Persberichten

Terug naar overzicht
Vorige Volgende

Nederlander eet op vakantie net als thuis

Vrouw kookt ook op vakantie het meest

Eindhoven, 19 Januari 2011

Hoofdpunten

  • Zo’n 50% neemt eigen eten mee, om vooral de eerste dagen door te komen
  • Nederlanders houden graag vast aan hun gebruikelijke eetpatroon
  • Eenvoudige pasta- en wokmaaltijden en natuurlijk BBQ populair
  • Terwijl Vlamingen op vakantie vooral koken voor de gezelligheid, is voor Nederlanders het kostenaspect belangrijker
  • Vooral de vrouw kookt op vakantie (30%), in slechts 16% van de gevallen de man
  • 80% kookt tijdens verblijf in een vakantiehuis
  • Grootste ergernis is een gebrekkig ingerichte keuken
  • Bijna  60% van de Nederlanders vindt het leuk inkopen te doen op lokale markten
  • Een derde van de respondenten bereidt de lokale gerechten

Nederlanders die een vakantiehuis huren, blijken niet of nauwelijks van hun vaste eetpatroon af te wijken. Niet alleen is het meestal de vrouw die kookt, er wordt ook niet uitgebreider of avontuurlijker gekookt dan thuis. Dit blijkt uit een onderzoek door Belvilla onder ruim 2.800 Nederlandse en Vlaamse huurders. Nederlanders en Vlamingen koken zelf omdat het gezellig en  goedkoper is. Voor Nederlanders geldt dat laatste nog net iets sterker. Ook hebben Belgen in een vakantiehuis meer plezier in koken: Nederlanders vinden vooral het bezoeken van de lokale markten leuk.

Belvilla deed het onderzoek naar het kookgedrag van Nederlandse en Vlaamse huurders, omdat de mogelijkheid om zelf te kunnen koken voor veel mensen een reden is om een vakantiehuis te huren en geen hotel te boeken. Net als caravanbezitters houden met name Nederlanders graag vast aan hun eigen eetpatroon: gezonde, niet te ingewikkelde snel-klaar maaltijden zoals pasta of wokmaaltijden. Ook barbecueën is populair op vakantie. Bijna de helft van de ondervraagden neemt boodschappen mee van thuis, vooral om de eerste dag(en) door te komen.

Streekgerecht

Nederlanders op vakantie zijn dol op inkopen doen op lokale markten en winkels: bijna 60% vindt dat het leukste aspect aan koken op vakantie. Ongeveer een derde van de ondervraagden kookt ook wel eens een streekgerecht of probeert op vakantie nieuwe recepten uit. Opvallend is dat het – net als thuis – veelal de vrouw des huizes is die in het vakantiehuis achter het aanrecht staat: slechts 5% van de mannen die thuis nooit koken blijken de kooktaak over te nemen. Nederlandse stellen koken op vakantie in 37% van de gevallen vaker samen.

Hedwig Wassing, directeur van Belvilla: “Het onderzoek onderstreept dat koken op vakantie voor Nederlanders heel belangrijk is. Ergernis is er vooral over de vaak erg ‘basic’ keukenuitrusting van reguliere vakantiehuizen.  Wij zien dan ook dat de huizen die met goed keukengerei en goede apparatuur uitgerust zijn eerder geboekt worden. Datzelfde geldt ook voor huizen die dicht bij lokale markten liggen of waar de warme bakker op loop- of fietsafstand ligt.”

Keukenuitrusting

Veel huurders blijken het zeer te waarderen als er informatie te vinden is over restaurants in de buurt en de dichtstbijzijnde warme bakker. Belvilla biedt dat soort informatie dan ook meer en meer aan. Dit is enerzijds te zien op de website en anderzijds in het vakantiehuis in een speciale Belvillamap.

Ter inspiratie voor het aankomende vakantieseizoen heeft Belvilla een boekje uitgebracht: ‘Proef Belvilla’. Dit boekje staat vol met recepten uit de typische Europese Belvilla-regio’s en bijbehorende vakantietips.

Fotobijschrift
Een goed uitgeruste keuken, lokale markten in de nabijheid en de warme bakker om de hoek is voor veel Nederlanders en Vlamingen van groot belang bij de selectie van een vakantiehuis.
 

Over Belvilla

Al meer dan 40 jaar selecteren en beheren wij zorgvuldig de beste vakantiehuizen in Europa. Deze worden allemaal 100% beheerd, toegankelijk geprijsd en dienovereenkomstig gewaardeerd: onze gasten beoordelen hun ervaring met Belvilla gemiddeld met een 8,4. Maar we blijven innoveren om mensen te verrassen met onze diensten en handige functies, zoals onze digitale self-check-in, onze no-deposit standaard en 24/7 ondersteuning. 
 
Belvilla is marktleider in de Benelux en een van de grootste Europese spelers op het gebied van vakantiehuizen. De organisatie biedt ongeveer 40.000 vakantiehuizen in 20 landen. Belvilla maakt sinds 2019 onderdeel uit van OYO Vacation Homes.

 

Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kun je contact opnemen met:

Belvilla Services B.V.
Postbus 2051
5600 CB Eindhoven (NL)
E: pr@belvilla.com

Blog: www.belvilla.nl/inspiratie

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en profiteer als eerste van nieuwe aanbiedingen en acties!
Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.

Aanmelden
Geselecteerd door
experts
Altijd een
uniek vakantiehuis
Geen zorgen
garantie
© Belvilla 1980 - 2022 'Belvilla' en het Belvilla-logo zijn geregistreerde merken