Een grotwoning als vakantiehuis

Grotwoning_Aspro Potami_Griekenland_Kreta_exterieur_GR-72055-08_Belvilla

Net als de Flintstones logeren in een grotwoning kan bij Belvilla

Ben je op zoek naar een echt bijzonder vakantieadres? Denk dan aan een grotwoning als vakantiehuis. Slapen in de buik van de aarde heeft iets magisch. Het is een hele ervaring om even te leven als Fred en Wilma Flintstone. Het voelt zelfs een beetje als reizen in de tijd! Gelukkig wordt dit prehistorische gevoel in de grotwoningen van Belvilla wel aangevuld met modern comfort. Op verschillende plaatsen in Europa vind je grotwoningen die je kunt huren als vakantiehuis.

Een vakantiewoning in een grot brengt niet alleen een bijzondere sfeer met zich mee. Door de bouw in de aarde heeft een grotwoning ook het hele jaar door een constante temperatuur van rond de 17 à 20 graden. In elk seizoen dus comfortabel overnachten dankzij thermische isolatie! De dikke, gewelfde muren zorgen bovendien voor een heerlijke stilte. Ervaar het zelf in een grotwoning als vakantiehuis!

Cuevas van Spanje

Grotwoningen in Spaans microklimaat

In Castilië, Midden-Spanje, kun je een rustieke grotwoning huren in de kloof van de Júcar-rivier. Op dit kleine domein zijn drie grotwoningen, alle voor twee personen. Aan de voorkant lijken de grotwoningen gewone huizen, maar eenmaal binnen zie je dat ze in de grot zijn uitgehouwen. De grotwoningen El Hamman en Verde Júcar bieden binnenshuis een jacuzzi, knus onder het gewelfde plafond. De grotwoning Al-Hambra beschikt naast een jacuzzi, ook nog over een infraroodsauna en een klein dompelbadje voor jou alleen.

Grotwoningen Fuentealbilla, Cubas Spanje, Belvilla

De voorgevels van deze grotwoningen geven het idee van gewone huizen, maar je verblijft wel degelijk in de rotsen

Grotwoning_El Hamman_jacuzzi_Spanje_Castilië_ES-02249-03_Belvilla

Lekker bubbelen onder een gewelfd plafond in de jacuzzi van de grotwoningen in Castilië

Grotwoning_Al-Hambra, Fuentealbilla, Cubas, Castilië, Spanje_ES-02249-01_zwembad_Belvilla

Het dompelbad van de grotwoning Al-Hambra heb je geheel alleen tot je beschikking

Deze drie grotwoningen bevinden zich in een rustige omgeving op een fascinerende locatie aan de Júcar-rivier, vlakbij het dorp Cubas. Het gebied heeft een microklimaat en biedt rijke flora en fauna. Je vindt hier vijgencactussen, granaatappel-, laurier-, kaki- en sinaasappelbomen plus andere inheemse boomsoorten. Erg fijn dus voor natuurliefhebbers!

Andalusische woningen in de rotsen

In het prachtige Andalusië vind je diverse grotwoningen, vooral in het oostelijk deel rond Guadix. Ze bieden veelal een fijne locatie om te genieten van het Andalusische binnenland met een combinatie van cultuur, natuur, heerlijk eten en zelfs een dagje kust. Tijdens een vakantie in Andalusië is de stad Granada natuurlijk niet te missen met het prachtige paleis Alhambra en de sfeervolle kronkelstraatjes van de Moorse wijk Albaizin. Heb je plannen om meer van Andalusië te zien? Lees dan de blog ‘Huishoppen in Andalusië’.

Cuevas met wellness en Spaanse lekkernijen

Op het domein Cuevas Hammam Abuelo José vind je negen woningen in de rotsen. Dit kleinschalige parkje valt op door het grote buitenzwembad dat gezuiverd wordt door elektrolyse met zout. Op het parkje kun je bovendien letterlijk van het Spanje proeven dankzij de ter plaatse geproduceerde lekkernijen, zoals honing, jam, olijfolie en wijn. En wil je tijdens je verblijf wat extra ontspanning? Boek dan een massage in de Arabische baden. Je vindt op dit kleinschalige park grotwoningen voor twee personen en grotwoningen voor vier.

