Koken op vakantie: het is super leuk om te doen. Rustig de tijd nemen om de lekkerste gerechten op tafel te zetten, want alles kan op je gemakje tijdens de vakantie. Haal lokale producten op de Italiaanse of Spaanse markt of ga eens langs bij de plaatselijke supermarkt. Door deze streekproducten gaan de gerechten van thuis toch anders smaken en zet je zo tijdens je vakantie in bijvoorbeeld Frankrijk iets vernieuwends op tafel. Nog geen idee wat je wil gaan koken? Wij geven je 5 recepten om je een handje op weg te helpen.

1. Eenpanspasta

Eenpanspasta is dé ontdekking van de eeuw. Als je van makkelijk, maar toch gezond houdt, dan is dit een fantastische uitvinding. Het is precies wat je ervan verwacht als je het woord eenpanspasta hoort: je doet alle ingrediënten in een pan, giet er water bij, laat het een kwartier koken en klaar is je pasta! Het mooie aan eenpanspasta is dat je eindeloos kunt variëren. Ga je voor een pasta met tomatensaus, olijven en paprika, een variant met courgette en paddenstoelen of is een pasta met kip en pesto meer iets voor jou? Dit zijn pas een aantal varianten, er zijn natuurlijk nog oneindig veel mogelijkheden!

2. Mexicaans pannetje

Een Mexicaans pannetje is lekker snel en makkelijk te maken. Ook hier kun je zelf ingrediënten toevoegen, dus je kunt het zo gezond maken als dat je zelf wilt! Een grote pan met tortillachips is te vullen met allerlei verschillende ingrediënten: paprika, tomaat, maïs, kidneybonen, gehakt, spekjes en ga zo maar door. Maak je pannetje af door er bijvoorbeeld guacamole, zure room of salsasaus aan toe te voegen. En… voor degene die de afwas moet doen: maak je geen zorgen, bijna al onze vakantiehuizen hebben een vaatwasser!

Bekijk onze vakantiehuizen met vaatwasser

3. Originele Italiaanse lasagne

Ben jij iemand die veel van koken houdt en hier graag wat extra tijd in steekt, zeker op vakantie? Dan is dit recept zeker iets voor jou! Er gaat niets boven de lasagne die mijn moeder altijd maakt. Voor de saus snipper je een ui en deze bak je in een grote koekenpan, samen met wat fijngesneden knoflook. Hoe meer knoflook… hoe beter! Dan verwarm je tomatenpuree in een pan en als deze goed heet is, voeg je de gesnipperde ui met knoflook toe. Dan ga je aan de slag met het gehakt, dat je rul bakt met kruiden, zout en peper. Als het gehakt rul gebakken is, voeg je het toe aan het tomatenpureemengsel. Vervolgens ga je het op smaak brengen met sambal en eventueel nog wat kruiden. Dit laat je een half uur tot drie kwartier op laag vuur sudderen met de deksel op de pan. Vergeet niet af en toe te roeren! Ondertussen ga je de oven voorverwarmen op 180 graden celcius en wordt het tijd om te beginnen aan de bechamelsaus. Laat wat boter smelten, roer bloem erdoorheen en roer daarna beetje bij beetje koude melk met een garde erdoorheen. Laat dit koken en blijf roeren tot je een dikke saus hebt. Ook dit maak je weer op smaak met wat zout en peper. Vervolgens ga je aan de slag met het maken van de lasagne. Vet een ovenschaal in en leg een laag met lasagnevellen op de bodem. Bedek de vellen met 1/3 van de bechamelsaus, 1/3 van de bolognesesaus en vier plakjes kaas. Dit herhaal je nog twee keer. Op de bovenkant van de laatste laag leg je geen vier plakken kaas, maar strooi je geraspte kaas. Dan kan de ovenschaal in de oven en na 45 minuten kun je heerlijk smullen van een heerlijke lasagne.

Bekijk onze vakantiehuizen met een oven

4. Maaltijdsalade

In een maaltijdsalade kunnen veel verschillende ingrediënten, zoveel als je eigenlijk zelf wilt. Wil je graag een vullende maaltijdsalade? Dan kun je er krieltjes of pasta aan toevoegen. Ben je een vleesfanaat? Voeg stukjes kip, ham of spekjes toe aan de salade. Houd je meer van vis? Ga daarna voor lekkere garnaaltjes, plakjes zalm of tonijn. Wat doe je dan door zo’n salade aan groente? Denk bijvoorbeeld aan komkommer, zongedroogde tomaatjes, in stukjes gesneden rode ui, maïs, olijven en avocado. Maak je salade af door er bijvoorbeeld een hardgekookt eitje aan toe te voegen en er een lekkere dressing doorheen te doen.

5. Omelet

Als je aan koken voor het avondeten denkt, dan is een omelet niet het eerste wat in je opkomt. Toch kun je van een omelet een luxe avondmaaltijd maken. Zo kun je eigenlijk alles wat in je opkomt wel toevoegen aan een omelet. Kies je favoriete kaas; bijvoorbeeld geitenkaas, feta, mozzarella, parmezaan of gewone kaas. Ben je dol op groente? In dat geval kun je tomaat, courgette, een bosuitje of spinazie toevoegen. Wil je hier graag ook nog vlees of vis aan toevoegen dan kan dat natuurlijk ook nog. Vergeet niet je omelet af te maken met een snufje zout en peper!

Wat kook jij altijd als je op vakantie bent? Laat het ons weten.