Tweede verblijf verhuren in het buitenland: wat moet je weten?

vakantiewoning buitenland

Bent u van plan te investeren in een vakantiewoning in het buitenland? U kunt het vakantiehuis ten eerste gebruiken om zelf op vakantie te gaan en daarnaast kunt u in de periodes waarin u zelf geen gebruik maakt van uw tweede huis aan andere mensen verhuren. Investeren in vastgoed is een grote stap, zeker als het immobiliën in het buitenland betreft. Daarom is het belangrijk om goed te weten wat u kunt verwachten.

Wees op de hoogte van de regels

Wanneer u in het buitenland een vakantiehuis wilt gaan verhuren, is het natuurlijk van groot belang dat u de regels van dat land kent omtrent het verhuren van vakantiewoningen. Net als in Nederland zijn er wetten waaraan u zich moet houden en u kunt ook te maken krijgen met de plaatselijke regels. Is het toegelaten om uw vakantiehuis te verhuren voor korte termijn? Zo zijn er in Spanje een aantal regionale overheden die vakantieverhuur beperken, denk bijvoorbeeld aan Barcelona, Madrid en de Canarische Eilanden. Als u een appartement koopt is het ook belangrijk om te weten of vakantieverhuur toegelaten is in het complex. Dit kan verboden worden door het condominium.

huis verhuren buitenland belasting

Welke belasting betalen vakantiehuis buitenland

Bent u een fiscaal inwoner van Nederland, dan geldt dat u vermogensbelasting betaalt over de waarde van uw vakantiehuis in box 3. De heffing over de vakantiewoning is in de meeste gevallen echter aan het buitenland toegewezen en de Nederlandse Belastingdienst geeft u dan een vrijstelling. U hoeft dus normaal gezien in Nederland geen belasting te betalen over de waarde van de woning in het buitenland. Nederland heeft namelijk met de meeste landen een verdrag ter voorkoming van dubbele belasting gesloten.

Hoe zit het dan met de huurinkomsten van uw tweede verblijf? Volgens de Nederlandse belastingdienst zijn huuropbrengsten uit een buitenlandse vakantiewoning vrijgesteld van belasting. Dat betekent echter ook dat je eventuele kosten voor uw vakantiehuis, zoals onderhoud en rente, niet kunt aftrekken. Als inwoner van Nederland met een tweede huis in het buitenland moet u echter soms ook in het buitenland inkomstenbelasting betalen. De belastingregels verschillen van land tot land. In Spanje en Frankrijk moet u bijvoorbeeld 25% belasting betalen over uw netto huur.

Verkrijg de juiste vergunningen

Voor u van start kunt gaan met het verhuren van uw vakantiewoning, moet u eerst bij de lokale gemeente een vergunning vragen om een vakantiehuis te mogen verhuren. Het hoofddoel van een verhuurvergunning is het reguleren van toeristische verhuur. We spreken van “vakantieverhuur” als een woning tegen vergoeding “op regelmatige basis” verhuurd wordt aan vakantiegangers en/of toeristen. De overheid wil namelijk graag weten hoeveel huizen aan toeristen verhuurd worden en of aan alle veiligheidsnormen voldaan wordt. Het is niet in alle regio’s nodig om een vergunning te hebben, maar toch doet u er goed aan hier zeker over te zijn en dit na te vragen bij het gemeentebestuur.

Verzekeringen bij verhuur

Als u van plan bent uw vakantiewoning te verhuren, dan moet u een opstal- en de inboedelverzekering afsluiten. Door uw vakantiehuis te verzekeren, beschermt u zichzelf tegen de mogelijke kosten door onvoorziene schade. Elke woon- of brandverzekering vergoedt de materiële schade die veroorzaakt wordt door brand, ontploffing, explosie, blikseminslag, aanslagen en arbeidsconflicten, schade door een dier, schade door een transportmiddel, vallen van een boom op het gebouw, storm, sneeuw- of ijsdruk op daken en hagel en natuurrampen.

U kunt de basisverzekering eventueel aanvullen met extra waarborgen zoals verzekeren tegen diefstal of zelfs het verkrijgen van rechtsbijstand. Zeker als u de tweede woning als vakantiewoning wilt gaan gebruiken en het pand regelmatig onbewoond zal zijn, is het aan te raden een verzekering af te sluiten tegen inbraak. Het is daarnaast ook aan te raden om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt gewoonlijk alle letselschade en zaakschade die door de verzekerde wordt veroorzaakt.

vakantiehuis verhuren buitenland

Vind de juiste partner

Een vakantiewoning moet je natuurlijk ook schoonmaken en onderhouden en iemand moet ter plaatse de deur openen wanneer de vakantiegangers aankomen. Hiervoor kunt u beroep doen op een vertrouwenspersoon of een gespecialiseerde firma die alles voor u regelt. Anders dan veel verhuurders van vakantiewoningen, regelt Belvilla alles voor u. Van de verhuuradministratie tot het contact met de gasten en het promoten uw vakantiehuis op meer dan 2.000 websites. Belvilla biedt een volledig verhuurpakket voor eigenaren van een vakantiehuis en onderscheidt zich daarmee van andere verhuurorganisaties, waar u vaak zelf nog heel wat zaken moet gaan regelen.

Belvilla zorgt voor het in- en uitchecken van de gasten en een professionele schoonmaak van de woning, plaatst uw huis op aantrekkelijke websites in meerdere talen en regelt naadloze gastbetalingen en overzichtelijke facturering. Het volledige huurbedrag wordt ook steeds binnen twee weken voor de aankomst van de gast naar u overgemaakt. Bij Belvilla is alles keurig geregeld en kunt u op twee oren slapen.

Verhuur uw vakantiehuis bij ons

Belvilla heeft meer dan 40 jaar ervaring in vastgoedbeheer en meer dan 2000 reispartners om uw huurinkomsten probleemloos voor u te optimaliseren.

Bereken nu

Wij zijn er om u te helpen

icon message
0031 2022 05209
Nu open - sluit om 5pm CET uur
icon email
verhuur@belvilla.nl
Reactie binnen 24 uur