Grotwoningen_Cuevas Hammam Abuelo José_Arabisch bad_Spanje, Andalusië, Belvilla

Andalusië ten top in het Arabische bad van grotwoningen Cuevas Hammam Abuelo José

Grotwoningen_Cuevas Hammam Abuelo José_wellness_Spanje, Andalusië, Belvilla

Heerlijk ontspannen dankzij de wellnessvoorzieningen bij Cuevas Hammam Abuelo José

Wintersporten vanuit een grot

Iets hoger gelegen in de Sierra Nevada tref je de grotwoningen Casa Cueva de Lopera die rond het begin van de twintigste eeuw zijn uitgegraven. De witte schoorsteentjes en voorgevels van de grotwoningen contrasteren mooi met de rode aarde van de omgeving. Casa Cueva Lopera bestaat uit twee grotwoningen die je voor vijf personen kunt huren, maar ook gecombineerd voor een groep tot tien. De grotwoningen liggen aan de rivier Fardes op een hoogte van duizend meter, waar je bent verzekerd van zuivere lucht. Uit de talrijke bronnen komt bovendien zuiver water.

Grotwoning_Casa Cueva Lopera_ES-18517-05_exterieur_Spanje, Andalusië_Belvilla

De wit gekalkte muren en schoorsteentjes van Casa Cueva Lopera steken prachtig af tegen de rode aarde

Lopera is een rustig dorp met een landelijke sfeer, waar je heerlijk tot rust kunt komen. Het is ook een goede uitvalsbasis voor excursies in de omgeving. En wist je dat je in Andalusië zelfs kunt skiën in het skigebied Sierra Nevada? Dit is het meest zuidelijk gelegen skigebied van Europa waar je van eind november tot eind april kunt wintersporten tussen overwegend Spanjaarden.

Spaans of flamenco leren op landgoed met grotwoningen

Het landgoed Cuevas la Granja is heel fijn als je wat meer levendigheid om je heen wilt, maar wel in authentieke sfeer. Dit kleine vakantiepark beschikt over achttien gerestaureerde grotwoningen, uitgegraven in kleiheuvels. Ze zijn gebouwd zijn op een boerenerf, stammend uit begin twintigste eeuw. Deze grotwoningen liggen aan een leuk pleintje met een gezamenlijke tuin. Er is ook een gedeeld zwembad aanwezig plus een restaurant. Je kunt hier zelfs cursussen volgen, zoals een taalcursus Spaans, een kook- of wijncursus, maar ook een workshop flamenco of buikdans! In een eerdere blog over de reistrend van 2013 spraken we al over de trend ‘expertcation’, waarbij je jezelf ontwikkelt tijdens je vakantie. Dat kan hier dus prima!

De grotwoningen van Cuevas la Granja zijn te huur voor twee, vier en zes personen.

Grotwoning_Cuevas la Granja_ES-18510-04_exterieur_2_Spanje_Andalusië_Belvilla

De grotwoningen van het vakantieparkje Cuevas la Granja liggen aan een gezellig pleintje

Grotwoning_Cuevas La Granja_slaapkamer_2_ES-18510-05_Spanje_Andalusië_Belvilla

Sfeervol overnachten in de grotwoningen van Cuevas la Granja

Grotwoning_Cuevas la Granja_ES-18510-04_slaapkamer_Spanje_Andalusië_Belvilla

Slapen in de buik van de aarde in de grotwoningen van Cuevas la Granja

Ecologische grotwoningen

Belvilla biedt nog meer vakantiehuizen in grotwoningen in Andalusië. Zo vind je in Baza drie grotwoningen bij elkaar. Het zijn ecologische grotwoningen met zonnepanelen en ook hier natuurlijke klimaatregeling. Je vindt ze dan ook terug in bij de Bewuste Belvilla’s, een selectie vakantiewoningen met extra oog voor duurzaamheid. Deze grotwoningen liggen op een domein van acht hectare met gezamenlijk zwembad en heerlijk, deels overdekt terras met hangmatten. Cueva Andalucia Naranja is een tweepersoonsgrot, Cueva Andalucia Oliva is een grotwoning voor vier personen en ten slotte biedt Cueva Almendra plaats aan een groep tot acht personen. Zie je jezelf al heerlijk genieten van een siësta in de hangmat bij het zwembad?

