Persberichten

Terug naar overzicht
Vorige Volgende

Vakantiehuizen plussen in teruglopende reismarkt

Tegentrendse cijfers Belvilla

Eindhoven, 16 April 2013

In wat wederom een zwaar jaar voor de reismarkt belooft te worden, weet vakantiehuizenspecialist Belvilla een groei van +5% te realiseren op de vakantieboekingen van Nederlanders. Dit in tegenstelling tot de Nederlandse reismarkt die een teruggang laat zien van circa -6,2% op de zomerboekingen. In het eveneens zware reisjaar 2012 wist Belvilla een omzet te realiseren van circa €75 miljoen. De vakantiehuizenspecialist kende vorig jaar een sterke start en vooral ook een goed najaar, grotendeels door de vele wintersportboekingen. Dat is een voordeel van een vier-seizoenen-aanbieder als Belvilla.

Wel op vakantie, maar anders

Het NBTC-NIPO signaleert dat mensen steeds later boeken, korter op vakantie gaan, dichterbij blijven en ook minder uitgeven aan hun vakantie. Ze gaan dus wel, maar dan anders. “Vakantiehuizen passen in dat stramien”, aldus Hedwig Wassing, directeur van Belvilla. “Steeds meer vakantiehuizen zijn ook voor korte periodes te boeken en zijn verrassend betaalbaar. Met een eigen keuken kun je bovendien besparen op de maaltijdkosten tijdens een vakantie. Dat mensen steeds later boeken, onderschrijven wij ook. We herkennen de marktberichten dat het boekingsseizoen dit jaar enigszins verschuift van januari naar februari, maart en april, waarbij de maand april vooralsnog zelfs groeit met dubbele cijfers. Veel mensen hebben blijkbaar het eindbedrag op hun eerste loonstrook van 2013 afgewacht voor ze tot boeken overgingen. De boekingsomzet stijgt echter iets minder hard dan het aantal boekingen; een teken dat mensen toch de hand wat op de knip houden.”

Enorme vraag naar de meivakantie

Zeer veel Nederlanders boeken momenteel een vakantiehuis voor de meivakantie, een periode waarin een groot deel van de schoolkinderen dit jaar twee weken vrij heeft. Bij Belvilla toont deze periode een plus van bijna 30%. Vakantie in eigen land is veruit favoriet voor de meivakantie, gevolgd door België en Duitsland. Opvallend is ook dat de Zuid-Europese bestemmingen Italië, Spanje en Portugal voor deze periode sterk groeien. Een verklaring kan zijn dat deze relatief verre landen tijdens de lange meivakantie beter bereisbaar zijn en men een hogere zonzekerheid zoekt. Ruim 40% van alle meivakantieboekingen is relatief last minute vastgelegd in maart en april.

Plus voor zomerboekingen vakantiehuizen

De komende tijd zal uitwijzen of de vele boekingen voor de meivakantie van invloed zijn op de zomerboekingen. Vooralsnog zijn vakantiehuizen ook voor de zomer in trek. Waar de markt bericht over een teruggang in zomerboekingen van -6,2%, ziet Belvilla dat de maanden juli en augustus qua boekingen van Nederlanders vooralsnog zo’n 4% voorlopen op 2012. Bestemming Duitsland is voor de komende zomer koploper, maar Oostenrijk zit op de hielen. Nederland, België, Italië en Frankrijk volgen.

Vakantiehuizen: van niche naar volwassen

Belvilla verklaart deze groeicijfers mede uit de consumentenbehoefte naar zekerheid, vrijheid en de gunstige prijs/kwaliteitsverhouding van vakantiehuizen. De vakantiehuizenmarkt maakte de laatste jaren een sterke ontwikkeling door van een nichemarkt naar een volwassen markt. Alleen al via Belvilla vonden in 2012 ruim 4,5 miljoen overnachtingen plaats. Consumenten kunnen tegenwoordig kiezen uit een keur aan vakantiewoningen, zowel direct via de huiseigenaar als via een reisorganisatie. De vakantiehuizenmarkt lijkt daarmee erg transparant, maar de jaarlijks terugkerende berichten over vakantiehuisoplichting bewijzen het tegendeel. Veel consumenten hebben het risico ervaren van een vakantiehuisboeking buiten een betrouwbare reisorganisatie om, bijvoorbeeld via online advertentiekanalen. Gerenommeerde reisorganisaties als Belvilla bieden vakantiegangers de garantie dat het vakantiehuis dat ze boeken ook werkelijk bestaat. Dat zorgeloze gevoel strekt zich ook uit tot na het verblijf, waarbij ze eventueel kunnen terugvallen op afhandeling van schades en klachten. Om tegemoet te komen aan deze zekerheidsbehoefte, heeft Belvilla een speciale pagina opgesteld: www.belvilla.nl/zekerheden.

Verwachting

De komende tijd zal aantonen of de lange meivakantie invloed heeft op de boekingen voor de traditionele grote vakantie in de zomer. Naar verwachting zullen consumenten nog meer gefocust zijn op last minutes dan ze al waren. De nu al gemaakte boekingen voor de kerstvakantie en de voorjaarsvakantie 2014 duiden erop dat een groot deel van de Nederlanders de winterzon of wintersport niet laat schieten in economisch mindere tijden. Ook de herfstvakantie toont een opwaartse beweging. Wanneer dit nog versterkt wordt door een terugkerend vertrouwen in de economie, dan verwacht Belvilla het jaar 2013 te eindigen met een plus.

Noot aan de redactie – niet voor publicatie
Met deze kwartaalberichten geeft marktleider Belvilla inzicht in de vakantiehuizenmarkt door middel van cijfers, gekoppeld aan een vertaling naar trends en visie. Voor meer informatie en/ of (hi-res) beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:
Belvilla
Ellen Oude Grotebevelsborg, persvoorlichter
Tel.  040 – 216 36 12
E-mail:  Ellen.OudeGrotebevelsborg@leisure-group.eu
Website:  www.belvilla.nl/pers en www.belvilla.nl/pers/persberichten/
Twitter:  @Belvilla_pers, http://twitter.com/belvilla_pers

Hedwig Wassing, CEO Belvilla
Tel.  06 – 439 09 091
E-mail:  Hedwig.Wassing@leisure-group.eu
Twitter:  @hedwas, http://twitter.com/hedwas

Over Belvilla
Belvilla is specialist in de online verhuur van vakantiehuizen. De reisorganisatie is marktleider in de Benelux en één van de grootste Europese spelers in de vakantiehuizenverhuur. De organisatie bestaat ruim 30 jaar en verzorgde in 2012 meer dan 4,5 miljoen overnachtingen in totaal ruim 20.000 vakantiehuizen in 20 Europese landen. Belvilla onderscheidt zich met unieke, verrassend betaalbare vakantiehuizen op een plaats waar altijd iets te beleven is. Zoeken en boeken gaat eenvoudig op www.belvilla.nl. Belvilla is lid van de Thuiswinkel en maakt deel uit van de holding @Leisure Group.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en profiteer als eerste van nieuwe aanbiedingen en acties!
Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.

Aanmelden
Geselecteerd door
experts
Altijd een
uniek vakantiehuis
Geen zorgen
garantie
© Belvilla 1980 - 2022 'Belvilla' en het Belvilla-logo zijn geregistreerde merken