Nederlanders investeren het liefst in vakantiehuizen op deze plekken

Er is een duidelijke en groeiende trend gaande als het gaat om investeren in vakantiehuizen. Zeker sinds de pandemie kiezen veel Nederlanders ervoor om hun spaargeld als investering in een tweede huis te stoppen. In de eerste vier maanden van 2022 is het aanbod vakantiehuizen van Belvilla by OYO al gegroeid met 70% ten opzichte van het totale aantal nieuwe woningen dat in 2021 is toegevoegd.

Samen met onze zusterbedrijven DanCenter en Traum-Ferienwohnungen hebben we een onderzoek gedaan op basis van meer dan 62.200 vakantiehuizen uit onze portfolio in acht verschillende Europese landen. Uit dit onderzoek blijkt dat Nederlanders graag investeren in vakantiehuizen in eigen land. Niet alleen Nederlanders investeren in eigen land, veel Europeanen hebben de voorkeur voor een investering in hun eigen land. Zo kiest namelijk 92% van hen voor een tweede woning in het land waar zij zelf vandaan komen. Geïnteresseerd? Lees dan vooral verder!

Als we het hebben over investeren in het buitenland, staan wij Nederlanders bovenaan het lijstje. Zo investeert maar liefst 26% van de Nederlanders in een tweede woning in het buitenland. Onze zuiderburen volgen ons met 24% en de Duitsers staan op een derde plek met ‘slechts’ 10% aan buitenlandse huisinvesteringen.

Er zijn ook een aantal Europese landen bij wie de vakantiehuizen bijna compleet in handen zijn van investeerders uit eigen land. Zo hebben de Belgen 90% van hun vakantiehuizen in eigen bezit, in Zweden is dit 92%. Deze percentages zijn nog relatief laag als je het vergelijkt met Kroatië (94%), Denemarken (97%) en Duitsland (98%).

Wie investeert waar?

La Douce France

De meeste investeringen door Nederlanders worden gedaan in het land van de wijn, croissants en kazen. Nederlanders bezitten namelijk 7,7% van het totaal aantal vakantiehuizen in Frankrijk. Als we vervolgens alleen naar de buitenlandse investeerders in Frankrijk kijken, belanden Nederlandse investeerders op de eerste plek met 32% van de vakantiehuizen die in het bezit zijn van buitenlanders.

Andere landen waar Nederlandse huiseigenaren investeren

Na Frankrijk zijn Oostenrijk, Duitsland, Spanje en België de landen, in die volgorde, waar Nederlandse huiseigenaren het meest investeren.

In Oostenrijk zijn de Nederlanders de meest relevante buitenlandse eigenaars en bezitten zij 7,0% van de vakantiehuizen in het land, dit is zelfs 47% als we alleen kijken naar de huizen in handen van buitenlanders. In Duitsland zijn Nederlandse eigenaren ook van belang met 1,1% van het totale aantal vakantiehuizen, wat gelijk staat aan 70% van alle vakantiehuizen die in handen zijn van buitenlanders. In Spanje bedraag het percentage 5,3% van het totaal aantal vakantiehuizen (19% van de vakantiehuizen in handen van buitenlanders) en 6,4% van de vakantiehuizen in België (66% van de vakantiehuizen in handen van buitenlanders)

Wie bezitten de vakantiehuizen in Nederland?

Ook in eigen land is investeren in vakantiewoningen populair, de meeste vakantiehuizen zijn namelijk in het bezit van Nederlanders zelf. Zij worden opgevolgd door Duitsers, die 12,3% van de vakantiehuizen in hun bezit hebben. Slechts een klein deel (0,7%) is in bezit van Belgen. “Investeren in vastgoed is altijd een goede keuze. Zeker in tijden van onzekerheid”, vertelt Mark Groen, General Manager Supply Excellence – Europa van Belvilla by OYO. “De pandemie heeft dat bewezen. Veel toeristen boekten destijds een vakantieverblijf in een vakantiehuis, een trend die stevig blijft doorzetten. Ook nu hebben verhuurders goede rendementen. Vakantiehuizen zijn gemeengoed geworden. Ze bieden een goede financiële zekerheid voor het spaargeld.”

Waar verblijven Nederlanders het liefst?

Over het onderzoek

Alle data die gebruikt is in dit onderzoek zijn verzameld op 1 april 2022. Afkomstig uit interne bestanden van Belvilla by OYO, DanCenter en Traum-Ferienwohnungen. 60.297 Europese vakantiewoningen zijn meegenomen in het onderzoek, deze zijn allemaal in privébezit.

Verhuur uw vakantiehuis bij ons

Belvilla heeft meer dan 40 jaar ervaring in vastgoedbeheer en meer dan 2000 reispartners om uw huurinkomsten probleemloos voor u te optimaliseren.

Bereken nu

Wij zijn er om u te helpen

icon message
0031 2022 05209
Nu open - sluit om 5pm CET uur
icon email
verhuur@belvilla.nl
Reactie binnen 24 uur