Verhuurbelegging: hoe kunt u profiteren van de daling van de vastgoedmarkt?

Balans woning en geld weegschaal

De economische crisis heeft het laatste jaar invloed gehad op de Franse vastgoedmarkt, die de afgelopen maanden een daling van de prijzen en transactievolumes heeft gekend, met name in grote steden. Deze situatie kan een kans zijn voor investeerders, die kunnen profiteren van de korting op sommige eigendommen, fiscale voordelen en nog steeds lage rentetarieven om in onroerend goed te investeren. Maar hoe kunt u profiteren van de daling van de huizenmarkt om een goede investering te realiseren in 2023? Welke eigendommen moet u prioriteit geven, welke gebieden moet u targeten en welke steun moet u aanvragen? We geven u enkele tips om uw vastgoedproject tot een succes te maken.

Waarom investeren in een huurhuis tijdens de vastgoedcrisis?

De daling van de vastgoedmarkt in Nederland de afgelopen maanden kan een buitenkans zijn voor investeerders, omdat het kansen biedt die benut kunnen worden. Dit zijn de belangrijkste voordelen van investeren in een huurhuis in 2023:

  • Vastgoedprijzen zijn betaalbaarder: Experts voorspellen een gemiddelde daling van de prijzen tussen de 5 en 10% in 2023. Dit is een gelegenheid om goede deals te sluiten, vooral in grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam, die nog steeds een groot potentieel hebben voor langetermijnwaardering. U moet echter waakzaam zijn met betrekking tot leenvoorwaarden, die strenger kunnen worden met de stijging van de rentetarieven.
  • De rentetarieven voor woningkredieten blijven laag: Ondanks de stijging van de rentetarieven zijn ze historisch gezien nog steeds laag, gemiddeld rond de 3% a 4% voor een lening van 20 jaar. Dit is een kans om uw vastgoedproject tegen lagere kosten te financieren en te profiteren van een hefboomeffect. U moet echter voldoende eigen vermogen hebben om de bank gerust te stellen en de kosten van de lening te verlagen.
  • Huurrendementen zijn hoger: De daling van de vastgoedprijzen maakt het mogelijk om het huurrendement te verhogen – de verhouding tussen de jaarlijkse huurinkomsten en de aankoopprijs van het pand. Hoe lager de aankoopprijs, hoe hoger het rendement. U moet echter rekening houden met kosten en belastingen met betrekking tot de verhuur. Er zijn verschillende gunstige belastingregelingen die u in staat stellen om uw inkomstenbelasting te verlagen terwijl u investeert in energiezuinige of sociale woningen.

Hoe maakt u de juiste keuze bij de aankoop van een eigendom?

Om uw belegging in een huurhuis in 2023 tot een succes te maken, moet u aandacht besteden aan de keuze van het eigendom en de locatie ervan. Hier zijn enkele criteria om rekening mee te houden:

  • Energieprestatie: Eigendommen die veel energie verbruiken of slecht geïsoleerd zijn, worden steeds minder gewaardeerd door huurders en kopers. Ze zijn ook onderworpen aan vereisten tot renovatie en verhuurverboden op basis van hun energieclassificatie. Het kan daarom interessant zijn om deze eigendommen te renoveren om ze aantrekkelijker en milieuvriendelijker te maken, waarbij u gebruikmaakt van steunmaatregelen van de overheid. Het energieprestatiecertificaat is een verplicht document dat informatie geeft over het energieverbruik en de CO2-uitstoot van een woning. Het stelt u in staat om eigendommen te vergelijken en de meest energiezuinige te kiezen.
  • Soort accommodatie: Huizen zijn op dit moment populairder dan appartementen, en sinds de lockdowns is de behoefte aan ruimte en groen alleen maar versterkt. Gemeubileerde accommodaties kunnen ook een winstgevende optie zijn, vooral in dienstwoningen (studenten, ouderen, toeristen). Dit type huizen profiteert ook van een aanhoudende vraag naar huurwoningen, vooral in toeristische gebieden.
  • Locatie: Landelijke of voorstedelijke gebieden worden steeds populairder bij Nederlanders die op zoek zijn naar rust en een betere levenskwaliteit. Ze bieden betaalbaardere prijzen en hogere huurrendementen dan grote steden. Grote steden blijven echter ook aantrekkelijk, vooral wanneer ze hoogwaardige infrastructuur en diensten in de buurt bieden. U moet daarom ook rekening houden met het waardepotentieel van het eigendom, afhankelijk van de demografische, economische en sociale ontwikkeling van het gebied.

Hoe financiert u uw huurhuis?

Om uw belegging in 2023 te financieren, moet u aandacht besteden aan de leenvoorwaarden, die strenger kunnen worden met de stijging van de rentetarieven. Het wordt daarom aanbevolen om het volgende te doen:

  • Vergelijk hypotheekaanbiedingen en onderhandel de beste voorwaarden (rente, looptijd, kosten, garanties). Het renteplafond, dat de maximale rente is waartegen banken kunnen lenen, wordt sinds 2023 elke maand herzien door de Europese Centrale Bank.
  • Zorg voor voldoende eigen vermogen om de bank gerust te stellen en de kosten van de lening te verlagen. Eigen vermogen is het bedrag dat u in uw vastgoedproject investeert met uw eigen geld. Dit is meestal minimaal 10% van de aankoopprijs van het eigendom.
  • Optimaliseer uw belastingen door het juiste regime te kiezen op basis van uw situatie. Het belastingregime bepaalt namelijk het bedrag van de belastbare huurinkomsten en aftrekbare kosten. Er zijn verschillende regelingen voor het beleggen in huurhuizen die recht geven op belastingvermindering.


Samengevat investeren in huurwoningen tijdens de daling van de vastgoedmarkt is een kans om aan te grijpen in 2023, omdat het de mogelijkheid biedt om een eigendom tegen een meer betaalbare prijs te verkrijgen en te profiteren van hogere huurrendementen. Om echter succesvol te zijn in uw belegging, is het cruciaal om kansen te grijpen in gebieden met een hoog potentieel en u te informeren over de meest gunstige belastingregelingen. Voor meer praktisch advies over beleggingen en het beheer van uw vakantiewoning, kunt u de blog van Belvilla raadplegen. We zijn er om u te helpen uw rendement te maximaliseren en uw vastgoed succesvol te beheren.

Verhuur uw vakantiehuis bij ons

Belvilla heeft meer dan 40 jaar ervaring in vastgoedbeheer en meer dan 2000 reispartners om uw huurinkomsten probleemloos voor u te optimaliseren.

Bereken nu

Wij zijn er om u te helpen

icon message
0031 2022 05209
Gesloten - maandag vanaf 9am CET uur bereikbaar
icon email
verhuur@belvilla.nl
Reactie binnen 24 uur