Heeft u er ooit over nagedacht om te investeren in een tiny house en deze kleine woning dan te gaan verhuren als vakantiehuis. In dit artikel willen we onderzoeken of het bouwen van een tiny house zinvol is of niet. In Nederland werd dit jaar al een eerste seizoen van Tiny House Battle uitgezonden bij RTL en wij verwachten eigenlijk dat het fenomeen alleen maar groter zal gaan worden. Dit is wat u moet weten over een tiny house vakantiehuisje.
Wat is een tiny house?
Het concept van een tiny house is ontstaan in de Verenigde Staten en is inmiddels ook bekend in Nederland. De tiny house-beweging is een architecturale en sociale beweging die pleit voor het verkleinen van woonruimtes, de omgeving eenvoudiger maken en in wezen ‘leven met minder’. Mensen die een tiny house gaan bouwen doen dat dus met een duidelijke onderliggende filosofie. Een tiny house mag in principe een oppervlakte hebben van tot 50 m², maar in de praktijk wordt geprobeerd om het huisje onder de 28 m² te houden. Door het kleine oppervlak van een tiny house, wordt geprobeerd om de ecologische voetafdruk te verkleinen.
Waar een tiny house bouwen?
Een belangrijke beslissing die u moet maken is natuurlijk het kiezen van de locatie van waar u de tiny house wilt gaan plaatsen. Er zijn over het algemeen twee verschillende types locaties voor een tiny house: in de tuin van uw eerste woning of u kunt ergens bouwgrond kopen om de tiny house te bouwen. Als u kiest voor een tiny house die zelfvoorzienend is, dan bent u minder of niet afhankelijk van de voorzieningen. Maar als dat niet het geval is, moet u dus wel op één of andere manier verbonden zijn aan het water- en elektriciteitsnet. Als de locatie woningbouw toelaat, dan heeft u daarnaast ook nog steeds een omgevingsvergunning nodig. Als uw tiny house echter op wielen staat, dan kunt u het gewoon parkeren zonder vergunning.
Hoeveel kost een tiny house?
Het beheren van een tiny house vakantiewoning kan winstgevend zijn als u de juiste keuzes maakt. Het belangrijkste waar u rekening mee moet houden, is de investering die u maakt. Als u een lening aangaat of als u slechts een kleine som geld neerlegt om te beginnen, moet u erop voorbereid zijn dat u niet heel veel winst gaat maken. De prijs van een Tiny House ligt tussen de 10.000 en 100.000 euro. Een kant-en-klaar model koopt u in Nederland al voor ongeveer 30.000 euro. Als u zelf iets van bouwen af weet, dan kunt u de kosten in principe vrij laag houden en hoeft u alleen maar de materialen in rekening te brengen. Als u de tiny house op een nieuw perceel wilt gaan plaatsen, dan moet u natuurlijk ook de aankoopprijs van de grond meetellen.
Een tiny house als vakantiewoning
De tiny house-beweging groeit snel in Nederland en kan een geweldige zakelijke kans zijn voor een beginnende eigenaar van een vakantiewoning. Een belangrijk voordeel van tiny houses is dat er een grote verscheidenheid is om uit te kiezen. U kunt zelf het huisje bouwen naar uw wensen of één van de vele Nederlandse aanbieders dit laten uitvoeren. De eerste keuze die u moet maken is kiezen voor een mobiele tiny house die u kunt verplaatsen of voor een permanent stuk grond. Een tiny house kan al in 120 uren gebouwd worden, maar vaak is er wel een wachtperiode van enkele weken tot enkele maanden voordat de bouw kan starten. Het is sowieso aan te raden om eerst verschillende tiny houses te gaan bezichtigen zodat u een goed beeld krijgt van wat beschikbaar is op de markt.
Is een tiny house een goede investering?
U moet realistisch zijn over hoeveel u zich kunt veroorloven, want het kan enige tijd duren voordat het verhuren van een tiny house, net als bij elke andere vastgoedbelegging, echt winst oplevert. Het is wel zo dat een tiny house in de meeste gevallen minder zal kosten dan het kopen van een grote vakantiewoning. Het is niet nodig om een fortuin uit te geven of uw spaargeld volledig op te maken voor het bouwen van een tiny house, dat is een groot voordeel. Omdat de beweging groeit, is het bouwen van een tiny house waarschijnlijk makkelijker en goedkoper dan ooit tevoren.
Het hebben van een kleine vakantiewoning betekent natuurlijk ook dat het inkomen normaal gezien minder zal zijn. Het beheren van een kleine vakantiewoning kan minder overweldigend zijn dan een grote woning en is daarom een geweldige optie voor eigenaren van een vakantiewoning die voor het eerst een vakantiewoning verhuren. Het regelen van boekingen en het managen van het vakantiehuis vergen echter nog steeds vrij veel werk, zelfs als het gaat om een superkleine woning.
Zeker als u kiest voor een beheerservice zoals Belvilla, kunt u zelf makkelijk bepalen wanneer u uw vakantiehuis verhuurt en wanneer u er zelf op vakantie wilt gaan. Uw huis verhuren via Belvilla betekent dat alles met zorg en aandacht voor u geregeld wordt en u zelf controle behoudt over de datums wanneer het huis beschikbaar is. U kunt via uw account simpelweg de beschikbaarheid van uw woning wijzigen en het huis vrij houden voor een persoonlijke vakantie. Als u via het online platform de beschikbaarheid van uw vakantiehuis wijzigt, wordt dit ook automatisch aangepast op alle boekingssites. Zo voorkomt u makkelijk dubbele boekingen.