Waarom een vakantiehuis verhuren in de Ardennen?

Dinant in de Ardennen

De Ardennen en Wallonië hebben een grote aantrekkingskracht op Nederlanders. De Ardennen vormen een dunbevolkt gebied vol bossen, kronkelende riviertjes en uitzichtpunten en ligt slecht op enkele uren rijden van de meeste steden in Nederland. Dit maakt van deze regio een uitstekende vakantiebestemming voor een weekendje weg of voor een langere wandel- of fietsvakantie. Bent u ook verliefd geworden op de Belgische Ardennen, dan is een vakantiehuis kopen en verhuren in de Ardennen misschien wel iets voor u.

Wilt u een vakantiehuis verhuren in de Ardennen? Dit is wat u volgens ons moet weten voor u beslist te investeren in een tweede woning in de Ardennen.

te huur huis ardennen

Waar liggen in de Ardennen precies?

De Ardennen vormen een laaggebergte dat over Zuid-Oost-België, een stukje Noord-Oost-Frankrijk en Noord-Luxemburg loopt. Het grootste deel van de Ardennen liggen echter in België, in de regio Wallonië. Het bosrijk laaggebergte van de Belgische Ardennen ligt dus vooral in oostelijk België, het grootste deel daarvan in de provincies Luxemburg en Luik, met uitlopers in Namen en Henegouwen. In totaal is dit gebied van de Ardennen ruim 11.200 km² groot en de Belgische Ardennen bezitten 440 000 ha bos (meer dan 90% van het Waalse bos).

De meest populaire stadjes in de Ardennen zijn La Roche-en-Ardenne, Dinant, Han sur Lesse, Spa, Bouillon, Le Hérou en natuurlijk ook Durbuy, “het kleinste stadje ter wereld”. De gemeentes Erezée, Houffalize, La Roche- en-Ardenne, Rendeux en Manhay in de provincie Luxemburg worden beschouwd als het hart van de Ardennen. Dit is waar de riviertjes de Ourthe en de Aisne doorheen stromen en heel wat activiteiten op en naast het water uitgeoefend kunnen worden. Sommige Nederlanders maken wel eens de vergissing te denken dat heel Wallonië in de Ardennen ligt, maar dat is echter een misvatting.

Goedkopere woningen

Omdat in Nederland de huizenprijzen de laatste decennia bijna onbetaalbaar zijn geworden, kijken steeds meer Nederlanders over de grens. In België en Duitsland zijn de huizen aanzienlijk goedkoper en zeker in meer afgelegen gebieden in de Ardennen is het kopen van een woning nog betaalbaar. Uit statistieken van 2017 blijkt dat u in Wallonië gemiddeld 162.410 euro betaalt voor een woonhuis, waar u in Nederland gemiddeld het dubbele gaat betalen voor een gelijkaardige woning. Het budget dat u kunt gaan besteden om een huis te kopen in de Ardennen is daarom de meest doorslaggevende factor.

Houd er wel rekening mee dat er nog heel wat extra kosten bij komen kijken, naast het aankoopbedrag. Denk bijvoorbeeld aan registratierechten, de notariskosten, kosten na het verlijden van de akte en het ereloon. De registratierechten aan de notaris moeten ook nog eens betaald zijn vóór de akte getekend wordt. Hetzelfde geldt voor de erelonen en aktekosten. In het Waalse Gewest betaalt u in principe 12,5% registratiebelasting bij een kadastraal inkomen boven de 745 euro (groot beschrijf), ofwel 6% voor een ‘habitation modeste’ bij een lager kadastraal inkomen, maar bij het kopen van een tweede woning betaalt u sowieso het maximumtarief.

vakantie Ardennen

Makkelijk te verhuren

Sporten als raften, fietsen, wandelen, mountainbiken, klimmen, kajakken en kanovaren zijn uitstekend te beoefenen in de Ardennen en dat maakt van dit gebied een toeristische trekpleister. Alhoewel de zomer ook in de Ardennen het hoogseizoen is, zijn er in elk seizoen genoeg toeristen die erheen trekken. De Ardennen vormen een geliefde vakantiebestemming voor wie actief bezig wil zijn of van de natuur willen genieten, en dat kan in de zomer, maar ook in de lente, herfst of winter. De grootste kans op mooi weer is van juni tot en met augustus, maar het eigenlijk onmogelijk om een beste reistijd aan te duiden voor een rustgevende vakantie in de Ardennen. Daarom is een vakantiehuis in de Ardennen eigenlijk het hele jaar lang makkelijk te verhuren.

Speciale regels voor “gîte” of “chambre d’hôte”

Wallonië regelt de verhuur van vakantiewoningen niet, maar wel het gebruik van bepaalde benamingen. Het decreet betreffende de inrichtingen voor toeristische logies in Wallonië vereist bijvoorbeeld het verkrijgen van een vergunning voor het gebruik van termen zoals “gîte” of “chambre d’hôte. In Wallonië gelden namelijk specifieke regels wanneer u wilt dat uw vakantiehuis verhuurd mag worden als gasthuis en daarom is een speciale vergunning nodig als u deze specifieke termen wilt gaan gebruiken bij het verhuren van uw vakantiewoning. Om aan de voorwaarden te voldoen, hoeft u echter alleen een aanvraag in te dienen en een brandveiligheidscertificaat aan kunnen tonen.

winter in de Ardennen

De vergunning wordt afgegeven door de gemeente waar uw vakantiehuis gevestigd is, als onderdeel van een procedure waarbij de autoriteiten controleren of de accommodatie aan de voorschriften voldoet. Bij een eerste bezoek zal de brandweer een bestek opmaken dat nauwgezet moet worden gevolgd wanneer verbouwingen nodig zijn. Na afloop doen ze opnieuw een rondje door het gebouw om de installaties te controleren, denk bijvoorbeeld aan rookmelders, branddeuren, nooduitgangen, etc. Er zijn echter ook voordelen verbonden aan dit systeem. Sommige bonussen en subsidies worden namelijk toegekend om eigenaren te helpen bij het uitvoeren van hun project.

Is een tweede huis in de Ardennen een goed idee?

Een tweede huis is een uitstekende investering voor uw toekomst en zeker omdat de huizen in Nederland zo goed als onbetaalbaar zijn geworden is, zijn de Ardennen een goed alternatief. U kunt er op vakantie gaan wanneer u wilt en verblijft u zelf niet in uw tweede woning, dan kunt u deze vrij gemakkelijk verhuren. Zoals bij elke woning kunnen er natuurlijk extra kosten bijkomen, maar vaak kunnen deze ook in mindering worden gebracht bij het betalen van de belastingen op de verhuur aan toeristen.

Verhuur uw vakantiehuis bij ons

Belvilla heeft meer dan 40 jaar ervaring in vastgoedbeheer en meer dan 2000 reispartners om uw huurinkomsten probleemloos voor u te optimaliseren.

Bereken nu

Wij zijn er om u te helpen

icon message
0031 2022 05209
Gesloten - maandag vanaf 9am CET uur bereikbaar
icon email
verhuur@belvilla.nl
Reactie binnen 24 uur