Persberichten

Terug naar overzicht
Vorige Volgende

Vredig verblijven in vakantiehuizen met oorlogsverleden

Van divisie-hoofdkwartier en onderduikadres tot bezet landhuis

Eindhoven, 3 Maart 2014

Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat de invasie van de Tweede Wereldoorlog op gang kwam. Op 6 juni 1944 – D-Day – landden de geallieerden op de stranden van Normandië. In september van dat jaar vonden felle gevechten plaats tijdens Operation Market Garden en in december 1944 werd onder meer rond Bastogne gestreden tijdens het Ardennenoffensief. Voldoende reden dus om nu extra stil te staan bij dit verleden. Belvilla biedt diverse vakantiehuizen aan die een directe link hebben met de Tweede Wereldoorlog. Ze vormen een perfect onderkomen om de uitgebreide herdenkingen dit jaar bij te wonen en een bezoek te brengen aan de oorlogsmonumenten.

Bezet landhuis in Normandië

Tijdens de Tweede Wereldoorlog legerden zeventig Duitse soldaten in het landhuis La Tessonnière uit 1880. De streek lag behoorlijk onder vuur na de invasie van de geallieerden in juni 1944. Een Engels vliegtuig vloog dagelijks over de weg voor het landhuis en beschoot al het verkeer, waaronder een vrachtwagen met Duitse soldaten. Op de oprijlaan van het kasteel vloog de wagen in brand, waarbij de negen inzittenden om het leven kwamen. Ook landhuis La Tessonnière kwam niet ongeschonden uit de strijd. Bij hun vertrek staken de Duitse bezetters het gebouw in brand. Alleen de muren zijn blijven staan. Vanaf 1947 is het landhuis in ere hersteld. Een vage vermelding op één van de zolderbalken verwijst hiernaar: ‘Commencé le novembre 1947’.

Het landhuis is nu te huur als vakantiehuis voor een gezelschap tot acht personen. Het is een majestueus onderkomen, waar het ook voor kinderen erg fijn is met een ruime speelkamer en een enorme tuin met boomhut, trampoline en zandbak.

Hoofdkwartier van de 101e Airborne Divisie

Net buiten Bastogne staat een 17e-eeuws kasteel dat aan het eind van de Tweede Wereldoorlog fungeerde als hoofdkwartier van de legendarische 101e Airborne Divisie, ook wel Screaming Eagles genoemd. Deze luchtlandingsdivisie van het Amerikaanse leger speelde een belangrijke rol tijdens D-Day, Operation Market Garden en tijdens de Slag om de Ardennen. De divisie kreeg onder meer bekendheid door het nuts-incident in december 1944 tijdens het Beleg van Bastogne, onderdeel van het Ardennenoffensief. Duitse soldaten hadden de 101e Luchtlandingsdivisie omsingeld en wilden dat deze zich overgaf. De toenmalige Amerikaanse brigadegeneraal Anthony McAuliffe was echter vol vertrouwen dat de overwinning nabij was en vond overgave volledige onzin. Hij reageerde dan ook kort maar krachtig en gaf de Duitsers het legendarische antwoord: “Nuts!”. De gevechten die volgenden, waren zeer heftig tot de troepen van generaal Patton na een paar dagen eindelijk arriveerden en zorgden voor het ontzet van de 101e Airborne Divisie.

Het 17e-eeuwse kasteel herbergt nu diverse vakantiewoningen, waarvan de namen verwijzen naar de tijdelijke hoofdkwartierfunctie en de nuts-uitspraak van generaal McAuliffe. In de kasteelvleugel tref je het luxe groepshuis Nuts Castle, dat plaats biedt aan zestien personen en is geselecteerd voor de Belvilla Elite Collection. Voor een kleiner gezelschap tot tien personen huur je Nuts Loft en Nuts Cottage is geschikt voor zes personen. Het kasteel bevindt zich op een groot domein met eigen park, bos, een vijver, speeltoestellen, jeu-des-boules- en tennisbaan.

Verzetsschool

Op een half uurtje rijden van Bastogne staat het vroegere schoolgebouw L’Ecole de Jadis. Vanaf begin 1900 tot het eind van de Tweede Wereldoorlog was dit een lagere school voor jongens. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte het verzet de school met als gevolg dat de Duitsers het gebouw in 1944 bombardeerden. De huidige eigenaar, ooit leerling van de dorpsschool, heeft het pand gerenoveerd en het schoolse karakter deels weer toegevoegd. De vroegere school is nu gedeeltelijk te huur als vakantiehuis voor twaalf personen en volledig als groepswoning voor 22 personen.

Onderduikadres in kasteelboerderij

Ook in Limburg staat een vakantiehuis met oorlogsverleden: Landgoed De Gun,  een kasteelboerderij die al 1321 werd genoemd in documenten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog boden de kasteelkelders een onderduikplek voor velen. Nu verwelkomt de kasteelboerderij vakantiegangers die hier met groepen tot zeventien personen kunnen verblijven in de bosrijke omgeving van Noord-Limburg. De mooie, hoge ramen in de eetkamer bieden een prachtig uitzicht. Aan de lange tafel is het gezellig samen eten, eventueel zelfs met live pianomuziek als iemand achter de toetsen plaatsneemt. In de schuur staan een pingpong- en voetbaltafel.

Over Belvilla

Al meer dan 40 jaar selecteren en beheren wij zorgvuldig de beste vakantiehuizen in Europa. Deze worden allemaal 100% beheerd, toegankelijk geprijsd en dienovereenkomstig gewaardeerd: onze gasten beoordelen hun ervaring met Belvilla gemiddeld met een 8,4. Maar we blijven innoveren om mensen te verrassen met onze diensten en handige functies, zoals onze digitale self-check-in, onze no-deposit standaard en 24/7 ondersteuning. 
 
Belvilla is marktleider in de Benelux en een van de grootste Europese spelers op het gebied van vakantiehuizen. De organisatie biedt ongeveer 40.000 vakantiehuizen in 20 landen. Belvilla maakt sinds 2019 onderdeel uit van OYO Vacation Homes.

 

Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kun je contact opnemen met:

Belvilla Services B.V.
Postbus 2051
5600 CB Eindhoven (NL)
E: pr@belvilla.com

Blog: www.belvilla.nl/inspiratie

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en profiteer als eerste van nieuwe aanbiedingen en acties!
Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.

Aanmelden
Geselecteerd door
experts
Altijd een
uniek vakantiehuis
Geen zorgen
garantie
© Belvilla 1980 - 2022 'Belvilla' en het Belvilla-logo zijn geregistreerde merken