Grotwoningen Baza_Cueva Andalucia_Belvilla_exterieur_2_Spanje_Andalusië_Belvilla

Typerend schoorsteentje van de Andalusische grotwoningen

Grotwoningen Baza_Cueva Andalucia_Belvilla_terras_Spanje_Andalusië_Belvilla

Fijn gefilterd licht onder het rieten afdakje van je grotwoning

Grotwoningen Baza_Cueva Andalucia_Belvilla_zwembad_Spanje_AndalusiëBelvilla

Heerlijk siësta houden in de hangmat van de grotwoningen bij Baza

Grotwoningen op zijn Frans

Ook Frankrijk herbergt grotwoningen die je als vakantiehuis kunt huren. In de regio Centre biedt Belvilla er twee aan. In grotwoning Les Gaulois kun je met zes personen overnachten in een historisch kader. Op hetzelfde domein vind je de grotwoning La Tour voor vier personen. De vroegere bewoners van deze grotten waren landarbeiders die tuffeau wonnen, een sedimentair kalkgesteente uit de Loirevallei dat werd gebruikt voor de bouw van kastelen. Het zijn beide eenvoudige vakantiewoningen, maar alles is aanwezig en een heerlijke haard kan voor wat extra warmte zorgen. Diverse eerdere gasten zijn verwelkomt door langs vliegende uilen, die het mystieke sfeertje van een grotwoning mooi aanvullen.

Deze grotwoningen liggen landelijk, nabij de Loire. De omgeving staat bekend om de kastelen, zoals die van Montrichard, Chenonceaux en Amboise. Ook kun je hier heel fijn wandelen.

Beierse grot met wellnessruimte en zwevend bed

In het Zuid-Duitse Beieren tref je de vakantiewoning Erdhaus aan, deels tegen een rots gebouwd. Doordat de rots binnenhuis zo mooi is geïntegreerd, heeft het huis een hele bijzondere sfeer. Ook bijzonder is dat je in dit vakantiehuis voor vier geheel privé over je eigen wellnessruimte beschikt. Heerlijk bubbelen in de whirlpool, ontspannen in de infraroodsauna met lichttherapie en vervolgens afspoelen onder de stortdouche. Opvallend is bovendien het zwevende bed voor twee personen en het andere bed dat in een torenkamertje staat. Kortom, een verrassende vakantiewoning!

Grotwoning_Erdhaus_DE-94234-10_Beieren_Belvilla

Ook in het Duitse Beieren kun je logeren in een vakantiehuis in de rotsen

Grotwoning_Erdhaus_jacuzzi_DE-94234-10_Beieren_Belvilla

Grotwoning Erdhaus heeft eigen wellnessvoorzieningen, waaronder een jacuzzi

Grotwoning_Erdhaus_DE-94234-10_Beieren_zwevend bed_Belvilla

Een zwevend bed in een grotwoning: hoe bijzonder wil je het hebben!?!

Wegdromen op Santorini

Aan de rand van een klif, hoog boven zeeniveau, vind je de grotwoning Villa Ilios & Selene op het sfeervolle, Griekse eiland Santorini. Deze canava, de Griekse benaming voor een grotwoning, is onder architectuur en strenge regelgeving van UNESCO gerestaureerd in mediterrane stijl. Deze bijzondere woning in de rotsen heeft een classificatie als traditionele yposkafa-woning van Santorini. Santorini is een vulkanisch eiland en vanaf het terras van deze grotvilla heb je uitzicht op de caldera, de vulkaankrater. Er gaan zelfs verhalen dat hier, diep onder water, de verzonken stad Atlantis ligt. De gewelfde vormen, de nissen in de rots en de uitgekiende belichting geven deze villa extra sfeer. Het is een combinatie van stijlvolle eenvoud en moderne luxe, waaronder een jacuzzi. Bij de huurprijs is een huurauto inbegrepen.

Grotwoning_Villa Ilios & Selene_Griekenland_Santorini_GR-84700-04_uitzicht_Belvilla

Dit is toch een uitzicht om van te dromen!

Grotwoning_Villa Ilios & Selene_Griekenland_Santorini_GR-84700-04_zitje_Belvilla

Een gezellig zithoekje in de beschermde grotwoning op Santorini

Grotwoning_Villa Ilios & Selene_Griekenland_Santorini_GR-84700-04_woonkamer_2_Belvilla

Zelfs aan de eettafel kun je genieten van het magnifieke uitzicht

Grotwoning_Villa Ilios & Selene_Griekenland_Santorini_GR-84700-04_eettafel_Belvilla

De gewelfde vormen en kleine nisjes geven de grotwoning extra sfeer

Grotwoning_Villa Ilios & Selene_Griekenland_Santorini_GR-84700-04_woonkamer_Belvilla

Het rode accent van de zithoek steekt mooi af tegen de overwegend witte inrichting

Grotwoning_Villa Ilios & Selene_Griekenland_Santorini_GR-84700-04_slaapkamer_Belvilla

De romantische slaapkamer bevindt zich achterin de rots

Grotwoning_Villa Ilios & Selene_Griekenland_Santorini_GR-84700-04_trap_Belvilla

De twee etages van Villa Ilias & Selene zijn via een buitentrap met elkaar verbonden

