Waarom vakantiehuis in Portugal kopen

vakantiehuis Portugal kopen

Waarom je een tweede huis moet kopen in Portugal

De woningen in Portugal zijn al langer populair op de markt voor tweede huizen en om vele redenen gaat de trend de laatste 10 jaar verder omhoog. Vroeger was het land vooral in trek bij de oudere generatie die er een tweede huis kocht om van hun pensioen te genieten, maar tegenwoordig wordt Portugal ook gezien door een jonger en hipper publiek. Daarom kijken we naar de aantrekkingskracht van Portugal om te zien waarom zoveel investeerders overwegen een vakantiehuis in het Zuid-Europese land te kopen.

vakantiehuis Portugal kopen

Populaire vakantiebestemming

Het warme klimaat, de traditionele lokale cultuur, bijna 1800 km kustlijn en de prachtige landschappen. Er zijn veel redenen waarom Portugal een populaire vakantiebestemming is. Dat Portugal een populaire vakantiebestemming is, is duidelijk te zien wanneer we kijken naar het aantal toeristen die er jaarlijks op vakantie of stedentrip gaan. In 2006 stond dit nummer nog op 13,1 miljoen en in 2014 was dit getal gestegen naar 17,9 miljoen. Vijf jaar later, in 2019, kwamen daar nog eens 10 miljoen mensen bij, en steeg het aantal jaarlijkse toeristen naar 27,9 miljoen. Tijdens de lockdowns als gevolg van Corona daalde het aantal natuurlijk fors, maar in 2022 zet deze trend zich opnieuw verder.

Goedkopere huisprijzen

De fantastische kust, de vriendelijke gemeenschap en het ongeëvenaarde klimaat maken van Portugal de ideale bestemming om op vakantie te gaan. In Portugal zul je merken dat de vastgoedmarkt zeer betaalbaar is in vergelijking met andere West-Europese landen zoals België of Nederland. Dit betekent dat je veel meer waar voor jouw geld krijgt als je ervoor kiest te investeren in een Portugees onroerend goed. Vastgoed kopen in Portugal wordt steeds duurder, maar de prijzen zijn op dit moment nog redelijk. Volgens de meest recente idealista prijsindex zijn de prijzen van koopwoningen in Portugal in een jaar tijd met 8,4 procent gestegen, gelet op gegevens van september 2021 en dezelfde maand het jaar ervoor.

vakantiehuis Portugal kopen

Eenvoudige regelgeving

Daarnaast zijn er geen speciale vereisten of papierwerk voor buitenlanders die onroerend goed in Portugal willen kopen. Je moet een fiscaal nummer (Numero de Contribuinte) hebben om onroerend goed in Portugal te kopen, maar voor de rest is eigenlijk niets meer vereist. Als Europees staatsburger kun je dit belastingnummer makkelijk verkrijgen via het lokale belastingkantoor of het wordt uitgegeven wanneer je een lokale bankrekening opent. Als je een Numero de Contribuinte of NIF hebt verkregen, is het proces bij het kopen van een huis relatief snel. Zeker als je geen lening hoeft te nemen bij een bank, dan kan de aankoop eigenlijk bijna onmiddellijk gedaan worden.

Voordelig belastingtarief

Bij het kopen van een Portugees onroerend goed wordt je een overdrachtsbelasting genaamd Imposto Municipal sobre Transmissôes Onerosas de Imóveis (IMT) van maximaal 8% plus 0,8% zegelrecht genaamd Imposto de Selo (IS) in rekening gebracht. De koper van de woning betaalt de Imposto de Selo aan de notaris op het moment van ondertekening van de koopakte. IMT moet worden betaald vóór de aankoop van een woning en de berekening houdt rekening met drie aspecten: als eerste het type eigendom: landelijk of stedelijk; ten tweede de ligging van het huis: vasteland Portugal of autonome regio’s en als derde doel van aankoop: woonplaats hoofd- of secundair. Wat belangrijk is dat de IMT maximaal 8% is, en een groot stuk van het aankoopbedrag onder een veel lager tarief valt.

Naast de IMT en IS moet je jaarlijks de gemeentelijke onroerende voorheffing of in het Portugees Imposto Municipal sobre Imóveis (IMI) betalen. Het toe te passen tarief wordt bepaald door elke gemeente in Portugal. De berekening van dit bedrag is gebaseerd op een tabel met intervallen, die beschikbaar is in de Wet op de gemeentelijke onroerendgoedbelasting (CIMI). De IMI-belasting op stadseigendommen varieert tussen 0,3% en 0,5%. Alle eigenaren in Portugal moeten deze belasting uiterlijk in april betalen. Deze jaarlijkse belasting is een stuk lager dan bijvoorbeeld België, waar je 1,25% in het Waalse en Brusselse gewest en 2,5% in het Vlaamse gewest moet betalen.

 huis Portugal kopen

Gunstige regelgeving verhuur

Als je van plan bent om het tweede verblijf in Portugal (op bepaalde tijdstippen) ook te gaan verhuren, dan is er ook een gunstige regelgeving voor de verhuur van de vakantiewoning. Wie zijn tweede verblijf verhuurt, betaalt namelijk slechts 8,75% belasting op de huurinkomsten. Dit is gunstiger voor mensen die niet in Portugal wonen dan voor de inwoners van Portugal, aangezien de huiseigenaars in Portugal zelf 28% moeten betalen wanneer ze een woning verhuren. Van de belaste huurinkomsten zijn ook een aantal kosten aftrekbaar. Denk bijvoorbeeld aan:

  • de gemeentelijke onroerendgoedbelasting
  • afvalstoffenheffingen
  • verzekeringen van het pand (niet de inboedel)
  • onderhoud- en reparatiekosten
  • servicekosten

Portugal regelt alles online

Wanneer je denkt aan de administratieve rompslomp in Zuid-Europese landen, dan denk je waarschijnlijk dat dit ontzettend omslachtig moet zijn. Dit is echter zeker niet het geval in Portugal. Portugal is namelijk één van de best scorende landen met betrekking tot digitale overheid. Bijna alle administratieve en fiscale aangelegenheden kunnen namelijk makkelijk online worden geregeld. Dit geldt ook voor de administratie gelinkt aan het verhuren van een tweede woning. Alles wat je in orde moet brengen met de overheid kun je doen via het portaal genaamd Finanças en belastingen kunnen via dit portaal makkelijk worden betaald. Zeker als je alles wilt kunnen regelen vanuit België of Nederland, maakt dit alles een stuk eenvoudiger.

Verhuur uw vakantiehuis bij ons

Belvilla heeft meer dan 40 jaar ervaring in vastgoedbeheer en meer dan 2000 reispartners om uw huurinkomsten probleemloos voor u te optimaliseren.

Bereken nu

Wij zijn er om u te helpen

icon message
0031 2022 05209
Nu open - sluit om 5pm CET uur
icon email
verhuur@belvilla.nl
Reactie binnen 24 uur