Wil jij jouw vakantie eens anders dan “normaal” beleven? Slapen in een kasteel, in een molen of toch liever in een Yurt? Waarschijnlijk kun jij het jezelf niet voorstellen: een vakantiehuis waar vroeger de monniken woonden. Of een verblijf dat diende als boerderij. Toch bestaan ze echt!

Yurt

De Mongoolse Yurt

Dit bijzondere vakantieverblijf in Friesland, vindt zijn oorsprong in Mongolië en wordt voornamelijk gebruikt door rondtrekkende Nomaden. Wanneer het regent hoef je niet bang te zijn voor natte voeten. Een Yurt heeft vaak een houten vloer en vilten doeken, waardoor het vakantieverblijf goed geïsoleerd is en droog blijft. De binnenkant van het vakantieverblijf is erg knus. Zo tref je typisch Mongoolse meubelen aan, zoals een tafeltje met krukjes en een houtkacheltje. Als je in de Yurt als een echte Nomade wilt leven, dan moet je tegen de richting van de klok inlopen. Dit doen zij zodat de ruimte optimaal benut kan worden en er geen botsingen tussen de familieleden ontstaan.

Middeleeuws kapel

Een middeleeuws kapel

Voor een echt uniek verblijf moet je beslist in de Dordogne zijn. Dit middeleeuws kapelletje voert je terug naar het jaar 800, maar ondanks dat is het verblijf van alle gemakken voorzien. Door de boogvormige doorgangen, proef je meteen de middeleeuwse sfeer van het vakantiehuis. Niet alleen het verblijf is bijzonder, de omgeving is werkelijk een plaatje. De Dordogne staat namelijk bekend om zijn groene omgeving met historische, kastelen en grotten en daarnaast is de Franse keuken heerlijk!

Trullo

Een Italiaanse Trullo

Wanneer je als een romanticus wilt leven, dan is een verblijf in een Italiaanse Trullo een echte aanrader. Deze unieke vakantiewoning is voorzien van kegelvormige daken, wat typerend is voor de streek Puglia. Een ander bijzonder element van dit vakantiehuis is dat het niet van cement gemaakt is, maar van kalksteen. Dankzij de dikke kalksteenmuren, blijft het zelfs in de zomermaanden lekker koel in het vakantiehuis. Na een lange dag is het ook heerlijk om even te vertoeven in de aangrenzende tuin.

Graanwindmolen

Een authentieke graanwindmolen

Kun jij het jezelf voorstellen, een verblijf in een authentieke graanwindmolen? In de Ardennen (België) is dat mogelijk. Deze graanwindmolen is namelijk omgebouwd tot een bijzonder vakantiehuis. Mocht je willen genieten van een heerlijke douche, dan moet je even naar de kelder lopen. De kelder is namelijk omgetoverd tot een rondvormige badkamer. Vanuit de serre van de graanwindmolen heb je een prachtig uitzicht over de weiden. Dit maakt dat het ook nog eens de ideale plek is om even heerlijk tot rust te komen.