Bittergarnituur bestellen terwijl je met een drankje op het terras zit, oliebollen eten met het gezin tijdens oud en nieuw en smullen van de eerste Hollandse Nieuwe haring van het seizoen: voor ons Nederlanders klinkt dit als iets volkomen normaals. Buitenlanders kijken hier echter anders tegenaan. Wat zijn nou typische lekkernijen die voor ons Nederlanders gebruikelijk zijn, maar waar iemand uit het buitenland toch vreemd van opkijkt?

Bitterballen

De bitterbal is een populair hapje voor als je op het terras zit te genieten van een borrel. Dit tussendoortje wordt ook ver over de grens gewaardeerd. Wat buitenlanders (en ook veel Nederlanders) echter niet begrijpen is waar de naam bitterbal vandaan komt. Vroeger werd de bitterbal gegeten bij een bittertje, een sterk alcoholisch kruidendrankje. Weten we dat ook weer!

Stamppot

Wij Nederlanders zijn dol op stamppot. Het past echt bij het koude Nederlandse weer. Alleen voor mensen uit het buitenland is stamppot totaal onbegrijpelijk. Waarom dan? Zij vinden de manier waarop wij stamppot maken onverklaarbaar. We koken aardappelen, groente en bakken een stukje vlees. Dit vinden zij nog niet eens zo vreemd. Dat we daarna alles door elkaar gaan stampen zodat het één grote massa wordt: dát vinden ze opmerkelijk. Als we er dan uiteindelijk ook nog eens een kuiltje met jus in maken vallen ze bijna van hun stoel van verbazing.

Stroopwafels

Laat je iemand die niet uit Nederland komt een stroopwafel proeven, dan wil hij nooit meer iets anders. Het meest beroemde koekje uit Nederland wordt door de meesten genoemd als de “best thing ever”. Voordat Nederlanders deze overheerlijke koekjes mee de grens overnamen, hadden ze in het buitenland hier nog nooit van gehoord. Tegenwoordig is een van het eerste wat ze inslaan een heerlijke stroopwafel.

Hollandse Nieuwe

Elk jaar is het voor elke haringliefhebber weer de vraag: wanneer is de Hollandse Nieuwe haring weer in het land? Nederlanders zijn zo dol op haring, ze eten samen zo’n 75 miljoen haringen per jaar. Als je dit vertelt in het buitenland, dan zullen ze raar opkijken. Een rauwe haring aan de staart vastpakken en die zo opeten vinden ze namelijk alles behalve aantrekkelijk!

Oliebollen

Hoe leg je aan iemand die niet uit Nederland komt uit waarom we rond oud en nieuw oliebollen eten? Of we ze nu kopen of zelf bakken, een oliebol hoort er nu eenmaal bij. Hoewel de oliebol typisch Nederlands is, zijn er vele varianten. De Duitsers hebben hun Berliner bollen, de Italianen en Spanjaarden eten zoete deegwaren en Amerikanen genieten van hun donuts. Buitenlanders zijn vooral onder de indruk van het feit dat een oliebol minder calorieën bevat dan de naam doet vermoeden. Toch is het niet de gezondste snack die je naar binnen kunt werken…

Welke typische Nederlandse lekkernij ken jij die niet in ons lijstje staat?