Wat weten over het verhuren van een stacaravan

stacaravan verhuren

Het verhuren van een stacaravan op een vaste locatie kan een geweldige manier zijn om wat extra inkomen te verdienen, vooral als u een stacaravan heeft die het grootste deel van het jaar ongebruikt staat. Stacaravans worden een steeds populairdere optie voor mensen die op zoek zijn naar een klein vakantiehuisje op een locatie met veel voorzieningen. In deze blogpost bekijken we wat u moet weten over het verhuren van een stacaravan, inclusief de voordelen, waar u er eentje kunt plaatsen en welke belastingen u moet betalen.

Voordelen verhuren stacaravan

Een van de belangrijkste voordelen van het verhuren van een stacaravan is natuurlijk de mobiliteit. Een stacaravan kan naar verschillende locaties worden verplaatst, waardoor u de flexibiliteit heeft om de locatie van uw huurwoning te wijzigen indien u dit nodig acht. Dit kan met name handig zijn als u uw woning wilt verhuizen naar een gebied met een grotere vraag naar vakantiehuizen in het geval dat de huidige locatie tegenvalt qua populariteit. Omdat een stacaravan over het algemeen vrij klein is, hebben ze minder onderhoud nodig in vergelijking met traditionele vakantiehuizen. Hierdoor bent u minder kwijt aan onderhoud en reparaties en kunt u een lagere huurprijs rekenen.

vakantie stacaravan

Waar stacaravan verhuren?

Met betrekking tot het verhuren van een stacaravan, zijn er verschillende opties voor u beschikbaar. U kunt uw stacaravan verhuren op een vakantiepark, op een privécamping of op een stuk grond dat u in bezit heeft. In principe kunt u de stacaravan zelfs in uw eigen tuin plaatsen als u daar de plaats voor heeft en dit toegelaten is van de gemeente.

Uw stacaravan verhuren op een vakantiepark kan een goede optie zijn, aangezien vakantieparken vaak een breed scala aan voorzieningen en activiteiten hebben die huurders aanspreken. Dit kunnen zwembaden, tennisbanen en speeltuinen zijn. Daarnaast hebben vakantieparken vaak veel bezoekers, wat de kans op verhuur van uw stacaravan vergroot.

Stacaravan op vakantiepark verhuren

Als het gaat om het verhuren van uw stacaravan op een vakantiepark, heeft u twee opties: de locatie huren of de locatie kopen. Het huren van de locatie betekent dat u de grond huurt waarop uw stacaravan staat. Dit is over het algemeen de meer betaalbare optie, omdat u geen groot aankoopbedrag hoeft te betalen om het land te kopen. De aankoop van een klein stukje grond in een vakantiepark kan namelijk makkelijk tienduizenden euro’s gaan kosten.

Aan de andere kant betekent de aankoop van de locatie dat u eigenaar wordt van de grond waarop uw stacaravan staat. Dit kan een duurdere optie zijn, aangezien u een grote aankoopprijs moet betalen om het land te kopen. Het bezit van het land kan u echter meer controle over het onroerend goed geven en u in staat stellen om wijzigingen aan het land aan te brengen, zoals het toevoegen van een terras of het plaatsen van andere voorzieningen zoals een jacuzzi of zwembad.

Overleg met een makelaar of een belastingadviseur kan u helpen een weloverwogen beslissing te nemen die het beste voor u is. Soms zijn namelijk belastingvoordelen verbonden aan het afbetalen van een lening of kunnen andere kosten in rekening worden gebracht bij het betalen van belastingen over uw huurinkomsten.

stacaravan belastingaangifte

Heb je vergunning nodig?

Voor het verhuren van een vaste stacaravan in Nederland heeft u geen vergunning nodig. Het is echter altijd het beste om contact op te nemen met uw lokale autoriteiten om ervoor te zorgen dat u voldoet aan alle relevante wet- en regelgeving die soms kunnen gelden op lokaal niveau. Als u de grond onder de stacaravan niet bezit, heeft u natuurlijk wel steeds de toelating nodig van de eigenaar. Over het algemeen kunt u echter uw stacaravan verhuren zonder een vergunning nodig te hebben. Het is wel belangrijk dat u de juiste verzekeringspolis heeft afgesloten in het geval van schade aan de caravan.

Welke belastingen betalen?

Bij het verhuren van uw stacaravan in Nederland moet u jammer genoeg verschillende soorten belastingen betalen. De belangrijkste daarvan zijn de inkomstenbelasting en de BTW. U moet echter alleen inkomstenbelasting betalen over de huur die u ontvangt van uw stacaravan als u aanvullende diensten verleent. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van ontbijt of de gasten rondleiden tijdens hun vakantie. Contacteer altijd een boekhouder om zeker te zijn in welke categorie u valt.

Een stacaravan valt onder overige bezittingen in Box 1. Als u echter de stacaravan zeer regelmatig gaat verhuren dan loopt u de kans dat die verschuift van Box 1 (overige bezittingen) naar Box 3 (vermogen). Dat betekent wel dat de huuropbrengsten niet belast zijn. Als u een stacaravan hebt die u speciaal hebt gekocht voor de verhuur, dan moet u BTW aanrekenen op de huurprijs. Het voordeel hiervan is, is dat u de BTW die u betaalde voor de aanschaf ook opnieuw mag aftrekken hiervan. Ook de BTW op andere kosten, zoals onderhoud zijn natuurlijk aftrekbaar.

Conclusie

Het verhuren van een vaste stacaravan kan een geweldige manier zijn om extra inkomen bij te verdienen en brengt veel voordelen met zich mee. Met de juiste locatie, voorzieningen en belastingen in overweging, kan het een geweldige investering worden. Vergeet echter niet om een belastingadviseur te raadplegen om er zeker van te zijn dat u de juiste belastingen betaalt.

Verhuur uw vakantiehuis bij ons

Belvilla heeft meer dan 40 jaar ervaring in vastgoedbeheer en meer dan 2000 reispartners om uw huurinkomsten probleemloos voor u te optimaliseren.

Bereken nu

Wij zijn er om u te helpen

icon message
0031 2022 05209
Nu open - sluit om 5pm CET uur
icon email
verhuur@belvilla.nl
Reactie binnen 24 uur