Grotwoning_Villa Ilios & Selene_Griekenland_Santorini_GR-84700-04_uitzicht_2_Belvilla

Vanaf het terras van de canava geniet je van prachtig zicht op de Egeïsche Zee

Historische nederzetting in de Griekse rotsen

Omgeven door een imponerende natuur vind je op Kreta het vakantiedomein Aspro Potami met totaal tien woningen. Een deel van deze vakantiewoningen is uitgehouwen in de rotsen. Het vakantiedomein is van oorsprong een historische nederzetting en bovendien de oudste van het gebied rond Pefki, Zuidoost-Kreta. De woningen zijn gebouwd in de achttiende eeuw door lokale boeren. De huisjes bestonden meestal uit twee ruimtes. In de ene ruimte sliepen de mensen en in de andere hun dieren. Waarschijnlijk was het domein ooit een stuk groter, maar heeft de omvang geleden onder constante aanvallen van piraten. De naam van het domein is afgeleid van de rivier Aspros Potamos die door het gebied stroomt.

Grotwoning_Aspro Potami_Griekenland_Kreta_Belvilla

Het vakantiedomein Aspro Potami is de oudste nederzetting van dit gebied op Zuidoost-Kreta

De driehonderd jaar oude grotwoningen zijn in 2011 gerenoveerd met minimale aanpassingen om de oorspronkelijke sfeer zoveel mogelijk te behouden, maar wel met toevoeging van een beperkte mate aan hedendaags comfort. De woningen hebben tegenwoordig een beschermde status, mede vanwege de typerende architectuur voor Zuidoost-Kreta. De decoratie van de vakantiehuizen is eenvoudig, zonder tierelantijnen, om de traditionele sfeer zoveel mogelijk te bewaren. Je vindt hier bijvoorbeeld oude gebruiksvoorwerpen, zoals potten en pannen, bedden van steen (natuurlijk voorzien van een matras), plafonds met houten balken en stro en aarde ter isolatie. De dikke buitenmuren van steen en rotsen zorgen voor warmte in de winters en houden de huizen ’s zomers heerlijk koel.

Grotwoning_Aspro Potami_Griekenland_Kreta_woonkamer_GR-72055-08_Belvilla

De eenvoudige decoratie draagt bij aan het behoud van de traditionele sfeer

Grotwoning_Aspro Potami_Griekenland_Kreta_slaapkamer_1_GR-72055-08_Belvilla

Rotsen, ruwe stenen en plafonds met houten balken kenmerken de grotwoningen

Grotwoning_Aspro Potami_Griekenland_Kreta_slaapkamer_3_GR-72055-08_Belvilla

Stenen bedden geven je het gevoel of je in de prehistorie leeft

Respect voor de natuur staat voorop bij deze historische vakantiewoningen, waardoor ze zijn opgenomen in de selectie van Bewuste Belvilla’s. Dit vakantiedomein gebruikt alleen duurzame energiebronnen. Zo levert zonne-energie de elektriciteit voor het verlichten van de paden en tuinen, de koelkasten in de keukens en de enige elektrische lampen in de vakantiewoningen die zich bevinden in de slaapkamers en badkamers. Kandelaars en olielampen vormen de belangrijkste lichtbronnen in de vakantiewoningen. Ook het water wordt op zonne-energie verwarmd. Gasten kunnen elektrische apparatuur opladen bij de receptie, waar ook een bibliotheek en wifi te vinden zijn en waar je ’s morgens kunt ontbijten. Er is tevens een gezamenlijke barbecueruimte.

Het domein bevindt zich een kilometer boven zeeniveau en het kustplaatsje Makrys Gialos. Het gebied combineert prachtige stranden met traditionele Griekse dorpjes en schitterende natuur, waaronder vier magnifieke kloven en bergen bedekt met olijf-, citrus- en pijnbomen. Vooral voor natuurliefhebbers en rustzoekers is dit een fijne vakantiebestemming.

Grotwoning_Aspro Potami_Griekenland_Kreta_omgeving_Belvilla

De grotwoningen op Kreta liggen in een groene omgeving nabij prachtige stranden

Grotwoning_Aspro Potami_Griekenland_Kreta_terras_GR-72055-08_Belvilla

Ook vanaf het terras van je Griekse grotwoningen geniet je van groen en bergen

De bijzonder sfeervolle vakantiehuizen variëren in grootte van twee, drie, vier en vijf personen. Je kunt ze ook gecombineerd  huren, waardoor je met een groep tot 33 personen hier kunt genieten.

Ben je gecharmeerd van deze bijzondere vakantiehuizen? Boek dan eens een vakantie in een grotwoning. Yabadabadoeoeoeoe!