Wat je moet weten over het kopen van een vakantiehuis in Wallonië?

vakantiewoning Wallonië kopen

Droom je ervan om vakantiehuis te kopen in de Ardennen, maar ben je niet zeker wat je kunt verwachten? De gedachte aan een rustgevende vakantie in de Ardennen roept bij veel mensen al vakantiekriebels op. Het hebben van jouw eigen vakantiewoning maakt deze gedachte alleen nog maar aantrekkelijker.

Steeds meer mensen proberen de dagelijkse stress even te ontvluchten en de Belgische Ardennen is de uitgelezen plaats om de batterijen opnieuw op te laden. Je hoeft helemaal niet ver te rijden voor een weekendje weg en wanneer je er niet bent kun je het vakantiehuisje verhuren aan gasten. Hieronder bespreken we wat je moet weten als je van plan bent een vakantiehuis te kopen in Wallonië, België.

Een stuk goedkoper dan Nederland of Vlaanderen

Een woning kopen in Wallonië is over het algemeen een stuk goedkoper dan in Nederland of Vlaanderen. De huizen in het Waals Gewest zijn namelijk de goedkoopste van het heel België. Niet alle provincies en gemeenten zijn natuurlijk even goedkoop en een huisje kopen in het centrum van Durbuy of Dinant blijft voor de meeste mensen onbetaalbaar, maar je kunt er wel een mooie woning met tuin kopen waar je een lager bedrag voor zult betalen dan voor een studio in steden zoals Amsterdam of Brussel.

Houd er wel rekening mee dat er nog heel wat extra kosten bij komen kijken, naast het aankoopbedrag Denk bijvoorbeeld aan registratierechten, de notariskosten, kosten na het verlijden van de akte en het ereloon. De registratierechten aan de notaris moeten ook nog eens betaald zijn vóór de akte getekend wordt. Hetzelfde geldt voor de erelonen en aktekosten.

vakantiehuisje in de Ardennen

Verschillende tarieven registratierechten

Het is belangrijk om te weten dat er in Wallonië verschillende tarieven bestaan voor de registratierechten. Wanneer je een huis of grond koopt, betaal je in principe 12,5 % registratierecht voor onroerende goederen in het Waalse Gewest. Wanneer je echter een bescheiden woning – ‘habitation modeste’ in het Frans – koopt, val je onder bepaalde voorwaarden en verminderd registratierecht naar 6 %. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je aan een aantal zaken voldoen.

Het kadastraal inkomen van de woning mag maximaal 745 euro bedragen. Daarnaast mag je nog geen eigenaar zijn van een andere woning en moet het domicilie binnen drie jaar na aankoop daar gevestigd worden en er ook minstens drie jaar gevestigd blijven. Als je dus van plan bent om jouw huis meteen te verhuren aan gasten, dan kom je in principe niet in aanmerking voor dit gunstige tarief.

Speciale regels voor “gîte” of “chambre d’hôte”

Wallonië regelt het gebruik van bepaalde benamingen, maar niet de verhuur van een vakantiewoning zelf. Het decreet betreffende de inrichtingen voor toeristische logies in Wallonië vereist het verkrijgen van een vergunning voor het gebruik van bepaalde termen zoals “gîte” of “chambre d’hôte. In Wallonië gelden namelijk specifieke regels voor het hanteren van benamingen zoals “gîte” of “chambre d’hôte” en daarom is een speciale vergunning vereist als je deze termen wilt gebruiken bij het verhuren van jouw vakantiewoning. Om aan de voorwaarden te voldoen, hoef je echter alleen een aanvraag in te dienen en een brandveiligheidscertificaat aan kunnen tonen.

Chambre d'hôte in de Ardennen

De vergunning wordt afgegeven door de gemeente waar jouw vakantiehuis gevestigd is, als onderdeel van een procedure waarbij de autoriteiten controleren of de accommodatie aan de voorschriften voldoet. Bij een eerste bezoek zal de brandweer een bestek opmaken dat nauwgezet moet worden gevolgd wanneer verbouwingen nodig zijn. Na afloop doen ze opnieuw een rondje door het gebouw om de installaties te controleren, denk bijvoorbeeld aan rookmelders, branddeuren, nooduitgangen, etc. Er zijn wel voordelen verbonden aan dit systeem. Sommige bonussen en subsidies worden namelijk ook toegekend om eigenaren te helpen bij het uitvoeren van hun project.

Subsidies bij renovatie in Wallonië

De gewesten in België kennen premies toe wanneer je bijvoorbeeld een verwarmingsketel vervangt, installeert, isolatie aanbrengt of andere maatregelen treft om aan energiebesparing te doen. Deze subsidies kunnen echter sterk verschillen naarmate jouw woning zich in Wallonië, Brussel of Vlaanderen bevindt. Sinds 1 juni 2019 geldt er een premiesysteem voor ‘energie’ en ‘renovatie’ in Wallonië.

Dat systeem kreeg de naam ‘woonpremies’ en is in 2022 nog steeds van kracht. Kom je ook in aanmerking voor deze premies als het gaat om een tweede woning? Ja! Wat jouw inkomen of vermogen ook is, je kunt hoe dan ook een premieaanvraag indienen. En dat geldt ook voor wie eigenaar-verhuurder is van een vakantiewoning.

Subsidies renovatie vakantiehuis

Dat betekent echter niet dat iedereen recht heeft op dezelfde bedragen en het bedrag van de premie zal nooit hoger zijn dan 70% van het totaalbedrag van de facturen. Daarnaast wordt elke premieaanvraag onderworpen aan een voorafgaande energieaudit. Als je een premie wilt ontvangen van de Waalse overheid, dan moet je sowieso een erkende auditor inhuren die een lijst zal maken van alle uit te voeren taken, en de volgorde waarin dat verplicht moet gebeuren.

Begin daarom de werkzaamheden niet vóór de registratie van het verslag van de auditor, want in dit geval heb je geen recht meer op de premie. Die auditor zal dan de energiebesparingen die gerealiseerd kunnen worden dankzij de uitgevoerde werken berekenen en zal je ook begeleiden tijdens de werkzaamheden. De aanvraag bij de Waalse overheid moet natuurlijk wel in het Frans gebeuren.

Verhuur uw vakantiehuis bij ons

Belvilla heeft meer dan 40 jaar ervaring in vastgoedbeheer en meer dan 2000 reispartners om uw huurinkomsten probleemloos voor u te optimaliseren.

Bereken nu

Wij zijn er om u te helpen

icon message
0031 2022 05209
Gesloten - morgen vanaf 9am CET uur bereikbaar
icon email
verhuur@belvilla.nl
Reactie binnen 24 uur