Vakantiehuis verhuren regels

Uw vakantiewoning verhuren is een goede manier om extra inkomen te genereren maar het is natuurlijk wel belangrijk om te weten aan welke regels u zich moet houden. Moet ik een vergunning aanvragen? Hoe zit het met de verzekeringen en heb ik de toestemming van mijn bank nodig? Om alles netjes volgens de regels te kunnen doen, is het belangrijk dat u de regels kent en volgt. Dit is wat u moet weten over de wetgeving bij het verhuren van een vakantiewoning.

Wetten en regelgeving bij verhuren van een huis in 2022

Nieuwe regels huisverhuur 2022

Wat is de wetgeving voor het verhuur van een vakantiewoning? Vanaf 1 januari 2021 zijn er nieuwe regels voor verhuur aan toeristen in Nederland, opgenomen in de Wet toeristische verhuur van woonruimte. De aanpassingen aan de wet werden gemaakt met de bedoeling om de gemeenten meer mogelijkheden te geven om de vakantiehuur te reguleren. Deze regels zijn in 2022 nog steeds van toepassing.

Gemeenten kunnen nu in grote mate zelf gaan bepalen hoe ze gebruik maken van deze wet en het is daarom per gemeente verschillend wat de mogelijkheden voor toeristisch verhuur zijn. In bepaalde gebieden is het verhuren van een vakantiewoning aan strikte voorwaarden verbonden. Bij Belvilla helpen we u ervoor te zorgen dat alles in orde is.

Niet te vergeten

  • Brandverzekering
  • Geen overlast
  • Registratie gemeente
  • Vergunning gemeente
  • De juiste partner

Wetgeving voor het verhuren van een vakantiehuis

Iedereen moet zijn huis kunnen verhuren aan toeristen, maar de regel is dat de verhuur aan toeristen niet voor overlast zorgt. Het is per gemeente verschillend wat de mogelijkheden voor toeristisch verhuur zijn. In sommige gemeentes hoeft u zich gewoon te registreren terwijl andere gemeentes ook een vergunning vereisten.

Bij Belvilla vinden we beheersgemak essentieel voor huiseigenaren. Wij doen daarom het zware werk voor u. Onze verhuurexperts zullen u enkele vragen stellen over uw eigendom om al uw behoeften en eventuele twijfels te beantwoorden.

Vragen? Spreek met ons!

Wat moet u weten voor het verhuren van een vakantiehuis

Aangezien elke gemeente zelf regels mag opleggen, is het dus ten eerste belangrijk de nodige vergunningen te verkrijgen. Daarnaast is het noodzakelijk dat de bank op de hoogte is, indien u een hypotheek heeft. Neem ook contact op met uw verzekeringsmaatschappij; de opstal- en aansprakelijkheidsverzekering voor uw woning kan bij verhuur namelijk veranderen.

Ten laatste is het belangrijk om goede afspraken te maken met de huurders. Zo vermijdt u problemen in de toekomst. Anders dan veel verhuurders van vakantiewoningen, regelen wij bij Belvilla alles voor u. De regels die de huurders moeten volgen zijn duidelijk, het huurbedrag wordt binnen twee weken voor de aankomst van de gast aan u betaald en het vakantiehuis is automatisch verzekerd in het geval van schade.

  • Vergunning gemeente
  • Toestemming bank
  • Juiste verzekering
  • Goede afspraken
  • Advertentie online
Spreek met onze experten

Vergunning nodig in Nederland?

In sommige gemeenten moet u een vergunning aanvragen om toestemming te krijgen uw vakantiehuis te verhuren aan derden, in andere gemeenten niet. Daarnaast kan het ook een regel zijn dat u uw vakantiewoning alleen in bepaalde periodes van het jaar kunt verhuren of dat er een maximum aan nachten vastgesteld is dat u uw huisje kunt verhuren. Via het gemeentebestuur moet u alle informatie kunnen verkrijgen die u nodig hebt om uw beslissing te maken. Wilt u graag meer informatie hierover? Onze interne specialisten helpen u graag verder.

Leer meer

Wij zijn er om u te helpen

icon message
0031 2022 05209
Gesloten - morgen vanaf 9am CET uur bereikbaar
icon email
verhuur@belvilla.nl
Reactie binnen 24 uur