Persberichten

Terug naar overzicht
Vorige Volgende

Stagnatie vakantiemarkt geldt niet voor vakantiehuizen

Belvilla blijft groeien tegen de markt in

Eindhoven, 11 Juli 2013

Waar de reismarkt nog steeds bericht over tegenvallende cijfers en nu zelfs van een stagnatie van vakantieboekingen, laat vakantiehuizenspecialist Belvilla ook voor het tweede kwartaal van 2013 een groei zien in het aantal Nederlandse boekingen. Dit in tegenstelling tot algemene reismarktberichten die een teruggang van zo’n -4 tot -6% tonen. Het eerste halfjaar van 2013 eindigt voor Belvilla in een Nederlandse boekingsplus van +7%. Het tweede kwartaal toont zelfs +13% meer boekingen van Nederlanders dan hetzelfde kwartaal in 2012. Dit illustreert de tendens naar steeds later boeken voor de zomervakantie, maar komt ook voort uit het hoge aantal last minute-boekingen voor de afgelopen meivakantie.

Aantal boekingen groeit harder dan omzet

Het NBTC-NIPO signaleerde eerder dat Nederlanders nog wel op vakantie blijven gaan, alleen korter, waarbij ze bovendien minder geld uitgeven aan hun vakantie. Nu ziet het onderzoeksbureau echter dat het aantal boekingen werkelijk terugloopt. Het NBTC-NIPO spreekt van een stagnatie op de vakantiemarkt, een fenomeen dat het toerisme lange tijd niet heeft gezien. “Wat wij herkennen in de marktberichten, is dat Nederlanders de laatste maanden in verhouding iets minder zijn gaan uitgeven aan hun vakantiehuisboeking door gemiddeld een iets kortere periode vast te leggen.”, aldus Hedwig Wassing, directeur van Belvilla. “Waar het aantal boekingen in het tweede kwartaal voor Belvilla toenam met +13%, groeide de omzet met +9%. Wij verklaren deze groeicijfers nog steeds uit het feit dat vakantiehuizen relatief voordelig zijn, zeker als je bekijkt dat je door beschikking over een eigen keuken ook kunt besparen op restaurantkosten. Daar komt bij dat wij de website van Belvilla continu verbeteren voor een optimale klantbeleving. Bewijs dat we op de goede weg zitten, kwam recent uit onafhankelijk consumentenonderzoek van onderzoeksbureau WUA! waarbij onze website tot favoriet werd verkozen voor het boeken van een vakantiehuis in Frankrijk. Ook voor een vakantiehuis in Nederland eindigde Belvilla bij de toppers.”

Steeds later boeken

De tendens van het steeds later boeken is ook zichtbaar voor vakantiehuizen. Zo is het aantal boekingen voor de zomermaanden 2013 dat is vastgelegd in de maand juni met 17% toegenomen ten opzichte van 2012. Belvilla verwacht dat er nog veel boekingen voor de zomervakantie in de markt zitten. Speciaal voor last-minutebeslissers heeft de vakantiehuisspecialist de last-minute-aanbiedingen gegroepeerd op www.belvilla.nl/lastminute, waar de kortingen kunnen oplopen tot ruim dertig procent. Daarnaast stuurt Belvilla dagelijks een top deal uit naar inschrijvers van de last-minute-nieuwsbrief via www.belvilla.nl/nieuwsbrief-aanbieding.

Populairste zomerbestemmingen

De boekingen van Nederlanders voor verblijf in de zomermaanden juli en augustus 2013 lopen 6,7% voor op de boekingen year to date 2012. De top 5 van zomerbestemmingen ziet er bij Belvilla momenteel als volgt uit:

  1. Duitsland
  2. Nederland
  3. Oostenrijk
  4. België
  5. Frankrijk

Grootste groeier in absolute aantallen ten opzichte van zomer 2012 is bestemming Nederland. Opvallende percentuele groeiers zijn de zonbestemmingen.

Verwachtingen last minutes, fraude en wintersport

Last minutes

Naar verwachting zullen de komende weken veel late beslissers alsnog hun vakantiehuis boeken. Nog meer dan bij andere accommodatievormen geldt voor vakantiewoningen dat de keus kort voor aankomst steeds beperkter wordt. In tegenstelling tot een hotel met tientallen kamers is er van ieder vakantiehuis werkelijk slechts één. Echter, vakantiegangers die flexibel zijn, hebben nog voldoende mogelijkheden. Belvilla verwacht aan het eind van de zomer dan ook boven het aantal boekingen van zomer 2012 uit te komen.

Fraude

De eerste fraudegevallen in de vakantiemarkt zijn al aan het licht gekomen. Het wachten is op nieuwe berichten rond vakantiehuisoplichting. Hoewel de vakantiehuizenmarkt inmiddels volwassen is geworden, gebeurt het ieder jaar opnieuw dat mensen niet in het door hen geboekte vakantiehuis terecht kunnen. Gerenommeerde reisorganisaties als Belvilla bieden vakantiegangers de garantie dat het vakantiehuis dat ze boeken ook werkelijk bestaat. De zekerheden van Belvilla (www.belvilla.nl/zekerheden) tonen aan waar de vakantiehuisspecialist voor staat.

Wintersport

Aan het eind van de zomervakantie richten veel Nederlanders hun blik traditiegetrouw op de wintersportvakantie. In een stagnerende reismarkt is het de vraag in hoeverre een mogelijke afname in wintersportboekingen beperkt kan blijven. Belvilla verwacht als grootste aanbieder van vakantiehuizen in de populaire wintersportbestemming Oostenrijk toch een positief wintersportseizoen tegemoet te gaan. De boekingen voor de komende wintermaanden naar wintersportgebieden liggen op dit moment bijna 18% voor op de boekingen rond deze tijd vorig jaar.

Over Belvilla

Al meer dan 40 jaar selecteren en beheren wij zorgvuldig de beste vakantiehuizen in Europa. Deze worden allemaal 100% beheerd, toegankelijk geprijsd en dienovereenkomstig gewaardeerd: onze gasten beoordelen hun ervaring met Belvilla gemiddeld met een 8,4. Maar we blijven innoveren om mensen te verrassen met onze diensten en handige functies, zoals onze digitale self-check-in, onze no-deposit standaard en 24/7 ondersteuning. 
 
Belvilla is marktleider in de Benelux en een van de grootste Europese spelers op het gebied van vakantiehuizen. De organisatie biedt ongeveer 40.000 vakantiehuizen in 20 landen. Belvilla maakt sinds 2019 onderdeel uit van OYO Vacation Homes.

 

Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kun je contact opnemen met:

Belvilla Services B.V.
Postbus 2051
5600 CB Eindhoven (NL)
E: pr@belvilla.com

Blog: www.belvilla.nl/inspiratie

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en profiteer als eerste van nieuwe aanbiedingen en acties!
Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.

Aanmelden
Geselecteerd door
experts
Altijd een
uniek vakantiehuis
Geen zorgen
garantie
© Belvilla 1980 - 2022 'Belvilla' en het Belvilla-logo zijn geregistreerde merken