Wie van lekker eten houdt, zal ook zeker van Denemarken houden. In Denemarken zijn er veel restaurants waar je kunt genieten van de voor ons ‘nog’ onbekende gerechten. Maar wil je tijdens je vakantie een keertje zelf koken, of alvast de Deense gerechten proeven voordat je op vakantie gaat? Dan kun je de gerechten ook makkelijk zelf maken! In deze blog worden een aantal van de populairste gerechten in Denemarken beschreven. Heb jij al eens een van deze gerechten op?

De ‘Nordic kitchen’

Denemarken staat bekend om de ‘Nordic kitchen’ ook wel Scandinavische keuken. Met Scandinavisch bedoelen we Deens, Noors, IJslands en Zweeds. Dit zijn natuurlijk allemaal verschillende landen, maar de keukens komen overeen. Maar wat houdt de Scandinavische keuken nou in? Als je aan de Scandinavische keuken denkt, denk je al gauw aan Zweedse gehaktballetjes en haring. Maar er is zo veel meer dan dat! In deze keuken focussen ze zich vooral het gebruiken van natuurlijke producten zoals: verse seizoensgroenten, lokaal gevangen vis of gerookte vis en vlees.

Smørrebrød

Een van de meest traditionele lunchgerechten van Denemarken is smørrebrød. Het zijn Deense boterhammen maar niet zomaar een simpele boterham, de Denen maken er een heel feestje van! Smørrebrød betekent letterlijk: sandwich. Traditioneel wordt er gebruik gemaakt van roggebrood maar tegenwoordig gebruiken ze meerdere soorten brood. Het lekkerste aan smørrebrød is het heerlijke beleg, wat altijd een combinatie van minimaal drie onderdelen moet zijn. De Denen zijn erg creatief met het variëren van hun beleg. Denk hierbij aan vlees, vis, kaas, garnalen, saus, vruchten en andere kleurrijke versiering. Deze ingrediënten zorgen er niet alleen voor dat het een explosie aan smaak is, maar ook dat het er erg leuk uitziet. Smørrebrød is door heel Denemarken verkrijgbaar, zelfs uit een automaat!

Paling

Doordat Denemarken omgeven wordt door de zee, is vis een populair ingrediënt in de Deense keuken. De paling wordt in veel verschillende variaties gegeten. Je houdt er van, of je haat het. Vaak wordt de vis gebakken, maar soms ook gestoofd of wordt het gebruikt voor in de vissoep of visfondue. De gerookte paling wordt vaak geserveerd in biersaus. Over het algemeen worden de gerechten met paling geserveerd met aardappelen. Paling wordt ook op brood gegeten, zo heb je het ‘palingbroodje’ met gehakte uien, peper, zout, witte saus en natuurlijk paling. Smullen maar!

Rød pølse

Een bezoek aan Denemarken zonder het proeven van een Deense hotdog is een schande. Het halen van een Deense hotdog moet je zeker doen bij een van de vele foodtrucks (pølsemand), die door heel het land staan. Een pølse is vooral populair door de lange, roodgeverfde worst ook wel rødpølser genoemd. Op het witte broodje gaat een worst van de grill, gefrituurde uitjes, uien, dunne plakjes augurk en 3 soorten saus: ketchup, mosterd en remoulade. Leuk weetje: De meeste Denen drinken chocolademelk bij het eten van een hotdog.

Flæskesteg

Dungesneden, zacht geroosterd varkensvlees met knapperige schil en rode kool. Dat is een oud traditioneel gerecht, ook wel flæksteg genoemd. Bijna in elk restaurant in Denemarken wordt dit gerecht geserveerd. Voor de Denen is het een geliefd gerecht, of het nu voor de lunch is met smørrebrød en augurken, of juist voor het diner met aardappelen en jus, het gerecht is altijd een feestje om te eten.

Frikadeller

Je zou denken dat de Zweden bekender zijn om hun gehaktballen, maar Denemarken heeft ook hele goede. Ook wel de frikadeller genoemd. Frikadeller zijn eigenlijk kleine platte gehaktballetjes van rund-, varkens- en/of kalfsvlees. Ze worden op smaak gemaakt met zout, peper, melk of water, ui, ei en paneermeel. Vaak worden deze heerlijke gehaktballetjes geserveerd met aardappelen, rode biet of witte kool. Ook zijn de frikadeller erg geliefd op het smørrebrød. Het frikadelledeeg wordt trouwens ook gebruikt voor de Deense hamburgers, die moeten wel lekker zijn!

Lokale biertjes

Naast alle lekkere gerechten staat Denemarken ook bekend om de lokale biertjes. Bier is niet weg te denken bij de Denen. Bij de meeste gelegenheden wordt een biertje gedronken. Er zijn een heleboel brouwerijen in Denemarken zoals bierbrouwerij Carlsberg-Tuborg. Daarnaast zijn er ook nog wat kleinere lokale brouwerijen. Er zijn verschillende soorten bieren en natuurlijk zijn er dan ook verschillende sterkten. Bekende lokale biertjes zijn: Carlsberg pils, Tuborg JULEBRYG en To Øl Garden Of Eden. Wat leuk is, tijdens de feestdagen komen er speciale biertjes op de markt. Door het brede aanbod aan biertjes zit er voor iedereen wel een biertje tussen die je lekker lijkt!

Heb je na het lezen van deze blog zin gekregen om de Deense keuken te gaan ontdekken? Ga dan op vakantie naar Denemarken! Wij bieden een breed aanbod aan prachtige vakantiehuizen aan. Vanuit het vakantiehuis kun je naar een Deens restaurant of juist zelf aan de slag met de lokale producten in eigen keuken.

Bekijk onze vakantiehuizen in Denemarken