om vriendelijk te blijven. Zuchten, haast en irritatie werkt alleen maar op de zenuwen van de verkoper. Neem er de tijd voor en probeer een beetje aan te voelen of de verkoper in is voor een grapje. Zo ja, maak er een paar. Een grap kan het ijs breken, waardoor de verkoper wat soepeler met zijn prijs om zal gaan.

Tip 2: Doe niet te enthousiast

Als je meteen laat zien dat je de souvenir heel graag wil hebben sta je al met 1-0 achter. Je geeft de verkoper dan het idee dat je de souvenir toch wel mee naar huis neemt en hierdoor zal hij niet veel met zijn prijs gaan zakken.

Tip 3: Bied niet meteen een belachelijk lage prijs

Als je serieus genomen wilt worden, moet je daar ook naar handelen. Ga niet meteen heel veel onder de vraagprijs zitten. De verkoper zal je niet serieus nemen en door gaan naar zijn volgende klant.

Tip 4: Gooi je charmes in de strijd

Nee, deze tip geldt niet alleen voor vrouwen. Je hebt tenslotte ook vrouwelijke verkopers. Je charmes in de strijd gooien is altijd een goed idee. Lach vriendelijk, schud wat met je haar en geef hier en daar een knipoog. De prijs zal snel zakken 😉

Tip 5: Draag geen dure kleding

Als je zelf helemaal gekleed bent in merkkleding of je komt aan met een Louis Vuitton tas zal de verkoper denken dat je de souvenir kan betalen. Afdingen zal hierdoor lastiger gaan. Kleed je dus basic zodat er niet aan je af te zien is hoeveel geld je in de knip hebt.

Tip 6: Weet wanneer je kan afdingen

Als er honderd mensen om de winkel of kraam staan is de souvenir waarschijnlijk erg populair en zijn mensen bereid de volle mep te betalen. De kans dat hij iets van zijn prijs afhaalt is minimaal.

En laten we eerlijk zijn: achteraf heb je altijd spijt van de dingen die je niet hebt gekocht of gedaan tijdens je reis. Laat kosten dus niet meer in de weg staan en begin je volgende vakantie nog met afdingen!

test test test