Mongoolse yurt Friesland Nederland Belvilla vakantiehuizen

Op uitnodiging van Belvilla mocht de Belgische journaliste Ann-Sofie Dekeyser met een vriendin een paar dagen verblijven in een wel heel speciaal ‘vakantiehuis’. Ze logeerde namelijk in een yurt, een ronde tent die ook wel ger wordt genoemd. Van oorsprong slapen rondtrekkende nomaden in dit soort tenten. Deze Mongoolse yurt is terecht gekomen aan het IJsselmeer in het dorpje Molkwerum. Lees mee hoe Ann-Sofie viel voor de sprookjesachtige sfeer die natuur en comfort perfect weet te combineren.

Als een sprookje

De eerste indruk van de Mongoolse Yurt roept bij de twee vriendinnen een associatie met sprookjes op. “… een mengeling van Goudlokje enerzijds en de Wolf en de drie biggetjes anderzijds. Zijn het de vrolijke kleuren die ons in een sprookjeswereld brengen? Of de kleine meubeltjes? Een tafel en vier krukjes die op het eerste gezicht niet geschikt lijken voor volwassenen, maar eerder voor de kleinste der beren of de grootste der biggen.”

Mongoolse yurt Friesland Nederland IJsselmeer Belvilla vakantiehuizen

In de verte varen schepen voorbij op het IJsselmeer

Mongoolse yurt Friesland Nederland interieur sprookje Belvilla vakantiehuizen

De eerste indruk van journaliste Ann-Sophie is een mengeling van ‘Goudlokje’ en de ‘Wolf en de drie biggetjes’

Anders dan een standaard tent

Typerend voor een yurt is de ronde bouwstijl. Een geraamte van latten vormt de basis met een groot wiel in het dak waar rook door naar buiten kan en licht en frisse licht door naar binnen. Dat de yurt met zijn ingenieuze constructie toch anders is dan een gewone tent, blijkt wel uit het verdere relaas van Ann-Sophie. “Een veredelde tent, zegt u? Dan toch een die heerlijk warm is, ook bij nachtvorst. Met dank aan de vilten doeken die het houten skelet bedekken. Ideaal om de hitte buiten te houden in de zomer en de warmte binnen te houden in de winter.”

Mongoolse yurt Friesland Nederland gat dak Belvilla vakantiehuizen

Een groot wiel in het dak laat rook naar buiten en haalt licht en frisse lucht naar binnen

Betaalbaar exotisme, natuur en comfort

Ann-Sofie gaat verder: “In de yurt worden we verwend met betaalbaar exotisme, en dat op slechts een kleine 300 kilometer van onze deur. Buiten laten we ons de natuur en het comfort welgevallen. Aangename ligzetels, een hangmat en in de enorme schuur (al is schuur een zwaar understatement) luxueuze douches, toiletten, een infraroodsauna, bubbelbad en een hypergeïnstalleerde keuken. Inclusief vaatwas. Zo hoeven gasten zelfs niet af te wassen terwijl hun kinderen op de maxitrampoline springen of de pingpongtafel aan gort dreigen te slaan. Wij hebben geen kinderen bij, dus helaas ook geen geldig excuus om ons op de trampoline te laten gaan.”

Mongoolse yurt Friesland Nederland douche Belvilla vakantiehuizen

In een omgebouwde schuur zijn luxe douches

Meer lezen over de Friese yurt?

Benieuwd naar het hele verhaal? Een digitale versie van het artikel over de Friese yurt in de Belgische krant De Standaard is gratis beschikbaar nadat je bent ingelogd.