Alles wat je moet weten over de verschillen tussen kortetermijn- en langetermijnverhuur

rentals

Investeren in onroerend goed is al een tijd een populaire keuze vanwege de constant sterke economische groei die beleggers door de jaren heen hebben doorgemaakt. Er zijn echter meer manieren om rendement te behalen wanneer je je geld in vastgoed investeert. Je kunt daarbij kijken naar verhuur op de korte termijn of verhuur op de lange termijn.

Maar wat is nou het verschil tussen korte- en langetermijnverhuur? We hebben ontdekt dat de definitie nogal afhangt van wie je het vraagt. Om beter duidelijk te maken wat het verschil is, definiëren we kortetermijnverhuur als verhuur waarbij huizen meestal voor een paar weken worden gehuurd en langetermijnverhuur als verhuur waarbij de huurperiode meestal een paar maanden bedraagt. 

Maar of je nou investeert in korte- of langetermijnverhuur, het doel blijft hetzelfde: het optimale rendement uit je investering halen. Beide opties hebben hun eigen voordelen en het volgende overzicht helpt je om beter te kunnen bepalen wat voor jou het beste werkt:

Voordelen van langetermijnverhuur

Constante inkomsten Bij langetermijnverhuur is er sprake een jaarcontract, waardoor je het hele jaar door een constante huuropbrengst hebt. De seizoensfactor speelt geen rol wanneer er huurders in jouw huis wonen.

Geen regelmatige reclame nodig Als huiseigenaar hoef je bij langetermijnverhuur niet veel tijd te besteden aan het beheer van je woning of veel geld uit te geven aan het adverteren ervan, wat bij kortetermijnverhuur wel het geval is.

Geen energierekeningen Bij langetermijnverhuur zijn de huurders verantwoordelijk voor het betalen van elektriciteit, water, gas en andere nutsvoorzieningen, maar bij kortetermijnverhuur moet je als verhuurder zelf deze rekeningen betalen.

Basisonderhoud Jouw huurders zorgen voor het onderhoud van je woning en zij houden het huis meestal schoon. Er zijn misschien een paar basisreparaties die je zelf zult moeten uitvoeren, maar voor de meeste zaken zijn de huurders van jouw woning verantwoordelijk.

 Voordelen van kortetermijnverhuur

Hogere potentiële inkomsten Het grootste voordeel van kortetermijnverhuur is dat het je kan helpen meer geld te verdienen, vooral als je woning zich op een populaire vakantiebestemming bevindt. De prijs van je woning kan op basis van de vraag variëren, waardoor je je totale inkomsten kunt optimaliseren.

Geen risico dat je lang vastzit aan slechte huurders Soms kan het zijn dat huurders, ongeacht of ze goed worden gescreend, om verschillende redenen niet goed bij jou en je woning passen. Dat risico vermijd je volledig door te kiezen voor kortetermijnverhuur.

Beter onderhoud Bij kortetermijnverhuur moet je telkens tussen gasten schoonmaken, waardoor je eventuele schade al heel vroeg kunt vaststellen. Je bespaart niet alleen geld door problemen in een vroeg stadium op te lossen, je zorgt er ook voor dat de woning in een goede staat van onderhoud blijft.

Tweede huis Je verdient op deze manier geld met je vakantiehuis, maar je hebt ook altijd een plek waar je naartoe kunt als je weer even op wilt laden. Je kunt je familie en vrienden hier ook laten verblijven als je dat wilt en er samen van genieten.

Conclusie

Als je je afvraagt wat voor jou de beste optie is, kun je daar, zoals bij de meeste investeringsbeslissingen, geen perfect antwoord op geven. Het hangt af van het gemak dat je zoekt, de risico’s die je kunt nemen, de tijd die je te besteden hebt en het rendement dat je verwacht.

Als je denkt dat kortetermijnverhuur voor jou de juiste keuze is, kunnen wij je helpen om de verhuur van je vakantiehuis efficiënt te beheren. Bij Belvilla werken we al meer dan 40 jaar samen met eigenaren die hun huis voor de korte termijn verhuren. Met onze expertise hebben we huiseigenaren in heel Europa geholpen om hun deuren te openen voor miljoenen gasten uit de hele wereld. Plan een gratis adviesgesprek met een van onze verhuurexperts in om meer te weten te komen over kortetermijnverhuur en hoe wij je daarbij kunnen helpen.

Verhuur uw vakantiehuis bij ons

Belvilla heeft meer dan 40 jaar ervaring in vastgoedbeheer en meer dan 2000 reispartners om uw huurinkomsten probleemloos voor u te optimaliseren.

Bereken nu

Wij zijn er om u te helpen

icon message
0031 2022 05209
Nu open - sluit om 5pm CET uur
icon email
verhuur@belvilla.nl
Reactie binnen 24 uur