Bezit en verhuurt u een tweede huis of vakantiewoning of bent u van plan deze te gaan verhuren, dan kan dit fiscaal een interessante optie bieden. Het is dan goed om te weten dat u – over het algemeen – belasting dient te betalen over de (aankoop)waarde van uw recreatiewoning. Wanneer uw vakantiehuis in het buitenland staat, moet u rekening houden met de lokaal geldende fiscale regels. Omdat deze nogal eens worden aangepast, er steeds meer controles worden uitgevoerd en landen onderling gegevens uitwisselen, raden we u aan om altijd een lokale belastingadviseur te raadplegen, voordat u uw vakantiehuis gaat verhuren.
Belasting verhuurinkomsten
In veel landen wordt lokaal belasting berekend over de verhuurinkomsten die u genereert met de verhuur van uw vakantiehuisje. Dit kan landelijk, regionaal en zelfs lokaal verplicht, afhankelijk van de locatie van de vakantiewoning. Het maakt ook uit waar u zelf woonachtig bent. In het ene land, bijvoorbeeld Nederland, hoeft u geen belasting te betalen over de verhuurinkomsten.
Verhuur vakantiewoning en btw
Verricht u echter aanvullende activiteiten, zoals het aanbieden van stadstours of personenvervoer dan worden deze wel met btw belast. In andere landen gelden weer andere belastingregels wat dergelijke activiteiten betreft. Over het verhuren van vakantiewoningen zelf betaalt u geen btw. Onze tip: Vraag uw belastingadviseur naar de exacte regelgeving. Bedenk dat een professionele kijk op uw aangifte de zaken eenvoudiger maakt en mogelijk ook nog eens extra belasting voordeel op kan leveren.
Blijf op de hoogte van regelgeving belastingen
Wat u jaarlijks moet afdragen aan belasting verschilt per land en/of regio en de hoogte ervan wijzigt nogal eens. Het is daarom lastig om een juiste accurate prognose te geven van wat u verplicht bent door te geven aan de belasting. Tot op heden moet u in Frankrijk en Spanje tussen de 25% en 30% belasting afdragen en in andere landen kan dit oplopen tot meer dan 50%. Let wel, het exacte percentage kan jaarlijks verhoogd of verlaagd worden. Het is dus zaak om u heel goed op de hoogte te – laten – stellen van de actuele situatie.
Hoeveel dagen belastingvrij verhuren
Hoeveel dagen per jaar u de woning beschikbaar stelt voor vakantieverhuur is ook iets waar u op moet letten. Elk land hanteert een eigen maximum aantal dagen, waarbij u nog niet verplicht bent aangifte te doen. In een stad als Amsterdam ligt de grens bij 6 maanden. Daarna moet u belasting gaan betalen. Ook als u uw recreatiewoning op een vakantiehuizen verhuurplatform adverteert wordt dit gezien als commerciële verhuur en zult u in veel landen een bepaald percentage moeten afdragen. In de meeste landen wordt er wel onderscheid gemaakt tussen ‘incidenteel / tijdelijk verhuren’ en ‘commercieel / langdurig verhuren’.
Overschrijdt u het maximale aantal dagen, dan moet u er meestal (meer) inkomstenbelasting over gaan betalen. Het voordeel van het als ondernemer worden beschouwd is dat u tot een bepaald bedrag belastingvrije inkomsten mag hebben en bepaalde zaken mag aftrekken in uw aangifte.
Verhuurlicentie vakantiehuis verhuren
In veel landen wordt er tegenwoordig een verhuurlicentie, ook wel verhuurvergunning, verplicht gesteld als u uw tweede woning wilt gaan verhuren. In bepaalde regio’s in Spanje wordt hier bijzonder streng op gelet en loopt u kans op een hoge boete als u geen vergunning heeft. Voor de overheid is het verplichten van een verhuurlicentie de kans om de vakantiehuizenverhuur te kunnen reguleren en enigszins de kwaliteit van huizen te borgen voor gasten.
Belasting aftrekken
In veel landen heeft u het recht om specifieke bedragen af te trekken van de jaarlijkse aangifte. U moet dan kunnen bewijzen dat uw tweede huis het doel dient om inkomsten te genereren. Op die manier wordt u als ondernemer beschouwd en gelden er andere regels. De makkelijkste manier om te ‘bewijzen’ dat u de intentie heeft om winst te maken is door zelf helemaal geen gebruik te maken van de recreatiewoning en deze volledig beschikbaar te stellen voor verhuur. U kunt dit bijvoorbeeld laten vastleggen in het aankoopcontract waarin u het zogenaamde eigen gebruik voor de komende jaren laat uitsluiten. U moet vervolgens ook aangeven wat de te verwachten jaarlijkse inkomsten zullen zijn voor de toekomstige periode. De belastingdienst of overheid wil kunnen zien dat u aantoonbaar meer inkomsten dan uitgaven verwacht.
Bent u van plan uw vakantiehuis ook privé te gaan gebruiken, ook dan kunt u worden gezien als ondernemer, zolang u maar winst maakt. U mag dan bepaalde uitgaven en de btw aftrekken in de jaarlijkse aangifte. Dit kan net het verschil maken om in aanmerking te komen als ondernemer en bepaalde belasting voordelen te kunnen genieten.
Lokale of toeristenbelasting
Als huiseigenaar moet je er ook aan denken dat de regionale of lokale overheid u verplicht om lokale belasting, ook wel toeristenbelasting genoemd, bij uw gasten te heffen. U moet vooraf melden aan de gast hoeveel dat precies is. Toeristenbelasting is een vaststaand bedrag dat voor iedereen in die regio geldt.
Overigens kun je bij Belvilla aangeven dat de toeristenbelasting vooraf al wordt meegenomen en betaald. Dat scheelt weer gedoe met betalingen ter plekke en voorkomt verrassingen bij de gast. Aan de hand van polls is gebleken dat gasten liever alles ineens vooraf betalen om het vakantiegevoel vast te kunnen houden. Borg en additionele kosten betalen op locatie zorgt voor een domper.
Belastingaangifte
Ongeacht in welk land u zelf woont en waar uw tweede woning staat, bent u verplicht om de verhuurinkomsten te vermelden in uw belastingaangifte. Ook bijkomende inkomsten zoals toeristenbelasting, borg en eindschoonmaak moeten daarin worden meegenomen. Belvilla krijgt steeds vaker het – verplichte – verzoek om de verhuurinkomsten per vakantiewoning door te geven aan de overheid van een ander land.. In Frankrijk en Italië is dit onderdeel van de nationale regelgeving en onze verwachting is dat dit ook door andere landen zal worden overgenomen.
Disclaimer
Belvilla / OYO Homes probeert de lezer met dit artikel enigszins te informeren over de algemene wet- en regelgeving omtrent belastingen en het verhuren van een vakantiewoning of tweede huis. Aangezien de regels en wetten continu wijzigen, worden aangepast en per regio kunnen verschillen, kan Belvilla / OYO Homes op hetgeen wat er in dit artikel is geschreven niet worden aangesproken op onvolledigheid of onjuistheid.