Denemarken staat bekend om de prachtige natuur, vriendelijke bevolking en wisselende landschappen. Het land is relatief vlak en vraagt erom wandelend ontdekt te worden. De paden leiden je te voet namelijk langs het adembenemende Deense landschap. Wij hebben vier mooie wandelingen op een rijtje gezet die je vakantie in Denemarken een onvergetelijke ervaring maken.

1. Gendarmepad in Zuid-Jutland

In Zuid-Denemarken, net over de Duits-Deense grens vind je het Gendarmepad. Dit is een 74 kilometer lang wandelpad tussen Høruphay en Padborg. De route is genoemd naar de gendarmen, de Deense grenswachten die begin vorige eeuw het pad liepen tijdens de bewaking van de grens. Dankzij de samenvoeging van de oude patrouillepaadjes is een langeafstand pad gevormd waar wij tegenwoordig een mooie wandeltocht maken. Wist je dat het pad met het label “Leading Quality Trail – Best of Europe” is gecertificeerd? Al lopend ontdek je witte stranden en donkere beukenbossen. Het pad leidt je verder langs Middeleeuwse kastelen, oude steenfabrieken, kliffen en stenige stranden. Kijk je ogen uit en geniet van het golvende heuvellandschap met een zeer afwisselende, soms verrassend steile kustlijn.

Bekijk onze vakantiehuizen in Zuid-Denemarken

2. Kustwandeling Stevns Klint

Waarschijnlijk zie je geen krijtrotsen wanneer je gedachten afdwalen naar een vakantie in Denemarken. Maar wie denkt dat Denemarken saai is, heeft het helemaal mis! In Oost-Denemarken vormen prachtige krijtrotsen namelijk een belangrijk onderdeel van het Deense landschap. De krijtrotsen van Stevns Klint zijn gelegen in de regio Sealand. Langs de wandelroute die je hier loopt, vind je onder andere een pittoresk kerkje, een schattig huisje en natuurlijk een vuurtoren. Je wandelt boven op de klif langs de kust, wat een prachtig uitzicht geeft op de zee. Langs het pad zijn verschillende verrekijkers te vinden om de kustlijn in detail te bekijken. Of loop via de trap bij de kerk naar het kiezelstrand om de zee van dichtbij te bewonderen! De witte krijtrotsen steken mooi af tegen de azuurblauwe Oostzee, wat een uniek aanblik geeft. Kijk je goed om je heen? De omgeving is namelijk een rijke vindplaats voor fossielen. Vanuit je vakantiehuis in de regio Sealand zijn de krijtrotsen van Stevns Klint prima te bereiken!

Bekijk onze vakantiehuizen op Sealand

3. Bridgewalking Middelfart

Staat lopen over de Lillebaeltsbrug in Denemarken nog niet op jouw verlanglijstje? Voeg dan maar snel toe want waar anders krijg je de kans om over een 60 meter hoge brug te lopen! De bridgewalk is een unieke attractie waar je onder begeleiding over de historische brug wandelt. De brug verbindt het Deense vaste land (Jutland) met het eiland Funen waar je de avontuurlijke wandeling start in het plaatsje Middelfart. Neem een goede dosis lef mee want door het verkeer en voorbijrazende treinen kan de brug een beetje wiebelen. Een ervaren gids vertelt je ondertussen alles over de architectuur en geschiedenis van de brug. Omdat het bruglopen een populaire activiteit is, raden we je aan om vooraf wel even te reserveren. Houd ook in gedachten dat kinderen onder de 1 meter 40 niet mee mogen. Verder is het helemaal veilig en geniet je van het prachtige uitzicht en de adrenaline die door je lijf giert!

Bekijk onze vakantiehuizen op Funen

4. Dollerup Bakker in Midden-Jutland

In Midden-Jutland liggen de heuvels van Dollerup Bakker. Hier geniet je van rust, adembenemende natuur en het uitzicht op het meer van Hald. Het karakteristieke landschap wordt ook wel “de klodder van de Deense ijstijd” genoemd omdat de huidige heidevlakten destijds zijn gevormd door een grote gletsjerpoort. Het afwisselende landschap met weelderige bossen, begroeide heuvels en grote hoogteverschillen is een unieke natuurbelevenis. De Haervejroute leidt je dwars door de omgeving, maar er zijn ook kortere wandelingen uitgezet tussen Hald Ege en Dollerup. Je gaat er prima op uit met de hond en de meeste paden zijn geschikt voor kinderwagens en rolstoelgebruikers. Even toe aan pauze? Neem een duik in het meer, sta versteld van de rondlopende schapen en geiten of breng een bezoekje aan de ruïnes van Hals. De omgeving leent zich ook perfect voor een heerlijke picknick!

Bekijk onze vakantiehuizen in Midden-Jutland

Bekijk onze vakantiehuizen in Denemarken